INSPIRATION & MOTIVATION

EN GUIDE TILL ATT BÖRJA ÄTA RENT – DEL 1

DSC_0018 DSC_0032

Ni är som sagt många som har hört av er och önskat fler inlägg om hur man börjar med en renare kost. Senare i Oktober kommer jag lansera en hemsida där ni kan köpa olika typer av tjänster – där bland hjälp med kosten. Dock vill jag att ni ska kunna använda den här bloggen som en källa där ni kan hämta kunskap och tips till hur ni kan byta ut och välkomna ett nytt sätt att tänka/äta. Självklart är det upp till dig vad du vill införa i din vardag och allt jag säger och gör kanske inte passar just dig, men var inte rädd för att testa, för om det inte passar så kan man alltid gå tillbaka.

 

I den här guiden kommer du få lite mer insyn på vad jag anser är att äta rent. Många gånger kan det vara svårt att följa det till punkt och pricka 365 dagar om året, men man gör det bästa med det man har och det man kan. Att det sedan slinker ner något då och då som kanske inte är ”ren mat” är ingen stress, det viktiga är att man lyssnar till kroppen och faktiskt gör aktiva val den större delen av tiden. Vissa tycker det passar med 80/20 regeln, andra bara gör – jag tillhör dem som bara gör. Dels för att jag mår bättre samt kan prestera bättre dels för att jag med det jag vet idag inte skulle kunna tänka mig att gå tillbaka.

 

Att äta rent enligt mig är att äta livsmedel som är:

  • Så naturliga som möjligt. Gärna rå, obehandlade, färska och fria från (skadliga) och onödiga tillsatser som t.ex bekämpningsmedel, hormoner, GMO ( alltså att dem inte är genetiskt modifierade eller totalt förstörda av det höga halten av socker (raffinerat). 

 

 

  • Näringsrik mat – bland annat Supermat. Ett intresse som börjar växa sig starkare och starkare bland folk, vilket är grymt! Koncentrerad näring från ekologiska odlingar (vilda bär/frukter/oljor/pulver) som faktiskt ger näring, till skillnad från den 9 månader gamla frukten som man köper på willys. Nötter & kokosolja 2 av flera extremt viktiga källor till nyttiga essentiella fettsyror. För att inte glömma färglada frukter och grönsaker.

 

 

  • Mindre köttkonsumtion. Idag äter sig människor sjuka på kött (det har till och med dubblats sedan 80-talet) i tron om att det är vad vi är skapade till att äta dagligen  i ganska stora mängder och då gäller det speciellt rött kött. Människan har också skapat en köttindustri som är så omänskligt, att det är dags att vi alla börjar tänka mer på våra djur och börjar äta mer grönt!

 

 

  • Ta mer ansvar för vår planet dess invånare. Med all kunskap vi har möjlighet att få tag på idag så är det vårt ansvar som konsumenter att vara kritiska och tänka på frågor som rör, transporter, odlingar, kemiska (skadliga) bekämpningsmedel,  arbetsförhållanden på odlingarna (fairtrade),  bekämpningsmedel osv. Många som jag pratar med tror att deras insats inte spelar någon roll, vilket är fel. Vi kan inte alltid agera perfekt, men vi kan göra något och din handling gör skillnad – så tvivla aldrig på det!

 

Sedan kommer vi till en sista punkt som jag också ville ta upp i det här inlägget.

  •  Produkter fria från gluten, mjölk och socker. Idag har människor ”vant” kroppen till att alltid gå runt och alltid ha ont i magen, ha svullen mage, gasig mage och vara allmänt trötta och ha inre ”osynliga” inflammationer (omkring 80 % av kroppens samlade immunförsvar sitter just i magen). Det behöver inte vara så, men som med allt annat måste vi själva ta dem valen i våra liv. Vissa behöver en diagnos i handen för att börja eliminera. Andra lyssnar på kroppen och handlar därefter. Din kropp – ditt tempel.

 

Fortsättning följer i nästa inlägg…..

 

You Might Also Like

No Comments

 • Reply
  Clara
  30 september, 2013 at 11:02

  Hej! Jätteintressant läsning! Jag har själv börjat äta mer ren mat och känner verkligen skillnad! Min kropp blir lugn, vilket är så skönt! Och du inspererar verkligen! Men jag skulle vilja veta mer om proteiner. Jag håller med om att vi äter för mycket rött kött, men är även orolig för att inte få i mig tillräckligt med proteiner och det bygger på min historia. Jag var självvald vegetarian från att jag var liten till ca 20 års ålder. Jag mådde dåligt av kött och åt det därför inte, och min familj accepterade detta. Men på 80- och 90-talet fanns inte alls det utbud av råvaror som vi har nu och jag fick brist på olika saker, som senare ledde till att jag blev sjuk, i kronisk halsfluss. Nu är jag tack och lov frisk, men min kropp är skör och jag behöver ständigt tänka på vad jag äter, min sömn, träna och undvika stress för att må bra (som alla egentligen). Jag äter inte mycket rött kött och försöker hitta rena och bra köttråvaror samt fisk. Men önskar att jag de dagar jag inte äter kött kan vara säker på att jag ändå får i mig allt jag behöver. Så mer om proteiner vore superbra! :)

 • Leave a Reply