Tanja

Att leva väl-ness

 

Det här med att ha möjlighet att leva ett liv som känns fullt på alla sätt en gåva. Alla har vi dagar, veckor, månader och kanske år som inte känns lika bra, starka, häftiga eller pepp som andra. Nuförtiden tittar vin dagligen på social media och ser hur andra har det och det sätter om möjligt ännu mer press på oss. Hur letar man sig ur perfektions träsket, för att finna glädje och lycka i det man har framför sig? Det är ju framför allt där all glädje och lycka finns. Eller hur ligger det till egentligen?

Helt självklart så är jag någon som verkligen tror på att man kan ha rörelseglädje. Det betyder inte att man måste rå-träna som en atlet varje dag, men det är viktigt att röra på sig och skicka runt blod och syre så kroppen känner sig frisk och stark. En halv-timme om dagen, 5 dagar i veckan enligt Anders Hansen i boken ”Hjärnstark”!

Sedan måste man ju nära själen. Det kan vara tid med familjen och köra, eller att läsa en bok helt enkelt. Vad det än kan vara som när själen, gör lite mer av det. Du bestämmer!

 

En annan viktig komponent är ha en mening i sin vardag. Vad det än är man har att bidra med, är en viktig och unik del av oss. Vi är alla elever, och lärare på samma gång. Ingen gåva är för liten eller stor. Alla bidrag räknas. Du betyder något för någon!

Att inte se vad som finns rakt framför oss är delvis mänskligt, och delvis ett resultat
att vi är så distraherade av att oroa oss för vad vi inte har. Att träna ”uppskattnings muskeln” är minst lika viktigt som att träna benen! Börja med att påminna dig själv om vad du uppskattar just nu, medan du sitter här och läser.

Ett väl levt liv, är således en kombination av hur vi hanterar stress moment som vi alla hamnar i på olika nivå, huruvida vi valt att ta hand om vår fysiska kropp, och vår tänkande knopp. Även om förutsättningarna, var vi börjar, är olika så är det är ALDRIG försent att börja.

Live loud!

Tanja

Att må bra är inom räckhåll

Att säga att vi har rätt att leva och må bra varje dag med att ta livet för givet. Vi vill nog alla mår bra har roligt och inte bli distraherad varje dag av smärta och här och där eller känna oss stressade och överväldigande. Det är riktigt bra om vi förstår att det där med att må relativt bättre, är något vi kan göra någonting åt och välja. Men vi måste agera! Bästa stunderna i livet kan bli distraherade av små smärtor, knä ont, låg energi och allmän depp känsla. Jag vill hjälpa dig fixa detta genom att ge dig små dagliga tips om hur du kan gå tillväga. Helt gratis. Allt jag vill är att du ska må lite bättre!

Ok, låt mig förklara vad jag menar. Om det finns saker var det som distraherar dig från att skapa en gerar på dig och må bra, låt oss tillsammans fundera ut hur vi kan gå till väga för att du ska må bättre! Kan vi skapa Livskraft tillsammans?

Exempel: ”Att springa jag känner mig stark och energisk men på senaste tiden har mina knän börjat göra ont så jag kan inte springa lika mycket. Att springa ofta och länge utan att förbereda kroppen eller att återhämta kroppen, Kan göra att man får ont i knän höfter och fotled. Om det inte är en allvarlig skada och bara vardagsont, så kan man göra följande #dailyFix! Använd en skum rulle rulle lite bandet på sidan av ditt lår. Ta några bollar rulla undersidan av foten. Sträck sedan i ut baksida sida framsida lår och dina vader.  Stark därefter din rumpa och dina lår muskler progressivt med några enkla övningar. Anpassa din löpning under din rörelseterapi i några veckor och se hur det känns. 

Exempel: ”Jag vill leka med min fem åring men när jag kommer hem från jobbet så har jag absolut ingen energi kvar. Det här gör mig så ledsen!” Visste du att det är bevisat att rörelse skapar energi? Jag kan tänka mig att en dålig diet och kanske dålig energi management Kan vara problemet. Din #dailyFix Är att planera in 20 minuter powerwalk jag eller en medium löprunda vad är ni vänner som kan få upp dina maskin varje dag i fyra veckor. Till detta lägger du till en grön super smoothie. Den är packad med energi i form av näring! Testa detta och se hur det går och om det kan hjälpa dig och få mer energi så du kan komma hem och leka den där extra timmen med din fem åring. Och det i sig själv ger ju livskraft!

Gratis Gröna Smoothie Recept & Pantry Tips

Häng med på min instagram och få dina #dailyFix! Skriv till mig och säg vad du funderar på. Det kommer hjälpa mig och välja vad jag vill lägga upp. Detta är gratis!! Jag vill bara hjälpa till. Du är den som bestämmer, och jag tillför med tips och råd.om vi alla mår lite bättre, djupare in i själen, så kanske vi kan påverka på världen  runtomkring oss med kärlek och välmående och välbefinnande. Det måste väl ändå vara en bra grej för världsfreden? 

Live LOUD!!

Tanja

Mat är liv

Jag känner ofta att kommersiella diet trender och snabba näringstips i media, gör att vi behandlar mat och oss själva som en fiende eller någon som måste straffas. Antingen är skräcken för ”dålig mat” så stark att vi inte kan slappna av och helt enkelt njuta av vår mat stund med vänner, eller så har vi ångest att vi åt något  som i te var bra mat. Vi behandlar mat och mat stunden som någonting helt annat än vad egentligen kan vara: en njutnings stund som man kan uppleva med alla sinnen, kärlek till kroppen genom god, hälsosam och härlig mat.  

 

Kan man finna en balans? Kan vi hitta en medelväg? Det är ju faktiskt jätte duktiga på det där med lagom i Sverige! Kan vi ändra på sättet vi tänker på om mat och göra det till någonting som är kärlek och glädje? Jag menar vem längtar inte efter god krämig mörk choklad ibland eller min favorit: potatis chips? Måste hälsosam mat vara tråkig och torr? 

Låt oss utforska! Jag gick på Oskar Jöbacks föreläsning en gång och det var fantastiskt och höra honom säga att istället för att bemöta olika situationer med ”åh vad detta är tråkigt eller jobbigt”, varför inte istället utropa: ”spännande!” Om vi kanske försöka tänka på att vara nyfikna istället för rädda och besvärade, kan det förändra hur vi bemöter världen? Jag tycker detta är en grym attityd för livet, men det är absolut en fantastisk attityd till hur vi behandlar oss själva och vad vi gör med vår vardag. 

Om vi av olika skäl måste förändra vår mathållning och skapa en dietplan som är mot det organiska, näringsrika och hälsosamma hållet, så kan vi också kan ta oss tiden att nyfiket lära oss hur man tillagar den mat som ger vår och kropp näring. Spännande! För att få någonting man aldrig haft så måste man prova någonting men aldrig har gjort (Trist klyscha kanske men ändå självklart som klyschor är). Kanske kan man prova buffel kött om man? Man kan testa en ny grönsaks kombination varje dag. Spännande!

Jag har själv nyligen lagt till en ny KBT utbildning i näringslära till min repertoar. Det känns som en fantastisk ny gåva mitt liv där jag kan fokusera på coaching som guidar till Livskraft. Ett alternativt sätt att ge sig själv kärlek och leva väl helt enkelt.

Ett par saker som kittlade mina sannings knölar i litteraturen från Precision Nutrition. 

  • Kalori räkning funkar egentligen inte. Lär dig att mäta mat på ett annat sätt, som är mycket lättare och mycket mer användbart.
  • Ge tillbaka till Moder Jord: vad kommer råvaran ifrån som vi äter vi idag? Vad kan vi göra för att hållbart för oss och naturen? Mat så mycket mer än att bara fylla hungerns hål.

  • Hur och vad vi äter styrs av kemikalier, behov och beteende: vi kan lära oss om  hur just vi funkar och äta på ett sätt som funkar just för den individ vi är.

Detta, och så mycket mer, än en sak vi alla antagligen kämpar med vid något tillfälle. Speciellt om du är någon som läser min blogg! Om du vill förändra något vad gäller din värld runt hur och vad du äter, så kanske du kan börja här: Spännande! Hur funkar jag egentligen? Vad är hälsosamt just för mig? Kan jag förenkla just denna delen av mitt välbefinnande? 

Om ni är nyfikna på höra eller veta mer skriv gärna till mig på info@tanjadjelevic.com

Live LOUD