lunch & middag

Glasnudlar med ägg och lite mer

Har blivit så förälskad i Siri Barjes kokbok ”Ett stekt ägg är också middag”. She had me at hello alltså. Titeln säger rätt mycket om hennes matfilosofi, som jag gärna skriver under på. Mat ska vara god och gärna näringsrik, men man får inte pressa sig för hårt. Det ska helst vara enkelt och kul också. Läs gärna vår intervju med Siri Barje sist hon var matinspiratör hos oss här. Boken är verkligen späckad av recept jag känner att jag vill (och vågar) testa och det här blev det första. Tummen upp från hela familjen blev det!

Till 4 personer behöver du:
400 g glasnudlar
2 fasta rödlökar
2 morötter
1 dl jordnötter
4 ägg
3 + 4 msk neutral olja (inte olivolja)
1 påse mâchesallad (70 g)
1 lime
ev lite hackad gräslök eller koriander
sesamfrön
chiliflakes

Dressing:
2 vitlöksklyftor
1 liten bit färsk ingefära
2 salladslökar
1 färsk röd chili
4 msk japansk soja
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger

Så här gör du:
Koka nudlarna efter anvisningen på paketet. Skala och riv vitlöken och ingefäran till dressingen fint. Hacka salladslöken (även det gröna) och chilin smått. Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål och låt stå. Dela, skala och skär rödlöken i halvmånar. Skala morötterna och skär dem i tunna stavar. Hacka jordnötterna grovt.
Stek äggen försiktigt i en stekpanna med 3 msk olja. Gulan ska vara riktigt rinnig. Hetta upp 4 msk olja i en annan stor stekpanna. Stek morötter och lök i 1 minut på hög värme. Tillsätt nudlarna och blanda runt ordentligt. Stek i ytterligare 1 minut. (Moroten får gärna ha lite tuggmotstånd kvar.)
Ta stekpannan från värmen och tillsätt mâchesalladen, värmen kommer att göra att den mjuknar. Blanda i dressingen och rör runt ordentligt så att allt blandas. Klyfta limen i 4 delar. Servera nudlarna med ägg, jordnötter och eventuellt gräslök eller koriander på toppen (jag körde på koriander eftersom jag blivit smått besatt av kryddan, och det blev kanongott). Strö över lite sesamfrön och chiliflakes samt pressa över limesaft.
Mosa ihop allt med ägget. Ät!

9789174245868
Receptet är hämtat ur Siri Barjes bok ”Ett stekt ägg är också middag”. Foto: Johanna Åkerberg Kassel Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply