Tanja

Att må bra är inom räckhåll

Att säga att vi har rätt att leva och må bra varje dag med att ta livet för givet. Vi vill nog alla mår bra har roligt och inte bli distraherad varje dag av smärta och här och där eller känna oss stressade och överväldigande. Det är riktigt bra om vi förstår att det där med att må relativt bättre, är något vi kan göra någonting åt och välja. Men vi måste agera! Bästa stunderna i livet kan bli distraherade av små smärtor, knä ont, låg energi och allmän depp känsla. Jag vill hjälpa dig fixa detta genom att ge dig små dagliga tips om hur du kan gå tillväga. Helt gratis. Allt jag vill är att du ska må lite bättre!

Ok, låt mig förklara vad jag menar. Om det finns saker var det som distraherar dig från att skapa en gerar på dig och må bra, låt oss tillsammans fundera ut hur vi kan gå till väga för att du ska må bättre! Kan vi skapa Livskraft tillsammans?

Exempel: ”Att springa jag känner mig stark och energisk men på senaste tiden har mina knän börjat göra ont så jag kan inte springa lika mycket. Att springa ofta och länge utan att förbereda kroppen eller att återhämta kroppen, Kan göra att man får ont i knän höfter och fotled. Om det inte är en allvarlig skada och bara vardagsont, så kan man göra följande #dailyFix! Använd en skum rulle rulle lite bandet på sidan av ditt lår. Ta några bollar rulla undersidan av foten. Sträck sedan i ut baksida sida framsida lår och dina vader.  Stark därefter din rumpa och dina lår muskler progressivt med några enkla övningar. Anpassa din löpning under din rörelseterapi i några veckor och se hur det känns. 

Exempel: ”Jag vill leka med min fem åring men när jag kommer hem från jobbet så har jag absolut ingen energi kvar. Det här gör mig så ledsen!” Visste du att det är bevisat att rörelse skapar energi? Jag kan tänka mig att en dålig diet och kanske dålig energi management Kan vara problemet. Din #dailyFix Är att planera in 20 minuter powerwalk jag eller en medium löprunda vad är ni vänner som kan få upp dina maskin varje dag i fyra veckor. Till detta lägger du till en grön super smoothie. Den är packad med energi i form av näring! Testa detta och se hur det går och om det kan hjälpa dig och få mer energi så du kan komma hem och leka den där extra timmen med din fem åring. Och det i sig själv ger ju livskraft!

Gratis Gröna Smoothie Recept & Pantry Tips

Häng med på min instagram och få dina #dailyFix! Skriv till mig och säg vad du funderar på. Det kommer hjälpa mig och välja vad jag vill lägga upp. Detta är gratis!! Jag vill bara hjälpa till. Du är den som bestämmer, och jag tillför med tips och råd.om vi alla mår lite bättre, djupare in i själen, så kanske vi kan påverka på världen  runtomkring oss med kärlek och välmående och välbefinnande. Det måste väl ändå vara en bra grej för världsfreden? 

Live LOUD!!

Tanja

Mat är liv

Jag känner ofta att kommersiella diet trender och snabba näringstips i media, gör att vi behandlar mat och oss själva som en fiende eller någon som måste straffas. Antingen är skräcken för ”dålig mat” så stark att vi inte kan slappna av och helt enkelt njuta av vår mat stund med vänner, eller så har vi ångest att vi åt något  som i te var bra mat. Vi behandlar mat och mat stunden som någonting helt annat än vad egentligen kan vara: en njutnings stund som man kan uppleva med alla sinnen, kärlek till kroppen genom god, hälsosam och härlig mat.  

 

Kan man finna en balans? Kan vi hitta en medelväg? Det är ju faktiskt jätte duktiga på det där med lagom i Sverige! Kan vi ändra på sättet vi tänker på om mat och göra det till någonting som är kärlek och glädje? Jag menar vem längtar inte efter god krämig mörk choklad ibland eller min favorit: potatis chips? Måste hälsosam mat vara tråkig och torr? 

Låt oss utforska! Jag gick på Oskar Jöbacks föreläsning en gång och det var fantastiskt och höra honom säga att istället för att bemöta olika situationer med ”åh vad detta är tråkigt eller jobbigt”, varför inte istället utropa: ”spännande!” Om vi kanske försöka tänka på att vara nyfikna istället för rädda och besvärade, kan det förändra hur vi bemöter världen? Jag tycker detta är en grym attityd för livet, men det är absolut en fantastisk attityd till hur vi behandlar oss själva och vad vi gör med vår vardag. 

Om vi av olika skäl måste förändra vår mathållning och skapa en dietplan som är mot det organiska, näringsrika och hälsosamma hållet, så kan vi också kan ta oss tiden att nyfiket lära oss hur man tillagar den mat som ger vår och kropp näring. Spännande! För att få någonting man aldrig haft så måste man prova någonting men aldrig har gjort (Trist klyscha kanske men ändå självklart som klyschor är). Kanske kan man prova buffel kött om man? Man kan testa en ny grönsaks kombination varje dag. Spännande!

Jag har själv nyligen lagt till en ny KBT utbildning i näringslära till min repertoar. Det känns som en fantastisk ny gåva mitt liv där jag kan fokusera på coaching som guidar till Livskraft. Ett alternativt sätt att ge sig själv kärlek och leva väl helt enkelt.

Ett par saker som kittlade mina sannings knölar i litteraturen från Precision Nutrition. 

  • Kalori räkning funkar egentligen inte. Lär dig att mäta mat på ett annat sätt, som är mycket lättare och mycket mer användbart.
  • Ge tillbaka till Moder Jord: vad kommer råvaran ifrån som vi äter vi idag? Vad kan vi göra för att hållbart för oss och naturen? Mat så mycket mer än att bara fylla hungerns hål.

  • Hur och vad vi äter styrs av kemikalier, behov och beteende: vi kan lära oss om  hur just vi funkar och äta på ett sätt som funkar just för den individ vi är.

Detta, och så mycket mer, än en sak vi alla antagligen kämpar med vid något tillfälle. Speciellt om du är någon som läser min blogg! Om du vill förändra något vad gäller din värld runt hur och vad du äter, så kanske du kan börja här: Spännande! Hur funkar jag egentligen? Vad är hälsosamt just för mig? Kan jag förenkla just denna delen av mitt välbefinnande? 

Om ni är nyfikna på höra eller veta mer skriv gärna till mig på info@tanjadjelevic.com

Live LOUD

Tanja

En Annorlunda Cleanse

Vårt välbefinnande är kopplat till förmågan att kunna skapa intimitet med nära och kära, uppskatta och känna tacksamhet. Det krävs av oss att vi är fullt närvarande. När vi har för mycket att göra, eller använder olika saker som distraherar oss för att komma igenom dagen, kommer vi längre och längre bort från vad vi egentligen vill ha: en känsla av glädje, närvaro och lugn. Om glädje är det du vill ha förstås! (Jag vill absolut inte definiera din verkligen på något sätt!!😉). Lika mycket som den fysiska kroppen ibland behöver en grundlig rensning från skräpmat, ensidig träning eller vad det nu kan vara vi fått för mycket av, så vi kan hjälpa oss själva att närma oss glädjen genom att koppla bort distraktioner lite grand varje dag. Jag blev inspirerad detta TED-talk som diskuterar hur screen time (tiden vi lägger ner på en eller annan skärm såsom telefon etc) kan ge oss en illusion att vi hittat den magiska lösningen att koppla ifrån vårt stressiga liv. För många skapar den istället motsatsen, ett fönster till en värld där vi inte räcker till såsom vi är. Lösningen kanske finns utanför…din egen dörr?!

I mitt jobb som wellness coach, och även bara en tjej som har vänner och kära långt ifrån runtom världen, är det väldigt lätt att känna mig beroende av skärmen. Om jag inte ploppar upp saker på på Instagram så känns det som om min business kommer att gå under, och om jag inte tittar in på Facebook på vad mina vänner i världen gör, så känns det som om jag missar det bästa. Men mina Facebook-vanor gjorde att jag ringde mina vänner mindre ofta, och Instagram-inläggen började kännas som ett måste, och det finns inget värre än MÅSTE för inspiration och välbefinnande. Så jag bestämde mig helt enkelt för att göra min egen virtuella cleanse för att komma på rätsidan med den där känslan i magen! Jag delar den med dig för inspiration, ELLER diskussion såklart. Här är några saker jag gör med jämna mellanrum:

Jag och min kärlek tar aldrig telefoner med på middagar. Oftast slänger folk upp sina telefoner på bordet, och det gör vi också ibland, men mycket mer sällan. Det är fantastiskt vad man upptäcker när man inte har telefonen med sig!
 
Instagram är kul! Jag gillar att se bra och inspirerande inlägg och vad mina vänner har för sig. Men jag drar ner på tiden till bara några minuter per dag. Jag delar med mig medvetet. För min passion, kärlek, jobb och annat roligt. Trots allt vem älskar inte att titta på memes och Trump skämt regelbundet?
 
Jag får inga meddelanden som omedelbart matas till mig som en notification. Jag kollar min inbox med jämna mellanrum istället. Där blir mer utrymme för att andas och mindre stress känsla. Jag behöver dock inte spendera så mycket tid med email pga av den typ av jobb jag gör, så den här kan se helt annorlunda ut för dig!
 
Minst en hel dag under helgen får min telefon semester. Jag checkar det en gång för sms, men om det inte finns något som verkar som och akut får alla mina meddelanden bli besvarade nästa dag. Den här är ganska svår att vänja sig vid, men känner mig så fri när jag helt glömmer telefonen.
 
För vissa kan dessa kännas super aggressiva, och andra inte alls, men hur man än vänder och vrider på det, så lever vi i en digital värld som ger oss så mycket bra, men där det är skönt (och nödvändigt) att hitta balans även där. Välkomna din frihet! Nu finns det kanske tid för konversationer, läsa, simma, dansa eller bara ligga på rygg i gräset och njuta.
Behöver du en virtuell cleanse, och isåfall, har du tips att dela med dig?
Tanja

Gratis träning med mig i sommar!

Yogobe är en av Nordens ledande online träningsplattformar, med de bästa kurser som finns tillgängliga för din bekvämlighet. Där finns först och främst mycket yoga som helst, men jag finns också där med Sweat party och Bendable Body. Plattformen gör ditt liv enklare då du kan gympa hemma med proffsen, och arbetar runt ditt schema istället för vice versa. Jag älskar att vara en del av familjen Yogobe’s fantastiska utbud och tycker att du ska prova du med! De gör det riktigt enkelt för din just nu (vilken tur):

Här kommer en sommar kram från mig och YOGOBE.

Yoga/träna/inspireras online med mig i sommar! Ange kampanjkod TANJA när du skapar ett konto på yogobe.com och få dina första 30 dagar helt gratis och utan bindningstid.

 

Tanja

Träna för livet

I helgen var jag och min Kärlek, med stor bokstav, på äventyr i Sequoia National Park i Californien. Min Kärlek har faktiskt ett namn, Jack, och han är en fin sådan. Men så här gör det när en svensk tös och en engelsman bestämmer sig för att packa bilen med allt som vi är sugna på just då: öl, brioche, kombucha och bananer, och köra till en liten stuga vid en å, 4 timmer nord ost om var vi bor. Glada i hågen anländer vi till vår romantiska destination, och hoppar ur bilen, varvid den 40 gradiga hettan slår oss i ansiktet som om vi förnärmat den! Vi inser snabbt att vår ide miste vara den absolut värsta den här tiden på året. Sommaren är outhärdlig i parkerna. Lite visste vi. Och inte heller kollade vi vädret. Det är ju alltid sol i Kalifornien!

Helgen blev åndå en sorts succe. Vi sov väldigt lite i den heta stuga, men vår upptäcksfärd genom parken var otroligt vacker, och även om vi faktiskt fick åka hem tidigare än bestämt, så var det värt resan. Inte så mycket AC dock. Bara varm öl. Man får vara glad för det lilla!

 

Jag lägger mina veckor timmar på träning får att vara så hälsosam jag kan. Livet är vad jag tränar för. Inte för 40 grader :), men att kunna resa och göra aktiva saker, i huvudsak för att ha mitt livs äventyr. Jag kan springa i en ny by eller stad för att utforska den, jag kan klättra upp för ett berg och simma i ett hav. Jag kan hitta en yogi i varje stor eller liten stad och känna gemenskapen till tystnad, fred och kärlek. Det ger mig det mesta av allt jag gör dagligen, eftersom det gör mig stark, levande och vaken för att kunna resa och träffa mina älskade över hela världen, och att uppleva äventyr.

Det är KUL att träna för ett event också såklart, men om man kan kombinera så är det ju ett äventyr i sig! Träna för ett maraton någon annanstans i världen. Här är ett par förslag:

  1. Napa Valley Marathon 
  2. Virgin Money London Marathon
  3. Big Sur International Marathon
  4. Marathon de la Baie du Mont Saint-Michel
  5. Big Five Marathon, Limpopo, South Africa

Att leva är min motivation till att röra på mig, äta gott, sova tillräckligt och njuta medvetet. Vad annars är viktigt? När man mår bra, så kan man dela med sig, och mest av allt: ORKA! Att köra rätt bil eller ha snygga skor (är också KUL och ibland sjukt nödvändigt!!), kommer mycket längre ner på min lista. 

Varför tränar du? Skicka dina tankar till: http://www.tanjadjelevic.com/contact/

Live Loud!