frukost mellanmål

Glutenfri frölimpa

En bra frukostlimpa som blir saftig av äpplet och får lite sötma från de torkade fikonen. Limpan håller i minst tre dagar men går även bra att frysa in. Ett tips: Skiva limpan, plasta in och lägg i frysen. Ta sedan ut en saftig skiva i taget och njut. Variera gärna med andra torkade frukter, till exempel aprikoser och dadlar.

För 1 limpa behöver du:
25 g jäst
8 dl kallt vatten
2 1⁄2 dl bovetemjöl
2 dl rismjöl
2 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor 1⁄2 dl linfrön
1⁄2 dl sesamfrön
1 1⁄4 dl psylliumhusk 1 1⁄2 tsk salt
1 1⁄2 msk flytande honung
1 tsk malda bröd­
kryddor
1⁄2 rivet äpple
6 hackade torkade
fikon
1 tsk rapsolja + 1⁄2 dl
blandade frön till formen

Såhär gör du:

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet tillsam­mans med alla övriga ingredienser. Blanda ihop till en smet och låt stå i några minuter. Smörj en brödform, 1 1⁄2 liter, med rapsolja och strö i frön. Fördela smeten jämnt i formen. Toppa med frön och låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i cirka 1 1⁄2 timme. Sätt ugnen på 175 grader efter ungefär 1 timme. Grädda längst ner i ugnen i cirka 80 minuter. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna på galler under bakduk.

ulrika
Receptet är hämtat ur Ulrika Davidssons bok ”Baka glutenfritt”. Foto: Malte Danielsson Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply