Okategoriserade

”Du ska inte behöva ändra dig…”

Jag hör skrämmande ofta diabetiker berätta om hur de i vården möts av ”du ska inte behöva göra annorlunda” som om det vore en bestraffning att ändra sina mat- och livsstilsvanor och leva mer hälsosamt. Jag har även otaliga gånger hört dietister framföra samma sak på föreläsningar för diabetiker: ”Du kan göra som alla andra” – d.v.s. leva ohälsosamt? (För jo, statistiskt sett så innebär ”göra som alla andra” för lite fysisk aktivitet, för lite frukt och grönt, för mycket tillsatt socker, för mycket mättat fett, för lite fibrer etc etc).

Jag förstår tanken i att man vill vara snäll men är det verkligen snällt?? Varför inte uppmuntra folk till att göra något som de faktiskt mår bra av? Inte minst när man har en öppning, när de själv undrar och när de ställs inför en diagnos? Sen är det ju upp till var och en om man väljer den vägen.. men är det inte snarare oschysst att INTE berätta om möjligheten att påverka?

En del i detta handlar om att vi måste kunna nyansera och hålla två tankar i huvudet samtidigt; Bara för att vi inte kan lova att insatserna botar ska vi väl inte hålla inne på fakta om möjligheten, chansen, att påverka?
Och bara för att vi pratar om chanser att påverka innebär det ju inte att folk får skylla sig själva om de drabbas av sjukdom, att det är deras eget fel.

Att prata om livsstilens påverkan är inte heller samma sak som att vara mot läkemedel. Det bästa är säkerligen att jobba från två fronter! Återigen – nyansering – två tankar i huvudet samtidigt. Just med typ 2 diabetes har vi oerhört starka bevis för livsstilskopplingen och hur mycket man kan påverka både sjukdomen och framtida komplikationer/följdsjukdomar med sina livsstilsval. Ändå får jag uppfattningen att det på väldigt många håll bara är ”nej, ät du godis som vanligt, ta bara lite mer insulin” som man möts av som patient.

Samma sak med cancer och kost – ett minerat fält. Men varför? Bara för att livsstilsinsatser inte innebär lika tvärsäker koppling som att en svår nötallergiker riskerar att dö om hen får i sig nötter så är det väl inte samma sak som att vi inte ska ta i det, även om det bara skulle vara ett halmstrå. När vi inte berör det alls så driver vi de drabbade som söker svar rakt i händerna på de alternativa krafterna som lovar bot bara du dricker det där avkoket, tar de där dyra tillskotten eller vad det nu är och i värsta fall även kommer med påståenden om att de ska tacka nej till behandling. Vi ser det även på andra håll i vårt samhälle. Vi måste våga prata, diskutera och nyansera – annars leder vi folk rakt in i famnen på de som onyanserat och utan vetenskaplig fakta tar i frågorna och säger saker som folk vill höra.

Just cancer har jag egen erfarenhet av som anhörig. Min mamma fick cancer två gånger. Sista gången var det med infon att det inte kommer att försvinna. När man står där bredvid vill man så gärna hjälpa till, man vill göra nåt. Antagligen bara en bråkdel av den panikkänsla som den drabbade själv känner: ”säg, vad kan jag göra?!” ”NÅT måste man ju kunna göra?!” Att då mötas av ”nej, det finns inget du själv kan göra” är det verkligen rätt? Jag menar ens psykologiskt rätt? Moraliskt? Varför inte ge dem nåt, om än det är ett halmstrå? Om inget annat så se till att de rekommendationer som vi alla bör leva efter följs, för som sagt, generellt sett görs ju inte det idag.

Nej, vi kan inte bota cancer med frukt och grönt men man ser att ett högre intag av frukt och grönt är kopplat till minskad risk för cancer och andra väldfärdsjukdomar. Och nej, vi kan inte säga att socker orsakar cancer men vi ser att en livsstil som innehåller mindre tillsatt socker och hårt processad mat är associserat med mindre förekomst av så väl cancer som hjärtkärlsjukdom och typ 2 diabetes. Varför inte informera om det? Det handlar inte om att lova bot utan ett halmstrå, som med ganska bra odds är mer än ett halmstrå, kanske till och med en gren! I en situation där man inte kan påverka är det oerhört skönt att ha något man kan påverka – oavsett hur stor betydelse det egentligen har.

Min mamma har helt klart levt hälsosammare än genomsnittet. Hon har rört på sig, ätit riktig mat, aldrig varit överviktig. Hon fick ändå cancer – självklart är inte livsstilen allt. Man säger att livsstilen kan förklara ca 1/3 av cancerfallen. Resten, 2/3 är otur.. Nu är jag ingen spelare .. men odds på i snitt 33% är det inte bra?! Ska man inte satsa på något med 33% chans att vinna?- dessutom ökar den här insatsen dessutom din chans att vinna i andra spel också (dvs. minskar risken att drabbas av andra sjukdomar) OCH inte att förglömma – vi pratar om något som INTE innebär någon ökad risk att förlora! Du ökar dina chanser att vinna men du förlorar inget! Där faller nämligen liknelsen med spel. Om jag spelar så satar jag något som jag kan förlora med hopp om att vinna mer. Avstår jag får att spela vanliga spel kan jag varken vinna eller förlora. Men i cancerspelet eller om vi breddar det till hälsa-sjukdomsspelet är vi alla redan med och spelar oavsett om vi vill eller ej. Vi har alla en risk att drabbas/förlora – skillnaden är att den inte ökar om vi satsar på att vinna. Tvärtom – att inte spela kan öka risken att förlora.

Så.. Varför gör vi inte mer?

Okategoriserade

Varför är det så provocerade med viktfokus?

Ni som har följt mig eller lyssnat på mig vet att jag brukar säga att jag är så oerhört trött på viktfokus. Jag ”likar” så fort någon ifrågasätter att vi (framför allt kvinnor) jämt och ständigt blir uppmanade att gå ner i vikt i januari, till binikisäsongen etc. Jag ställer mig bakom hyllningskören som är trött på att hälsotidningar alltid säljer på ”gå ner i vikt” ”öka fettförbränningen” ”få smala slanka ben” ”få platt mage” etc. Jag är så sjukt trött på att vi hela tiden blir matade med sånt. Jag vet också att det är lätt att bli dömd i branschen om man jobbar med vikt och viktminskning. Men, tänkare som jag är, har jag på senare tid gått och funderat på detta :). Jag har vänt och vridit och utmanat mina egna tankar och tänkte tänka högt för er en stund: Varför är det provocerade? Varför blir vi upprörda? Varför bryr vi oss? Kanske (nu testar jag en tanke…) ligger felet inte i att det skrivs om viktminskning överallt utan det faktum att vi tar åt oss.

Jag tänker såhär: Vi som inte behöver kakla om badrummet blir ju inte provocerade av att det står ”så kaklar du om badrummet” på ett tidningsomslag. Om vi inte tycker att det gäller oss så skiter vi bara i det. Vårstäda i trädgården – bor man i lägenhet ser man inte ens en sådan rubrik utan lever vidare som om inget hade hänt. Här kan vi sålla och inse att det riktar sig åt någon annan. Vi blir inte provocerade och känner – ”åhh dom tycker det är fel på vårt badrum”. Varför kan vi inte göra det med vikt? Varför är vi så många som bryr oss, tar åt oss eller blir provocerade, när det står att vi ska gå ner i vikt – utan att ens tänka till på om vi är i målgruppen? 50 % av Sveriges befolkning är överviktiga eller feta. Med det i bakhuvudet så är det ju alltså relevant för hälften av befolkningen när det står något om viktminskning. Gissar att, till skillnad från mycket annat det skriv om, så är relevansen ganska hög?!

Eller är det så att det används en annan retorik när det kommer till vikt/hälsa som gör att alla känner sig träffade? (som jag skrev om här ang. ”vi äter för mycket socker”) Är det så att alla går runt med dåligt samvete kring sin hälsa (vilket kanske då är skapat av den ständiga fokuseringen…) men det gör vi inte i samma utsträckning av kaklade badrum? Eller gör vi kanske det? Är det egentligen fenomenet att vi stressas av allt, att vi tar till oss av allt som är ett problem? Att vi måste lära oss att stanna upp och tänka: gäller detta mig? Är detta relevant för mig? Innan vi låter det påverka oss.

Jag inser också att jag är lite motsägelsefull. Samtidigt som jag suckar över det ständiga fokuset på viktminskning så tycker jag om att ha viktminskningsgrupper och att hjälpa personer som väger för mycket att ändra vanor (med annat fokus från min sida än just att vikten ska ner).

Hur går det ihop? Jo, jag tycker jättemycket om det när det är relevant! När någon har problemet och behöver hjälp. Då älskar jag att jobba med kombon maten, träningen, livsstilen och beteendet. Men jag avskyr (okej, hårt ord..) när jag möter så många normalviktiga som är besatta av viktminskning och vad som gör en tjock och pratar om att de ska banta/hålla igen/sluta äta än det ena än det andra/klagar över valkar etc. När normalviktiga/smala ständigt kommenterar vikt/vad man blir tjock/smal av etc gör mig tokig. Liksom att inte kunna kan äta något som klassas som onyttigt utan att kommentera det. Att normalviktiga ständigt tänker på vikt är som om en med ett nygjort badrum håller på och tar in offerter och fixar och grejer med ett sprillans nytt badrum där det inte finns något att ändra på. Eller kanske till och med tar in offert på badrum trots att man inte ens äger ett badrum! Dålig jämförelse kanske… men jag hoppas du förstår hur jag tänker :).(OBS! nu menar jag inte att man inte behöver tänka på vad man äter och lever om man är normalviktig – det behöver man absolut, utan just det eviga tjatet om vikt och vad man blir tjock av… suck!!)

En annan sak jag har kommit fram till som ligger bakom provokationen hos mig är just att övervikt alltid kopplas till utseendet och siffran på vågen. Att det är att ha smala ben eller snyggt sittande bikini som är målet och inte det jag skulle vilja fokusera på: känslan i kroppen, funktionen och hälsan.

Återigen, viktminskning är relevant för väldigt många, 50% av befolkningen. Övervikt är kopplat till många sjukdomar. Själva övervikten, en stor mängd fett på kroppen, är en del i detta men livsstilen som gett en stor mängd fett på kroppen är även den en stor förklaring till sjukdomskopplingen. Att vilja ändra på sin situation om man är överviktig är bra och bör uppmuntras. Att ge tips på hur man kan ändra är väl också bra… (även om det nog också är så att de där tipsen oftast skulle kunna vara av lite bättre kvalité ;).. ).

Kanske ska man istället för att bli provocerad bara stanna upp fundera: är jag målgruppen/är det relevant för mig, och om inte – glatt traska vidare :).

Okategoriserade

Biggest loser 2018

Idag drar årets säsong av Biggest Loser igång – ett program som det finns så himla mycket åsikter om. Jag har jobbat med Biggest på ett eller annat sätt i alla säsonger, det vill säga i 8 år och är i år återigen med som kostexpert.

Jag brukar inte göra så stor grej av mitt deltagande, dels för att det inte är så stor del av programmet utåt och själva tv-grejen är inte grejen för mig (min viktigaste roll, enligt mig själv, fyller jag när kamerorna inte är med), dels för att jag inte riktigt orkar med den debatt och diskussioner det rör upp. Biggest är ju i själva verket en väldigt liten del av min verksamhet (endast några dagar per år) och de som har åsikter vet ju inte vad som försegår där utan baserar ofta dessa på en massa tyckande, rykten och bilden de ser i TV (och vi vet ju alla att TV är TV … eller? ….).

I samband med VIP säsongen i fjol så blossade diskussionen tillexempel upp i olika bloggar och media. Jag brukar undvika dessa då de ofta är irrelevanta och som sagt inte baserade på fakta utan tyckande men blev taggad av en bekant i en av de stora diskussionerna som startade kring ett blogginlägg från en person som inleder med ”jag har aldrig sett programmet men..”. För mig säger det allt. Folk uttalar sig utan att veta. Inte ens de som har sett på programmet vet hur det går till för allt visas inte, inte mist när det kommer till kosten. Det skrevs en massa om hur biggest deltagarna äter. Intressant nog har ingen någonsin frågat mig – jag som ”bestämmer” vad de äter. Ändå ”vet” folk hur det går till – nästan lite komiskt :). Så, nej, jag kommer inte att lägga en massa energi på att diskutera det med någon som inte kan ämnet (dvs. vet vad vi egentligen gör). (OBS! att hänvisa till USA är inte att ha fakta om hur vi gör i Sverige).

Hur som, det var inte maten jag tänkte skriva om nu utan inspirerad av fantastiska Pischa som är ny tränare för i år tänkte jag skriva några rader om varför jag göra detta. Utifrån är det som sagt lätt att ha åsikter, inte minst om man inte ens har följt det utan bara baserar dem på fördomar. Det ÄR extremt, inget snack om saken. Det dessa personer gör under 10-20 veckor är inte något som jag skulle rekommendera någon att försöka efterlikna på egen hand. Vi måste komma ihåg att det är ett TV program om en tävling som går ut på att tappa så mycket vikt procentuellt sett som möjligt på dessa 20 veckor. Dessa förutsättningar vet alla. Skulle någon komma privat till mig och vilja ha hjälp med de problem som deltagarna har skulle jag inte lägga upp det på detta sätt! Inte minst skulle jag inte använda vikten som parameter för framgång.

Jag har själv varit väldigt kluven till detta i perioder men ju mer jag jobbar med det och ju fler siffror och hälsovärden vi tar fram desto mer övertygad blir jag. Det är inte det optimalt hälsosamma sättet att gå ner i vikt eller förändra sina vanor men varje dag i den befintliga kroppen är ett större problem. Några är tickade bomber när de kliver in, antingen på grund av den fysiska eller psykiska hälsan. Att se förändringen och förvandlingen från de personer som kliver in på finalen är fantastisk! Och då pratar jag inte om utseendet för det struntar jag i… men hälsomässigt och inte minst mentalt!! De är skitsnygga – inte för att de är smalare utan för att de strålar! Wow! Här känner jag att jag gör skillnad på riktigt! För att inte tala om alla som sitter hemma i soffan och blir inspirerade. Som får se att det faktiskt går att förändra, hur uppgivet det än må kännas innan.

Vi måste också komma ihåg att alternativet är inte att de får hjälp på ett optimalt sätt utan att de inte får någon hjälp alls. Att de fortsätter. Så, ja.. tycka vad man vill om hur men sanningen är att de får en chans till en nystart som är guld värd! En chans till ett gladare, hälsosammare och friskare liv! OBS! en chans och nystart – att vara med i biggest är inte en garanti för ett hälsosamt liv för all framtid. Det är inte lösningen. Det är en hjälp att komma igång, en kickstart. Är det något jag tjatar på deltagarna om, från första gången jag träffar dem, så är det att detta är just en chans till nystart men att det stora jobbet är efter att tv-kamerorna släkts ner. Det är inte en engångsinsats utan man måste ändra livsstil – de måste hitta ett nytt förhållningssätt till mat och rörelse som funkar livet ut. Det de gör under tiden på slottet är inte den livsstilen, det är kickstarten, men de får samtidigt verktyg som sedan kan användas i deras vanliga vardag.

Min roll är att lära dem om kost, ge dem verktyg både under tiden tävligen är men oxå till livet i verkligheten efteråt. Under tiden tävlingen pågår handlar det om att de ska få resultat – så klart, men min viktigaste uppgift är att få dem att förstå att de måste äta! och att säkerställa att de får dessa resultat på så hälsosamt sätt som möjligt.

Så, skulle jag själv få designa ett TV program där just hälsan står i fokus istället för att tävla i vikt så skulle jag göra det på annat sätt men jag är samtidigt glad att jag får chans att vara med och hjälpa dessa individer, lära dem ett förhållningssätt till mat och ge dem verktyg och chans till ett friskare och gladare liv.

Om de sen tar den chansen och förvaltar den – ja, det är ju upp till dem! Och som ni säkert vet, är det lite olika med den saken…

Okategoriserade

Varierad kost – en tankevurpa?

Du har säkert hört att man ska äta varierat. Men vad betyder det egentligen? Min erfarenhet säger att detta är ett område där många gör en liten tankevurpa. Dels är det lätt att tänka att variation innebär att man måste äta olika saker/maträtter varje dag, dels att man tänker att vissa saker är variation utan att vara det.

Låter det snurrigt? – låt mig förklara. Såhär: poängen med variation är att vi behöver få i oss en massa olika näringsämnen som finns i en massa olika råvaror. Ingen råvara innehåller allt vi behöver så för att få i oss allt så behöver vi äta lite olika saker (baljväxter, nötter, grönsaker, frukter, bär, ägg, kött, fisk, fågel, spannmål etc) – variation! Dessutom kan vissa råvaror innehålla ämnen som det kan bli för mycket av så vissa saker bör vi inte äta för mycket eller för ofta – variation! Okej?

Tittar vi på vårt normala, traditionella kostmönster så är det väldigt mycket spannmål och mejeriprodukter. Vi tycker att vi varierar vår kost när vi äter fil och flingor till frukost, tar en skorpa till mellanmål, äter pasta till lunch, keso till mellanmål och bulgur med en sås på crème fraiche till middag. Visst vi varierar livsmedlen och maträtterna men själva grund-råvarorna är i mångt och mycket detsamma.

Men, om man skulle ha en väldigt varierad tallrik från en välsorterad buffe – ex. qunioa, rotfrukter, baljväxter, olika grönsaker, ägg, fisk, olivolja etc. på en och samma tallrik så kommer ju den tallriken/portionen i sig bidra till mycket variation och då behöver man egentligen inte variera den från dag till dag för att få i sig alla näringsämnen (möjligtvis för att det inte ska bli för mycket av något). Så att variera för varieradets skulle kan ibland vara onödigt.

Så, dagens uppmaning: ta dig en funderare på vad du egentligen äter? Hur stor variation har du på dina råvaror? Tänk hela steget tillbaka till var de kommer ifrån – dvs bröd, pasta och bulgur är alla oftast från vete lika så créme fraiche, mjölk, yoghurt och kvarg som alla utgår från mjölk.

Behöver du variera mer? Om ja, hur skulle du kunna få större variation? Kanske väljer du slentrianmässigt alltid samma grönsaker? Får du i dig alla kategorier av råvaror?

Okategoriserade

Vi äter för mycket socker – gäller det dig?

Det stora hälsotemat på kostsidan just nu är definitivt socker. De senaste åren har socker lyfts fram som ett gift och vi blir hela tiden påminda om att ”vi äter alldeles för mycket socker” ”vi måste äta mindre socker” ”socker gör oss sjuka” ”dolda sockerfällor” ”sockerfritt” etc. etc. Som så ofta ett ämne, ”allt eller inget”- tänk och alla över en kam.

Vi äter i genomsnitt 120 g tillsatt socker per dag. Det är absolut för mycket. Ingen snack om saken. Men vi måste samtidigt komma ihåg att det är inte nolltolerans som är målet. Ingen välgjord forskning tyder på att det krävs, dvs att lite socker är farligt för oss. Våra Nordiska Näringsrekommendationer (NNR) talar om max 10E% – vilket generellt sett blir ca 50 gram per dag för kvinnor och 70 gram per dag för män. WHO pratar om 5E% vilket då skulle motsvara ca 25 resp. 37 g per dag (eller 7 resp. 10 sockerbitar). Varför har inte NNR lägre siffra? helt enkelt för att det inte finns tillräckliga belägg för att maxrekommendationen bör vara lägre. Kom ihåg att vi pratar om max rekommendation – det är inte detsamma som att man uppmuntrar någon att äta så mycket. Du måste ju inte äta socker alls. Det finns en liknande maxrekommendation på alkohol men inte tolkar man det som att vi uppmuntras att dricka varje dag :).
Den främsta anledningen till våra rekommendationer på max 10E% är faktiskt att om tillsatt socker står för en större andel av vårt kaloriintag så riskerar vi att inte få i oss tillräckligt mycket näring. Alltså inte p.g.a att socker i sig skulle vara skadligt eller giftigt. Det vi i ärlighetens namn vet är att ett kostmönster (dvs när man äter på ett sätt) som innehåller mycket tillsatt socker är associerat med ökad risk för sjukdom och övervikt. Men det går egentligen inte att säga att sockret i sig ensmat är boven. Det är dock väldigt ovanligt att en person äter väldigt mycket näringsrika råvaror, massor av grönsaker, bär, nötter, baljväxter, fisk och annat som vi vet är bra för oss och sen toppar det hela med stora mängder tillsatt socker. Frågan är ju om vi skulle sett samma kopplingar till ohälsa i så fall?
Nu kan jag ju tycka att vi lätt fastnar i detta (sockrets giftighet i sig eller inte) och ”bråkar” när vi egentligen alla är överens: när man äter på ett sätt som innebär att man får i sig för mycket tillsatt socker är inte bra. Så, låt oss stanna vid det.

Även om vi håller oss till WHO´s strängare rekommendation så är ju 7 respektive 10 sockerbitar per dag jättemycket socker om du frågar mig! – alltså inte jättemycket som ”shit va farligt” utan jättemycket som i oj vad mycket man kan äta :). Äter man rena råvaror så är det ju just 7 resp 10 sockerbitar man har att stoppa i sig per dag.

Nu till det jag egentligen ville lyfta :) – bisatsen i rubriken: gäller det dig?
Det handlar återigen om dessa allmänna ”vi” och ”för mycket” ”vi behöver äta mer” etc. Kom ihåg att de är generella. Visst, tittar vi på hur vi i genomsnitt äter så är det ju relevant men för väldigt många av oss är det inte relevant. Vi tillhör helt enkelt inte ”vi” i det här fallet. Precis som det för en del är kraftigt underskattat med 120 g/dag.
SÅ, har du sockerångest? Har du lite gnagande dåligt samvete så fort du får i dig lite socker? lusläser innehållsförteckningar och känner det nästan som att du tar en cigg om du gud-förbjude strör socker över gröten….? Ja, då vill jag uppmana dig till att stanna upp och tänka till. ”vi äter för mycket socker” – gäller det dig? Äter DU för mycket socker? eller kan ”vi” egentligen va ”dom”?
Tänk efter hur du ligger till i förhållande till de där 50 resp. 70 g per dag. Har du svårt att tänka ut det så för matdagbok under en tid för att få ett hum. Ta reda på vad DU faktiskt gör.

Hamnar du under de där rekommenderade mängderna i snitt så skulle jag vilja uppmuntra dig till att slappna av. Självklart kan du kanske förbättra dina kostvanor, helt beroende på vad du äter.. men kanske är det inte sockret du ska fokusera på – äter du tillräckligt med fet fisk? varierat med grönsaker? och visst kan du ta bort något onödigt sockerintag om du har sådant men någon ångest behöver du inte ha. Hamnar du däremot över – ja, då bör du ha ångest… hahaha.. nej, självklart inte – ångest för mat är alltid fel!! men då är det troligtvis relevant att börja se över sina vanor.
Mitt hetaste tips när det kommer till tillsatt socker (precis som allt annat vi inte bör över-göra) är att sluta slentrian-äta det. Dvs. ät inte socker slentrianmässigt utan spar det till de tillfällen du verkligen vill ha det och ät då något du verkligen njuter av och med måtta.

Ett jättenkelt sätt att bli av med allt det ”farliga dolda sockret” är helt enkelt att fokusera på att äta de där näringsrika rena råvarorna – då slipper du automatiskt tillsatt socker. Utan att behöva tänka, läsa eller räkna :).

Som jag skrivit så många gånger förr: fokusera på vad du ska göra och äta istället för att bli styrd av förbud, rädslor och vad du ska undvika. Det gör allt så mycket lättare, hälsosammare och inte minst positivare :).

Okategoriserade

När tillsatsfritt blir en tankevurpa

Vi har en tendens att dra allt och alla över en kam men när vi gör det blir det lätt att det dras med en massa tankevurpor i generalliseringen ”tillsatser är dåliga, mat med tillsatser är sämre än mat utan” – känns det igen?  I förra inlägget tog jag upp ett exempel när eko blir en tankevupra. Det finns även fler exempel när tillsatser blir det.

Men vad man glömmer när man säger att tillsatser är dåligt och mat med tillsatser är sämre än de utan är ju grundsyftet med olika tillsatser. En del tillsatser ex. antioxidationsmedel använd ju faktiskt för att bibehålla och skydda näringen i livsmedlet eller råvaran. Om det oxiderar så förstörs ju (oxiderar) råvarorna och därmed näringsämnen i dem. Ett typiskt sådant exempel är torkade aprikoser. De gula/orange har man tillsatt svaveldioxid som både skyddar mot bakterietillväxt och oxidation vilket resulterar i att aprikosen bibehåller sin gul-orangea färg. När inte detta tillsätts blir aprikoserna bruna och oxiderar när de torkar.
OBS! dra nu inte allt för stora växlar på det här men det kan vara bra att tänka till ibland och inte förblindas av enkla generaliseringar.
Innan jag blir nerskriven i kommentarsfältet ska jag nämna att en del personer kan få överkänslighetsreaktioner på svaveldioxid – de ska självklart undvika de svavlade och andra produkter med svaveldioxid i men för oss andra är det inte någon fara med lilla tillsatsen.
Jag har i flera recept i mina böcker använt de osvavlade – då mycket för att jag tycker att den lite nötigare smaken och färgen passar bättre i vissa sammanhang.

Okategoriserade

När ekovalet blir en tankevurpa

Många väljer idag mer ekologiska alternativ i affären. Oftast tror jag att man automatiskt tänker att det är ett nyttigare och mer näringsrikt val. Dessvärre stämmer inte det alltid. För det första så är det inte mer näring i en ekologiskt odlad växt än en konventionellt odlad, inte generellt sett. Skillnaden i näring kommer att vara beroende på andra faktorer än just eko vs. konventionellt. Dessutom, det jag tänkte belysa denna gång, får inte ekologiska produkter berikas. Idag finns det ett undantag från denna regel och det gäller komjölk. Den får numera berikas med D-vitamin trots att den är ekologisk och får då samma näringsinnehåll som vanlig komjölk.
Ekologiska mjölksubstitut däremot får alltså inte berikas. Det innebär att ett mjölksubstitut som är ekologiskt oftast är väldigt näringsfattigt. Har du tittat på innehållsförteckningen på ex nöt- eller mandeldryck? Oftast består de av ca 95-98% vatten, beroende på hur mycket socker det är i, och ca 2% av nöten eller mandel. 95-95% av ingredienserna bidrar alltså inte med någon näring och sen har vi då ca 2% som är näringsrik ingrediens. Icke-eko varianterna berikas oftast med de viktigaste vitaminerna och mineralerna som finns i komjölk så som B12, Kalcium etc. vilket gör att de ur det perspektivet blir ett fullgott substitut.
Så, om du tänker att du väljer en näringsrik produkt när du köper ex. ekologisk mandelmjölk så skulle jag rekommendera dig att tänka om och välja den icke-ekologiska istället – då får du i dig mer näring. Om du tänker att det är ur klimatperspektivet – ja, då tror jag du ska ställa tillbaka förpackningen på hyllan ännu snabbare.. Jag har nämligen väldigt svårt att 95-98% vatten, paketerat och transporterat kan vara ett klimatval när vi har fullgott vatten i kranen där hemma. (skrev en längre utläggning om det här.)

 

Bok Eat Clean Recept

Påsktårta raw food style

Tänkte bjuda på ett recept från Eat Clean som passar ypperligt såhär i påsk. En solskenscheescake som har rawfood influenser. Jag har dock valt att köra fyllningen på kvarg och frukt istället för på ännu mer nötter som det ofta är i rawfood. Det gör kakan lite mindre kaloririk och lite bättre fördelning näringsmässigt.

Solskenscheesecake

Botten
2 dl cashewnötter
2 dl sötmandel
2 dl torkade aprikoser eller torkade dadlar
½ dl chiafrön
4 msk kakao
½ dl torkade blåbär
en nypa salt

Fyllning
2½ dl cashewnötter (ev. blötlagda ca 1 timme)
350 g lätt tinad, fryst mango
3 dl kesella
1 passionsfrukt

  1. Mixa alla ingredienser till botten.
  2. Platta ut botten i en springform.
  3. Mixa alla ingredienser till fyllningen.
  4. Häll över fyllningen och servera direkt, alternativt frys in.
  5. Garnera med passionsfrukt eller bär vid servering

 

Om du är sugen på boken så finns den till riktigt bra pris på Bokus just nu!  Endast 79 kr!

Okategoriserade

Behöver du gå ner i vikt?

Drogs du till viktminskning? Är du en sån som lockas av tips kring viktminskning, ”öka fettbränningen” och ständigt tänker ”jag borde …”? Som suckar framför spegeln att kroppen inte ser ut som den gjorde innan graviditeter eller innan klimakteriet, eller när du va 25?

Jag vill be dig att stanna upp och utmana dig själv och dina tankar lite.

Varför vill du gå ner i vikt? Varför vill DU gå ner i vikt? Varför vill du GÅ NER I VIKT?

Vad har fått dig att sätta det målet? Vad är det du längtar efter?

Vad blir bättre där framme?

Är det en gammal känsla du är ute efter? Är den verkligen kopplad till vikten?

(Läs dem igen, långsammare denna gång och stanna upp och tänk till)

När jag utmanar med frågor om målvikt är det oerhört många som pratar om ett förflutet när de vägde mindre. De kan förknippa det med ett utseende de gillar, kanske hur de hade mindre storlek i kläder etc men när man gräver lite kring hur livet såg ut då så är det inte ovanligt att de inte mådde så bra eller att livet inte va så kul.

Är det en känsla eller funktion i kroppen du är utefter så är den sällan kopplad till siffran på vågen. Att man skulle bli piggare och starkare när man väger mindre har inget med vikten eller storleken att göra utan livsstilen som många gånger oxå leder till viktminskningen. Ett konkret exempel: efter en magsjuka väger man oftast mindre men känner sig svag och ynklig – inte är det den känslan du är ute efter? På liknande sätt tror jag att det är fler än jag som upplevt att man efter ett enda träningspass kan känna sig starkare och liiite tightare. Det har naturligtvis inte förändrats nåt alls i kroppen men känslan är där. Eller om du ätit väldigt nyttigt – kanske till och med bara av att handla hem bra saker och rensat skåpen från frestelser. Det är alltså att GÖRA bra saker som får dig att må bra, känna dig skön. Inte siffran på vågen. Och om vi pratar om fysiologi så är det även då maten du äter, näringen du får i dig och frånvaron av ”skräp” samt fysisk aktivitet och återhämtning som får dig att må både fysiskt och psykiskt bättre. Inte storleken på fettväven eller siffra på vågen.

Jag menar inte att överviktiga och de som har dåliga vanor inte ska förändra. Jag menar inte heller att det är fel att gå ner i vikt. Jag ifrågasätter bara att ha det som mål, att använda det som måttsock, och den övertro på att det blir bättre om siffran på vågen är lägre eller om man kommer i en mindre storlek. Att det är måttet på framgång och hälsa. Och att vi kvinnor på något sätt tillåter att ha det som en blöt handduk hängande över oss hela livet. Why?!

Tänk om vi skulle kunna flytta fokus till att känns sig pigg och stark. Med eller utan volanger! En pigg och fräsch kropp utstrålar betydligt mer snygghet än en viss storlek gör!

I vissa perioder blir det mer påtagligt: efter graviditet eller i samband med klimakteriet. När våra kroppar ändras av naturliga skäl. Varför kämpar vi så hårt emot? Varför måste det va fel och motarbetas till varje pris?! Just klimakteriet pratade vi om när jag gästade klimakteriepodden nyligen.

Mitt tips och min innerliga önskan är att vi kan flytta fokus: Sträva inte efter att ha en kropp som ser ut som en 25 årings, sträva hellre efter en kropp som känns som en 25 åring! :) Eller föresten, strunta i den där 25 åringen – va den bästa, piggaste, starkaste, gladaste 35, 45, 60 åringen, vad dig, som du kan va! Jobba för att morgondagen ska va lite bättre än idag. Eller.. nöj dig, slappna av och njut! Vilket som är rätt strategi för dig vet bara du. Så släng ihop hälsotidningarna, stäng Instagram, ta dig till en plats där du spontant till ta djupa andetag… andas… känn efter… vad behöver du? Vilket fokus ska just du ha? Vad är ditt mål – på riktigt denna gång! Vilka tankar och strategier (matval, träning etc) ger dig energi och skapar det du behöver … varje dag? Jag tror nämligen att du vet ganska mycket själv när du bara vågar stanna upp, tänka efter och känna efter – helt utan input från andra. Gör helt enkelt det som får dig att känna så som du vill känna dig!

”Gör nåt idag som ditt framtida jag kommer att tacka dig för” (”framtida” kan va så kort som om 1 timme, imorgon etc)

Okategoriserade

Funkar detox?

På tal om funkar. Jag får ofta frågan om detox funkar. Återigen måste vi göra klart med vad man menar med detox och vad man menar med funkar. Om man genom att dricka något speciellt eller helt/delvis fasta skulle kunna avgifta kroppen så är svaret nej. Tyvärr, det funkar inte så. Vi har en lever som sköter själva ”utrensningen” i kroppen, som bryter ner och oskadliggör giftiga ämne. När vi inte äter alls så riskerar vi i stället att göra så att levern inte får tillräckligt med energi till att sköta sitt jobb ordentligt, vilket alltså snarare skulle innebära att vi blir sämre på att avgifta kroppen. Många ser oxå det bara ur ett perspektiv, det vill säga att man skulle göra kroppen en tjänst om man inte äter på ett tag för att då skulle den slippa ”gifter”  men vad man då glömmer är att kroppen är beroende av att får näring regelbundet. Om jag inte äter utan fastar en längre tid så får jag ju inte i mig de näringsämnen kroppen behöver och riskerar att få negativa effekter av det.

Sen är det ju alltid intressant att lyfta frågan om vad det är man anser sig behöva avgifta kroppen från. Många detox-dieter går ut på att man inte äter socker, vitt mjöl, dricker alkohol eller kaffe. Men inget av dessa ämnen är saker som finns lagrade i kroppen och kan därmed inte ”rensas ut”. Varken vårt vanliga socker eller vetemjöl kommer någonsin ens in i kroppen utan bryts ner i tarmen till mindre beståndsdelar så det är ju helt omöjligt att rensa ut. Koffein bryts ner i kroppen och har en så kallad halveringstid på ca 6 timmar. Även alkolhol bryts ner ganska snabbt i kroppen. SÅ, vill jag inte ha socker, koffein och alkohol i kroppen så räcker det att jag slutar äta/dricka det. Redan imorgon är det borta. På samma sätt kommer jag inte ha någon som helst effekt på ”renheten” i kroppen om jag börjar äta dessa igen oavsett om jag har haft en vecka eller månad av ”detox”.
Inte heller tillsatser som en del vill lägga till den listan är något som ansamlas i kroppen på det sättet.

Men du känner säkert någon som har testat detox och mår så himla bra. Hur kan de göra det då? jo, men det är inte alls konstigt. Åtminstone inte om vi pratar om att man faktiskt äter under sin detox. Det brukar innebära att man äter väldigt mycket näringsrik mat och undviker ”skärp” vilket inte alls är konstigt att man mår bra av – det är ju helt enligt plan. Problemet är bara att det inte har något som helst med ”utrensning” att göra utan helt enkelt för att du äter och tillför kroppen bra saker.
Så om man med ”funkar” menar kommer jag må bra av det – så finns det väldigt stor chans så länge du äter. Men som sagt, det har inget med utrensning att göra.

Det enda en detox bestående av speciella dyra detoxande produkter funkar för att utrensa är pengar från din plånbok ;). Är inte det ditt syfte så skulle jag avråda från detox och istället rekommendera dig att börja fokusera på att stoppa i dig bra näringsrika råvaror!