Event I samarbete med The North Face Löpning Outdoor

På äventyrsfestival med några av världens bästa atleter

basecamp mountain festival

Så här såg vårt basecamp ut under förra veckans äventyrsfestival i Schweiz. Mountain Festival låg i en grön dalgång utanför byn Lauterbrunnen med utsikt över bergstoppar på tusentals meter. Så vackert!

trail alps

mountain festival pass

Alla äventyr utgick ifrån festivalområdet och allt ifrån mat till aktiviteter fanns på festivalarmbandet och var bara att scanna in. Totalt fanns det över 200 aktiviteter allt välja på under de fyra dagarna, de flesta ingick oavsett vilket festivalpass man hade. Allt ifrån traillöpning och vandringar i soluppgången till matlagningskurser, klättring, kajak och forsränning. Många av dem coachades av atleter på toppnivå – några av världens bästa klättrare, alpinister och ultralöpare. Deltagarna var allt ifrån nyfikna till Ironmans och outdoorfantaster från världens hörn. Jag testade bland annat paragliding (du kan läsa mer om det här), traillöpning och glaciärvandring som jag kommer att berätta mer om i helgen.

trail running alps

Efter den första natten i tält följde jag med på ett trailpass med det här glada gänget. Jag fick nästan nypa mig i armen och komma ihåg att lyfta blicken från stigarna för att spana på den galna utsikten. De två första kilometrarna var riktigt tuffa för mig, det var konstant uppför och många gånger så brant att vi gick. Väl uppe pustade vi ut och njöt av utsikten. De sju kilometrarna nerför kändes magiska. Solen sken, vi sprang genom kohagar, små byar och vattenfall. Shit vad jag gillar att springa nerför, det kändes som att jag flög fram. Något som kändes mycket väl i mina framsida lår de kommande dagarna.

mullern

Vädret hade inte kunnat vara bättre under våra dagar.

camp mountain festival

Jag hängde bland annat med Andrea och Linda (Wilderness stories). Vi hade det så mysigt. På området fanns sådana här lägereldar att samlas och värma sig vid. Jag har fått sån mersmak och längtar tills jag får leva mer friluftsliv.

dome mountain festival

I festivalens stora tält samlades vi för måltider, filmvisningar, konserter, DJ-set och inspirationsföreläsningar där atleterna berättade om sina strapatser. Maten var långt över förväntan. Till varje måltid fanns flera olika val, allt ifrån indiska grytor till risotto och hamburgare.

night mountain festival

På kvällarna gick jag den här vägen bort till mitt tält. Det som först såg ut som en molntäckt himmel var festivalens ljus som dansade över den här flera hundra meter höga bergväggen.

Event I samarbete med The North Face Moa testar Outdoor

Paragliding i Alperna

paragliding mountain festival

”Spring så snabbt du kan!” ropar piloten och jag springer i full fart ner för en brant backe som leder rakt mot ett flera hundra meter högt stup. Det stora tygseglet reser sig bakom mig och plötsligt lättar vi från marken och seglar ut över bergskanten. Jag har nyss kommit hem från The North Face Mountain Festival i Schweiz där jag testade paragliding för första gången. Wow vilken häftig känsla det var!

paragliding lauterbrunnen

Från bergsdalen med utsikt över de nästan 4000 meter höga topparna Eiger och Jungfrau tog vi en kabinbana för att sedan promenera upp till startplatsen. Klippan är en populär plats för såväl skärmflygare som basejumpers. Jag fick veta att här omkommer flera personer varje år. Nu började nervositeten att stiga.

paragliding alperna

Vi var sju personer som skulle starta efter varandra med varsin pilot.

paragliders

Piloterna förberedde skärmarna och vi fick sele och hjälm.

before paragliding

Precis före starten. Jag flög med Fabian som tävlat i världscupen med trickflygning i paragliding. Det kändes tryggt att veta. Sen började sprinten ner för backen…

paragliding schweiz

… och vi flög ut över stupet. Eftersom vi skulle ta den här bilden fick jag bara några sekunder senare ansvara för att hålla i skärmen. Hjälp! Här tänker jag mest på att sitta blickstilla.

paragliding mountain

Utsikten var så mäktig! Och ganska snabbt kunde jag slappna av och njuta av den. Skärmen kändes stabil. Tur det med över 700 meter ner till marken.

test paragliding

Jag fick även testa att svänga, wiieee!

paraglider

Vi flög nära det här berget för att ta fart och följa med de varmare vindarna uppåt. Det var nästan surrealistiskt. Jag blev överlycklig när jag fick veta att vi kunde testa lite trix. Fabian bjöd på skarpa svängar, dyk och g-krafter!

paragliding waterfall

Sen flög vi bort till Staubbachfall, ett av Europas högsta vattenfall med fritt fall på nästan 300 meter.

stubachfall paragliding

Magiskt.

mountain festival paragliding

20 minuter senare flög vi över festivalcampet och landade på en åker bredvid.

