mellanmål

Mandelkex med rosmarin till fredagsmyset

De här ska jag servera på nästa fredagsmiddag. ”Har du gjort dem själv?”, ska någon fråga förvånat.
”Jaa”, ska jag svara, som om det var helt naturligt.

För en plåt behövs:
1/2 dl linfrön
2 dl mandelmjöl
2 msk tamari eller soja
1 dl vatten

Toppa med:
1 tsk havssalt
1 kvist färsk rosmarin

Gör så här:
Börja med linfröna. Kör dem för sig i en mixer med kanna eller i en kaffekvarn, så att de blir finmalda. Det är svårt att slå sönder dem i en matberedare. Det går att använda dem hela också, de bildar en gelé som gör att kexen håller ihop, oavsett om de är mixade eller ej.

Rör ihop mandelmjöl, linfrön, tamari eller soja, och vatten till en massa.
Bred ut massan på en bakplåtspappersklädd plåt, inte för tunt, då spricker den. Kexen drar ihop sig i ugnen. Sikta på en kvadrat om cirka 25 x 25 centimeter. Använd gärna en degskrapa för att få till jämna kanter. Strö ut ett par blad färsk rosmarin samt lite flingsalt över kexen innan du gräddar på låg temperatur, cirka 125 grader i 2 timmar – eller så länge som behövs för att de ska bli torra. Skär dem i lagom bitar efter en timme. Låt dem därefter torka vidare och vänd dem efter en stund.

omslag
Receptet är hämtat ur Ulrika Hoffers bok ”Supersnacks och fler smarta sötsaker”. Foto: Ulrika Pousette Förlag: Lind & Co

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply