sötsaker

Ugnsbakade ”southern” persikor

En efterrätt som påminner om barndom (för oss som är födda på 70-talet alltså) fast med en modernare twist i form av hälsosammare ingredienser. Fast det finns väl inget som hindrar att man lägger till en kula vaniljglass om man känner för det?

För 4 portioner behöver du:
4 persikor
50 g hackade pecannötter
2 msk muscovadosocker eller lönnsirap

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Dela persikorna på hälften. Det gör du enklast genom att skära runt kärnan med en kniv och sedan vrida halvorna åt motsatt håll. Ta ur kärnan. Lägg persikohalvorna i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Strö över pecannötter och muscovadosocker. Om du använder lönnsirap, pensla halvorna. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.


Receptet är hämtat ur systrarna von Sydows bok ”Små stunder med systrarna von Sydow”. Foto: Rickard Rönnerstam Förlag: Bonnier fakta

lunch & middag

Godaste grönkålschipsen – så gör du dem

I min familj är vi två som älskar dem och två som hatar dem. Grönkålschipsen är en vattendelare, men vi kan i alla fall enas om att de är bra för oss. Och grönkål är ju numera lätt att få tag på också.

Vet inte om du hittat det perfekta sättet att göra dem på, men här är i alla fall ett av alla bra.

För en sats, cirka 6 portioner, behöver du:
1 rejäl bunt grönkål
1⁄2 msk olivolja
1⁄2 tsk flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Tag bladen från den grova mittnerven som går genom bladet och bryt i lagom små bitar. Ner med rena händer i bunken och massera in olivoljan tills alla grönkålsbladen är inoljade. Massera i ett par minuter. Sprid sedan ut i ett tunt lager på en bakpappersklädd plåt och strö över flingsalt. Baka mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

De viktigaste knepen bakom de perfekta grönkålschipsen är:
1. Ha inte bråttom. Sänk temperaturen och förläng ugnstiden. I vårt recept kör vi 150 grader i 25 minuter, det kan variera något beroende på ugn men om något – lägre temperatur och något längre baktid, inte tvärtom. Varför? Grönkål behöver bakas länge för att bli härligt frasig.

2. Var noga med måtten. 1⁄2 matsked olivolja per plåt, inte mer. För mycket olivolja gör chipsen soggiga.

3. Tunt lager på plåten. Gör hellre två plåtar än en med tjockare lager.

4. Smaksätt chipsen. Ibland kör vi chiliflakes som vi strör över efter rostning, torkade italienska örter (oregano och timjan) är också gott, liksom att pressa ner en klyfta vitlök i olivoljan innan du masserar in den i grönkålen.


Receptet och tipsen kommer från systrarna von Sydows bok ”Små stunder med systrarna von Sydow”. Foto: Rickard Rönnerstam Förlag: Bonnier Fakta

sötsaker

Knäckiga havrekorgar

Man tänker dessert! Man tänker hantverk. Man tänker farmor. Havrekorgar med glass och bär. Men! I systrarna von Sydows bok funkar de lika bra till brunchen om du till exempel fyller dem med en klick turkisk yoghurt, skivad frukt och toppar med fröblandning.
Smart, måste man säga.

För 6 havrekorgar behöver du:
1 dl havregryn
1 dl siktat dinkelmjöl
1⁄2 dl pumpafrön
50 g smör
1 nypa salt
2 msk lönnsirap
1 msk vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, mjöl och pumpafrön i en bunke. Smält smöret och rör i det. Tillsätt en nypa salt, lönnsirap och vatten, blanda. Tryck
ut degen i 6 små muffinssformar – sätt formarna i en muffinsplåt så går det lättare att trycka ut degen utan att kanterna kollapsar åt olika håll.
Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter tills korgarna får en gyllene färg. Ta ut och låt svalna. Dra försiktigt av muffinspappret, om du använt det. Fyll med glass och dekorera med färska bär och ringlad smält choklad.

Tips! Gör egen bärglass och lägg i korgarna. Enkelt, gott och skönare för kroppen än köpeglass.

Testa till exempel Erikas goda bananchokladglass.

Receptet är hämtat ur systrarna von Sydows bok ”Små stunder med systrarna von Sydow”. Foto: Rickard Rönnerstam. Förlag: Bonnier Fakta

frukost

Ebba von Sydows favorit – nötgranola

Om man frågar systrarna von Sydow vilket som är deras eget favoritrecept så blir det här svaret – nötgranolan. Ät den med en skål naturell yoghurt och färska bär eller strö den över en fruktsallad!

För en sats (cirka 7–8 dl)behöver du:
4 dl blandade naturella nötter (vi använder 1 dl vardera av hasselnötter, mandel, pekannötter och valnötter)
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl grovriven kokos
2 msk kokosolja
2 msk vatten
2 msk honung eller lönnsirap
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop nötter och frön. Smält kokosolja och rör ihop med vatten, sötning och kryddor och salt. Rosta på en plåt med bakplåtspapper i cirka 1⁄2 timme.
Rör om 1–2 gånger under tiden. Förvara granolan i en lufttät glas- eller plåtburk, så håller den sig längre och bevarar ”crunchet”.

Receptet är hämtat ur systrarna von Sydows bok ”Små stunder med systrarna von Sydow”.

Foto: Rickard Rönnerstam Förlag: Bonnier Fakta

sötsaker

Chokladdoppade kokosbars

Som Bounty. Herregud vad jag gillar Bounty och kokosprickar…Det här lär gå åt.

För 20 bitar behöver du:
1 liter riven kokos (cirka 350 g)
1 1⁄2 dl kokosolja
3 msk honung

Glasyr
200 g mörk choklad
1 msk kokosolja

Blanda kokos, kokosolja och honung i en mixer. Låt gå några minuter med pauser. Blandningen ska bli slät och lite kletig. Behövs mer honung? Smaka av! Klä en form (20×20 cm ) med bakplåtspapper och pressa ut kokosmassan. Låt formen stå i frysen eller kylskåpet i några timmar. När massan har stelnat, ta ut och skär i jämnstora bitar.
Smält chokladen tillsammans med kokosoljan i mikron eller över vattenbad, och täck en bit i taget med smält choklad.
Eller – sprid ut chokladen över kokoskakan och skär upp när chokladen stelnat.


Receptet är hämtat ur systrarna von Sydows bok ”Små stunder med systrarna von Sydow”.

Foto: Rickard Rönnerstam Förlag: Bonnier Fakta

mellanmål

Mandelkex med rosmarin till fredagsmyset

De här ska jag servera på nästa fredagsmiddag. ”Har du gjort dem själv?”, ska någon fråga förvånat.
”Jaa”, ska jag svara, som om det var helt naturligt.

För en plåt behövs:
1/2 dl linfrön
2 dl mandelmjöl
2 msk tamari eller soja
1 dl vatten

Toppa med:
1 tsk havssalt
1 kvist färsk rosmarin

Gör så här:
Börja med linfröna. Kör dem för sig i en mixer med kanna eller i en kaffekvarn, så att de blir finmalda. Det är svårt att slå sönder dem i en matberedare. Det går att använda dem hela också, de bildar en gelé som gör att kexen håller ihop, oavsett om de är mixade eller ej.

Rör ihop mandelmjöl, linfrön, tamari eller soja, och vatten till en massa.
Bred ut massan på en bakplåtspappersklädd plåt, inte för tunt, då spricker den. Kexen drar ihop sig i ugnen. Sikta på en kvadrat om cirka 25 x 25 centimeter. Använd gärna en degskrapa för att få till jämna kanter. Strö ut ett par blad färsk rosmarin samt lite flingsalt över kexen innan du gräddar på låg temperatur, cirka 125 grader i 2 timmar – eller så länge som behövs för att de ska bli torra. Skär dem i lagom bitar efter en timme. Låt dem därefter torka vidare och vänd dem efter en stund.

omslag
Receptet är hämtat ur Ulrika Hoffers bok ”Supersnacks och fler smarta sötsaker”. Foto: Ulrika Pousette Förlag: Lind & Co

sötsaker

Nyttig smulpaj med hallon

Det här få bli ett söndags-treat. Älskar hallon. Avgudar smulpaj.

För 8-10 bitar behöver du:
2 dl havregryn
2 dl mandelmjöl
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 msk riven kokos
1 banan
1 ägg
2 msk honung
75 g kokosolja eller smör
150 g hallon

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke och rör ihop. Mosa bananen och rör ner. Rör även ner ägg, honung och kokosolja eller smör, tills degen har en smulig konsistens. Dela upp degen i två delar. Den ena plattar du ut i en pajform, cirka 20 centimeter i diameter, eller i en avlång bakform. Fördela bären i formen och smula resten av degen ovanpå.
Grädda i 30 minuter.

omslag
Receptet är hämtat ur Ulrika Hoffers bok ”Supersnacks och fler smarta sötsaker”. Foto: Ulrika Pousette. Förlag: Lind & Co.

sötsaker

Saftig chokladkaka med rödbetor och mandel

Ja, det ÄR gott – inte bara nyttigt.

Du behöver:
2-3 kokta rödbetor (cirka 250 gram)
4 ägg
3 msk honung eller 5 dadlar utan kärna
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl mandelmjöl eller malda mandlar
100 g mörk choklad
1 msk kokosolja

Smaksättning:
3 droppar pepparmintolja eller 1 msk färsk riven ingefära

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa rödbetorna till en puré i en matberedare. Använd s-kniven i botten. Tillsätt alla ingredienser utom den mörka chokladen och kokosoljan. Mixa vidare tills du har en jämn smet. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner kokosoljan i den. Vispa sedan ner chokladen i kaksmeten.
Häll upp smeten i en avlång kakform. Grädda i 35-40 minuter. Stick lite i kakan. Grädda lite till om stickan blir väldigt kladdig.
Ta ut kakan och låt den svalna. Ät gärna med lite hallon eller kokosgrädde!

Byt gärna ut rödbetorna mot kokta morötter om du vill prova en annan smak.

omslag
Receptet är hämtat ur Ulrika Hoffers bok ”Supersnacks och fler smarta sötsaker”. Foto: Ulrika Pousette Förlag: Lind & Co

sötsaker

Peanut treats

Gott till kaffet måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag och kanske söndag.

För cirka 20 rutor eller 10 – 12 större bars behöver du:
3 dl riven kokos
3/4 dl kokosolja
3 msk kakao
1 dl jordnötssmör
3/4 dl honung eller lönnsirap
1 krm vaniljpulver
3 msk chiafrön
1/2 tsk muskot
1/2 tsk kanel

Topping:
1 dl salta jordnötter

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser utom jordnötterna i en skål. Knåda till en deg.
Låt degen stå och svälla en stund, det gör att chiafröna suger åt sig vätska. Platta sedan ut på ett bakplåtspapper till en cirka 2 centimeter tjock platta. Strö jordnötter över och ställ in i kylen en stund innan du skär upp i mindre bitar eller bars.

omslag
Receptet är hämtat ur Ulrika Hoffers bok ”Supersnacks och fler smarta sötsaker”. Foto: Ulrika Pousette Förlag: Lind & Co

sötsaker

Citronkaka med gurkmeja

Jag har en drömsk relation till citronkaka. Och en väldigt nyfiken relation till gurkmeja som sägs vara grymt bra mot inflammationer i kroppen. Därför hade det här receptet en nästan magnetisk effekt på mig.

Du behöver:

4 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk torkad gurkmeja
1/2 tsk salt
1 dl honung eller lönnsirap
4 ägg
1 citron, skal och saft
1/2 dl kokosolja, rumstempererad/smält

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla torra ingredienser och tillsätt därefter honung, ägg, citron och kokosolja.

Häll upp i en avlång bakform (klä den eventuellt med bakplåtspapper för att lätt få ut kakan ur formen). Grädda i cirka 25-30 minuter. Känn i mitten på kakan om den känns fast – då är den färdig!


Receptet är hämtat ur Ulrika Hoffers bok ”Supersnacks och fler smarta sötsaker”. Foto: Ulrika Pousette Förlag: Lind & Co