Jag blev så förtjust i paragliding. Det här hoppas jag verkligen på att göra fler gånger framöver. Vill man lära sig att flyga själv finns det kurser där man redan efter någon flygning med pilot och start på egen hand på lägre höjd sedan får flyga själv. Då har man en lärare på flygradio som berättar vad man ska göra i luften.

Är du också sugen på att testa paragliding för första gången? Gör det! Det var så häftigt att sväva fram och vara ett med naturen och vädrets makter. I veckan kommer jag att berätta mer om allt annat spännande på festivalen.

Har någon av er testat paragliding?

Event Outdoor

Mot Alperna och Mountain Festival!

The North Face Mountain Festival

Nu är det äntligen dags för ett par äventyrsfyllda dagar som jag längtat länge efter, The North Face Mountain Festival i Schweiz. När jag kommer hem har jag en massa roligt att visa. Följ mig gärna på Instagram @moaquist för uppdateringar och stories de kommande dagarna.

#härodlat Hållbar livsstil Livet Mat

Höstmarknaden i Skillebyholm

höstmarknaden i skillebyholm

Den årliga höstmarknaden i Skillebyholm utanför Järna är en riktig favorit. Här kan du köpa närodlade grönsaker, lokalt hantverk, second handfynd och bakverk. Plocka din egen höstbukett med snittblommor, äta ekologiskt och titta på odlingar. Allt i en blandning av härliga människor, livemusik och doften av rökelse.

skillebyholms höstmarknad

Gårdagens marknad bjöd dessutom på fint höstväder med sol och krispig luft. Jag har flyttat runt mycket men allra längst har jag bott i Järna, det är mitt hemma. Jag är så förtjust i det tillåtande och färgglada Järna, som värnar om människor och miljö. När jag var liten tyckte jag inte att marknaden var något speciellt. Men nu (särskilt när jag inte längre bor här) är jag helt såld och vill hänga kvar hela dagen och njuta av den fina stämningen.

Här kommer en bildbomb från dagen!

rotfrukter

ekologiska grönsaker

Fina närodlade rotfrukter och grönsaker i mängder.

livemusik Tjaut

Bandet Tjaut bjöd på irländsk folkmusik.

snabelskor

garn

dreamcatcher

second hand

En salig blandning av snabelskor, växtfärgat garn, drömfångare och second handkläder. Jag köpte ett gammalt hippiebälte med snäckor från Bali av en dam.

get

biodynamisk odling

flugsvampar

fika skillebyholm

Fikatältet pryddes av solrosor, vindruvsrankor, björnbärssnår och prismor. Klass 8 hade gjort ett långbord med säkert ett 40-tal olika slags bakverk prydda med blommor. Jag kalasade på bovetemackor, rawfoodbollar och nypressad äppelmust. Smaken av svenska äpplen är ju bara för god!

rawballs

palla äppelmust

muffins blommor

Styrketräning Träning

Morgonträning och frukostdejt

sats spårvagnshallarna

I morse mötte jag upp Charlotte för att träna tillsammans på Sats Spårvagnshallarna. Det är inte ofta jag är på gymmet nu och det kändes så roligt med träningssällskap! Vi körde ett helkroppspass men pratade så mycket att vi nästan glömde bort att träna haha.

Charlotte är PT och tipsade mig om flera nya bra övningar för starka ben med fokus på en sida i taget t ex raka marklyft med ena benet böjt. Då behöver man inte greppa lika tung vikt men får ändå bra kontakt. Det känns som att jag fick en nytändning för styrketräningen. Det har tidigare varit min huvudsakliga träning men senaste året har jag varit så förtjust i yoga och löpning att styrkan har blivit lite bortglömd. Men det är ju så viktigt, inte minst för att förebygga skador.

sats stockholm

Vi avslutade med en frukost på Pom och Flora. Bowls med allt gott i ett: chiapudding, jordnötssmör, acai, banan, bovete och hallonsmoothie.

pom flora acaibowl