lunch & middag

Varm sallad med aubergine, favabönor, tomat och halloumi

Känns alltid som att jag har lite ebb på salladsinspiration. Så skönt att kunna fylla på receptförrådet med en sån här härlig variant.

För 4 portioner behöver du:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 gurka
250 g tomater, gärna olika sorter
1 rejäl knippa bladpersilja
1 liten knippa mynta
saften från 1 citron
400 g kokta favabönor
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 liten aubergine, skivad och rostad i ugnen (ringla över lite olivolja och låt stå i ugnen ca 15-20 minuter i 275 grader)
400 g halloumi

Sardell- och harissadressing

4 sardeller
finrivet skal från 1/2 citron
1 tsk harissa
1/2 dl olivolja

Gör såhär:
Skala och hacka löken. Skala och hacka vitlöken. Tärna gurkan. Skär tomaterna i bitar. Hacka bladpersiljan med kvistar och allt – kvistarna fint och bladen grovt. Hacka även myntan.
Värm alla ingredienser utom halloumin i en kastrull. Det ska inte koka utan lyssna efter att det börjar koka i botten och du ser att ångan stiger. Ta då av från värmen och rör om snabbt. Finhacka sardellerna. Rör ihop dem tillsammans med citronskal, harissa och olja till en dressing. Skär halloumin i skivor och stek dem i olja i en panna på medelvärme tills de får fin färg.
Lägg upp de varma grönsakerna på tallrikar. Servera med halloumi och sardell- och harissadressingen.

9789174244786
Receptet är hämtat ur Tareq Taylors ”Mat som gör gott”. Foto: Peter Carlsson Förlag: Bonnierfakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply