frukost

Saftigt morotsbröd till frukost

Lättbakat mandel- och morotsbröd som är väldigt gott med pocherat ägg och lite grönt.

För ett bröd behöver du:
2 skalade morötter
2 dl osötad mandelmjölk
2 ägg
2 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk
2 msk smält kallpressad kokosolja
3 tsk bakpulver
1/2 dl krossade linfrön
salt
lite kokosolja till formen
Topping:
skållad och hackad sötmandel

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Skär morötterna i mindre bitar och mixa dem i en matberedare. Blanda ner mandelmjölk och ägg och mixa. Blanda alla torra ingredienser i matberedaren. Smörj en bakform, brödform eller springform med kokosolja och häll ner smeten. Toppa med hackad mandel och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills brödet är gyllenbrunt.


Receptet är hämtat ur Anja Forsnors bok ”En god morgon”. Foto: Charlotte Gawell Förlag: Norstedts

frukost

Blåbärskräm med chiafrön

En kräm full av energi. Snäll mot tarmarna är den också.

För 1 portion behöver du:
1 dl blåbär, färska eller frysta
1 dl vatten
2 msk chiafrön
1-2 tsk honung
1 krm vaniljpulver

Till servering:
färska blåbär
kokosgrädde
mynta

Gör så här:
Tina blåbären om du använder frysta bär. Mixa alla ingredienser till en slät kräm med hjälp av mixer eller stavmixer. Låt stå i kylskåpet minst en timme, eller över natten, och servera med färska blåbär, kokosgrädde och mynta.


Receptet är hämtat ur Anja Forsnors bok ”En god morgon”. Foto: Charlotte Gawell Förlag: Norstedts

frukost

Lyxig fruktpannkaka

När man ätit banan- eller havrepannkaka tills det sprutar ur öronen, kan man testa den här smarriga varianten. Lite lyxigare, lite godare.

För 2 portioner behöver du:
1 ägg
1 äggvita
1 dl mandelmjölk
1 dl mandelmjöl
1 tsk honung
1 tsk smält kallpressad kokosolja + 1 tsk till stekpannan
1 krm vaniljpulver
1/2 krm salt
persika, blåbär och jordgubbar (sammanlagt ca 1 dl)
flytande honung till servering

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa samman alla ingredienser utom frukten till en luftig smet. Häll smeten i en liten stekpanna, smord med lite kokosolja, och sätt in i ugnen 2-3 minuter tills den sätter sig. Skiva persika och jordgubbar. Ta ut stekpannan, toppa med frukt och bär och sätt in i ugnen igen i 8-10 minuter tills fruktpannkakan är gyllenbrun. Ringla över honung och servera direkt.


Receptet är hämtat ur Anja Forsnors bok ”En god morgon”. Foto: Charlotte Gawell Förlag: Norstedts

frukost

Testa gratinerad grapefrukt

Ett NY-recept som finns med i Anja Forsnors bok ”En god morgon”. Syrligt och sött i god och nyttig kombination. Vackert är det också!

För 6 portioner behöver du:
3 grapefrukt
2 bananer
1 msk honung
färsk mynta till dekoration

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Dela grapefrukten på mitten och lägg i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Lägg skivad banan på grapefrukten och ringla honung över. Baka i mitten av ugnen i 10-12 minuter tills bananen börjar få en gyllenbrun fin färg.
Servera med färsk mynta och ät med kniv och gaffel.

Receptet är hämtat ur Anja Forsnors bok ”En god morgon”. Foto: Charlotte Gawell Förlag: Norstedts

lunch & middag

Bakad spetskål med rostade pekannötter och örtolja

Åt en av de godaste rätter jag någonsin fått i mig häromdagen – bakad spetskål. Och så hittade jag det här receptet och insåg att jag måste testa.

Du behöver:
Bas
2 medelstora vita spetskål
3 msk kallpressad olivolja
2 tsk torkad ramslök (eller annan valfri torkad ört och 1 krm vitlökspulver)
1/2 tsk flingsalt
1 krm nymalen svartpeppar

Topping
1/2 sats örtolja (se nedan)
1/2 dl pekannötter (20 g)
30 g parmesanost (valfritt)

Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader. Ta eventuellt bort de yttersta bladen från spetskålen, skär sedan i kvartar och placera bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Blanda samman olja, ramslök, salt och peppar. Pensla kålen noga runt om. Baka i mitten av ugnen i 30 minuter, tills kanterna fått färg och blivit krispiga. Vänd kålen efter halva tiden. Rosta pekannötterna i torr, het stekpanna. Låt svalna.
Lägg spetskålen på ett fat, ringla över örtolja och strö över pekannötterna. Riv eventuellt över parmesanost.

Och så här gör du örtoljan
1 dl kallpressad olivolja av god kvalité
2 dl blandade färska örter (exempelvis mynta, persilja och basilika)
1/2 vitlökskklyfta
1 msk färskpressad limesaft
himalayasalt, nymalen svartpeppar

Mixa alla ingredienser till en slät olja. Smaka av med salt och peppar.

Receptet är hämtat ur Therese Elgquists bok ”The new green salad”. Foto: Fanny Hansson Förlag: Bonnier Fakta

lunch & middag

Öppen sommarsalladbowl med het tofu, mango och tahinidressing

Det här är Therese Elgquists variant på asiatiska sommarrullar. Rispappret har ersatts med kelpnudlar.

Du behöver:
Grön bas
1 förpackning kelpnudlar (300 g)
1 msk tamari
1 msk risvinäger
1 msk sesamolja
150 g rödkål
1 medelstor zucchini
1 röd chilifrukt
1 mogen mango, eller 150 g fryst
1 knippe salladslök
50 g böngroddar
1 kruka koriander
1 krm himalyasalt

Het Tofu
1 förpackning ekologisk, fast naturell tofu (ca 270 g)
2 msk sesamolja
2 msk tamari
1 tsk sambal oelek

Topping
2 avokador
1 ekologisk lime
färsk koriander

Dressing
1/2 dl ljus tahini
1/2 tsk riven färsk ingefära
1 ekologisk lime, zest + 1 msk limesaft
3-4 msk vatten
himalyasalt, nymalen svartpeppar

Gör så här:
Börja med dressingen. Mixa alla ingredienser, börja med hälften av vattnet, med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer vatten för en lösare konsistens.

Gör salladen: Häll av och skölj nudlarna. Låt ligga i kallt vatten medan du förbereder resten. Lägg tofun i press mellan två hushållspapper under något tungt i minst 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Vispa ihop 2 msk sesamolja, 2 msk tamari och 1 tsk sambal oelek till tofumarinaden. Skär tofun i 1 cm stora kuber. Häll marinad och tofubitar i en påse och skaka försiktigt om så att alla bitar täcks. Låt marinera i minst 30 minuter. Vänd runt påsen efter halva tiden.
Blanda ihop 1 msk tamari, 1 msk risvinäger och 1 msk sesamolja. Häll av vattnet från nudlarna, skölj väl och klipp i mindre bitar. Massera in tamariblandningen i nudlarna och låt stå svalt medan du förbereder resten. Strimla rödkålen fint, gärna med en mandolin. Strimla zucchinin med en potatisskalare. Rulla chilin mellan handflatorna. Skär av toppen och skaka ut kärnorna, strimla chilin fint. Dela och skär upp mangon i tärningar, eller tina den frysta mangon. Strimla salladslöken fint.
Lägg ut tofubitarna var för sig på en bakplåtpappersklädd plåt och baka mitt i ugnen i 20 minuter tills tofun har blivit krispig. Vänd runt bitarna efter halva tiden.
Blanda ihop nudlar, rödkål, zucchini, chili, mango, salladslök och hälften av koriandern. Skär avokadon i skivor på längden. Lägg upp salladen i fyra skålar och lägg tofu, avokado och böngroddar ovanpå. Toppa med resten av koriandern och ringla över tahinidressingen. Servera limeklyftor vid sidan av.


Receptet är hämtat ur Therese Elgquists bok ”The new green salad”. Foto: Fanny Hansson Förlag: Bonnier Fakta

lunch & middag

Halloumi- och jordgubbssallad med quinoa och avokado

Enkelt att slänga ihop. Gör den när trädgårdstomaterna mognar och stek halloumin precis innan servering för bästa smak.

Du behöver:
Grön bas
1 dl vit quinoa (3 dl kokt)
500 g ekologiska färska jordgubbar
250 g gula trädgårdstomater
2 avokador
200 g halloumi
65 g blandsallad
1/2 msk rapsolja

Jordgubbsmarinad
1 msk äppelcidervinäger
1 ekologisk lime, zest + 1 msk limesaft
1/2 tsk flingsalt
1 krm nymalen svartpeppar

Topping
1/2 dl pumpakärnor (30 g)
1 kruka mynta

Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen (eller använd förkokt). Låt svalna något. Fluffa upp quinoan med en gaffel. Snoppa och skär jordgubbarna i kvartar och lägg i en skål. Blanda ingredienserna till marinaden och vänd ner jordgubbarna. Låt stå under tiden du förbereder resten.
Skölj och skär tomaterna på mitten. Skär avokadorna i bitar på bredden. Skär halloumin i skivor på bredden. Stek i rapsolja i medelhet stekpanna på båda sidor tills osten får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Rosta pumpakärnorna i torr, het stekpanna tills de börjar poppa och får en lätt gyllene färg.
Varva quinoa, halloumi, marinerade jordgubbar, tomater, avokado och blandsallad på ett stort fat. Ringla över marinaden. Toppa med pumpakärnor och färsk mynta.

Tips! Du kan variera salladen genom att använda fetaost i stället för halloumi.
Receptet är hämtat ur Therese Elgquists bok ”The new green salad”. Foto: Fanny Hansson Förlag: Bonnier Fakta

lunch & middag

Råhyvlad sparris- och fänkålsslaw med persiljemajonäs

En fräsch och vegansk variant av coleslaw som måste testas i sommar.

Du behöver:
Bas
250 g färsk grön sparris
1 liten fänkål
1/2 kruka kruspersilja
1 ekologisk citron, zest + 1/2 msk citronsaft

Persiljemajonäs
1 dl vegansk majonäs (se recept nedan)
1/2 kruka kruspersilja
himalyasalt, nymalen svartpeppar

Topping
ekologiskt citronzest
kruspersilja

Gör så här:
Bryt eventuellt bort den nedre torra biten på sparrisen. Skär av, men spara, knopparna på sparrisen och hyvla stammen med mandolin eller potatisskalare. Koka upp vatten i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och lägg ner sparrisknopparna. Lägg på ett lock och låt stå i 3 minuter.
Ta upp sparrisen med hålslev och spola med kallt vatten för att avstanna tillagningen. Ansa och hyvla fänkålen fint med mandolin, eller skär mycket tunt med en vass kniv, på bredden. Skölj och finhacka persiljan. Blanda sparris, fänkål och persilja i en skål. Mixa majonäsen och kruspersiljan. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner majonäs, citronsaft och citronzest i grönsakerna pch blanda runt väl. Toppa med sparrisknopparna. Låt gärna stå svalt i 15 minuter innan servering. Garnera med extra citronzest och persilja.

Grundrecept vegansk majonäs (ca 3 dl)
1 dl ekologisk, osötad sojadryck
1 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
2-2 1/2 dl mild kallpressad rapsolja
1/2 tsk himalyasalt

Mixa sojadryck, vinäger, senap och salt med en stavmixer eller i vanlig mixer. Tillsätt rapsoljan i en tunn, jämn stråle och mixa till en krämig majonäs. Ju mer olja, desto tjockare blir majonäsen.
(Tips från kocken! Håller sig i flera veckor i kylskåp. Gör en större sats och mixa ner olika smaksättningar när den ska användas.)

Receptet är hämtat ur Therese Elgquists bok ”The new green salad”. Foto: Fanny Hansson Förlag: Bonnier Fakta

lunch & middag

Riktig ansiktsmat – vegansk pad thai

Mat som är bra för kropp är förstås också bra för hud och för den där glowen alla pratar om. Det här är just sådan mat, sån som inte bara ger mättnad för stund utan också lite extra schysst känsla utåt.

För 2 portioner behöver du:
1 zucchini
1 morot
1/4 rödkålshuvud
300 g kelpnudlar (sjögräsnudlar)

Topping:
1 stor kruka koriander
2 salladslökar
en näve naturella jordnötter
2 lime

Phad thai-dressing
1/2 dl jordnötssmör
1 dl kokosmjölk
1 lime, saften
1 klyfta vitlök
1 msk röd thaicurrypasta
en nypa flingsalt

Gör så här:
Mixa dressingen och ställ åt sidan.
Gör långa spagettiremsor av zucchini och morot med en spiralizer eller potatisskalare. Strimla rödkålen fint och skölj kelpnudlarna ordentligt. Lägg grönsakerna och de väl avrunna nudlarna i en stor bunke tillsammans med dressingen. Rör runt så att allt blandas väl. Servera med massor av koriander, finskuren salladslök, jordnötter och limeklyftor.

Receptet är hämtat ur Maria Ahlgrens bok ”Beautyfood”. Foto: Lina Eidenberg Adamo Förlag: Norstedts

frukost mellanmål

Antioxidantfrukost med jordgubbssmoothie

Att göra en smoothie på färska jordgubbar en sommarmorgon – kan vara ett av livets lyxigaste glädjeämnen…Och du – det är dessutom en grym näringsskjuts för kroppen. Läs om det här.

För 4 personer behöver du:
2 st bananer
500 g jordgubbar (1 liter)
2 dl mjölk
2dl turkisk yoghurt

Så här gör du:
Finfördela jordgubbar och banan i matberedare eller mixer. Tillsätt mjölk och yoghurt. Rör om. Smaka av och tillsätt eventuellt lite socker.
Servering:
Servera i höga glas med tjocka sugrör. Lägg gärna i några isbitar om bären är färska, till frysta bär behövs inte det.

Receptet är hämtat ur Anna Bensons bok ”Jordgubbsboken”. Foto: Johan Lygrell