lunch & middag

Lunchmackan med stort M…eller L

macka

Lunchen kommer ofta som en överraskning. Ibland som en obehaglig överraskning när kylen är tom och hjärnan också…

Men idag kom den mer som en ljummen vårvind. Här hemma fanns bröd, avokado, ägg, överbliven buffelmozzarella från helgen och tomater. Och då blev den här sanslöst goda mackan till. Det enda som saknades hemma var ättika. Hade jag haft det hade ägget blivit pocherat istället för löskokt. Men fint var det. Och lite färsk basilika kunde jag lägga på också. Kände mig som ett franskt lunchproffs….Voilà!

Ni får härma om ni vill…

frukost

Kryddig paprikaröra med solrosfrön

paprika

Har du fastnat i ost- eller skinkvanor till frukostpålägget? Testa något nytt! Hummus är en idé, eller varför inte en sådan här kryddig paprikaröra med piri piri och solrosfrön? Det som inte äts upp omgående kan du spara i kylen. Den håller sig rätt länge.

Du behöver:
3 st röda paprikor
1 rejäl nypa salt
2 tsk mald paprika
1/2 liten piri piri
1 rågad dl solrosfrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikorna på hälften och ta bort kärnhuset. Lägg dem, med snittytan nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i cirka 35—40 minuter eller tills skalet har en lätt bränd yta. Ta ut plåten från ugnen och låt paprikorna svalna något, dra sedan av skalet.

Mixa paprikorna tillsammans med övriga ingredienser i en hushållsmaskin till en grynig puré. Håller sig väl i kylskåpet, cirka 1—2 veckor.

omslag
Receptet är hämtat ur boken ”Made by Marys gröna frukost” av Maria Strömberg Bååth Foto: Maria Strömberg Bååth Förlag: Pagina

frukost

Frukostmilkshake

Morgonmilkshake

Kanske det lyxigaste man kan äta till frukost – milkshake….
Med frysta bananer blir den trögflytande och smarrig.

För 2 portioner behöver du:
1 rågad dl frysta hallon
1 tsk agavesirap
1 msk vatten
2 stora bananer, skivade och frysta
3 msk jordnötssmör
2—3 dl mandelmjölk
2 tsk agavesirap
1/2 tsk flytande vaniljextrakt
Eventuellt 1 msk osötat, vegetabiliskt proteinpulver

Gör så här:
Koka upp hallon och vatten i en kastrull. Mosa hallonen och låt dem koka i cirka 1 minut, smaka av med agavesirap. Låt svalna.
Mixa alla övriga ingredienser till milkshaken på hög hastighet i en hushållsmixer. Fördela hallonen på botten av två glas, toppa med banan- och jordnötsmilkshaken. Stick ner ett sugrör eller en sked och rör om i botten för att få en snygg ”rippeleffekt”.

omslag
Receptet är hämtat ur Maria Strömberg Bååths bok ”Made by Marys gröna frukost”. Foto: Maria Strömberg Bååth Förlag: Pagina

frukost

Rödbetshummus till mackan

hummus

Hummus är ett hälsosamt och gott frukostpålägg, som dessutom innehåller vegetabiliska proteiner. Tillsammans med ugnsbakade rödbetor blir hummusen en glad färgklick på frukostmackan. Sötman hos rödbetorna lyfter fram nötsmaken hos kikärtorna och de rostade solrosfröna, och därför passar de, enligt vår frukostguru Made by Mary, utmärkt tillsammans. Det går även bra att koka rödbetorna, då blir hummusen lite lösare men lika god!

Du behöver:
200 g rödbetor (ca 2 normalstora rödbetor)
1 stor vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin
1 förpackning (ca 250 g) kokta kikärtor
1 msk tahini
1 msk citronjuice
Havssalt
Solrosfrön
Ärtskott

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, klä in rödbetorna i folie och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Baka rödbetorna mitt i ugnen cirka 60 minuter, kontrollera med en potatissticka att de är klara. Låt dem svalna något och gnid sedan av skalet för hand under kallt vatten.
Skölj kikärtorna och blanda alla ingredienser utom salt i en matberedare. Mixa till en jämn smet och smaka slutligen av med salt.
Servera på grovt bröd med rostade solrosfrön och ärtskott.

omslag
Receptet är hämtat ur Maria Strömberg Bååths bok ”Made by Marys gröna frukost”. Foto: Maria Strömberg Bååth Förlag: Pagina

frukost mellanmål

Frukostbruschetta med ärtkräm & stekt ägg

bruschetta

Den här bruschettan måste vara den perfekta ingrediensen i en söndagsbrunch. Fräsch, god och mättande. Ärtor och ägg är en riktigt lyckad smakkombination.

För 4 stora smörgåsar behöver du:
Ärtkräm
300 g frysta ärtor
1 vitlöksklyfta
En rejäl nypa salt
1 msk smör
4 ägg
4 rejäla brödskivor
Rapsolja

Gör så här:
Koka upp vatten i en stor kastrull och häll ner ärtorna i det kokande vattnet. Dra kastrullen från plattan och låt stå 2—3 minuter tills ärtorna är färdiga (läs instruktionerna på paketet för korrekt tid). Häll av vattnet och mosa ärtorna grovt för hand eller använd en stavmixer. Pressa vitlöksklyftan och rör ner i ärtorna tillsammans med smöret. Smaka av med salt.

Bruschetta
Stek, koka eller pochera äggen. Välj helt enkelt din egen favorit. Stek brödskivorna på medelhög värme i en stek- eller grillpanna, det går även bra att rosta brödet. Bred ett tjockt lager ärtkräm på smörgåsarna, lägg äggen ovanpå och avsluta med en nypa mald svartpeppar. Servera genast.

omslag
Receptet är hämtat ur Maria Strömberg Bååths bok ”Made by Marys gröna frukost”. Foto: Maria Strömberg Bååth Förlag: Pagina

frukost

Smulpaj till frukost

Breakfast crumble är precis samma sak som smulpaj, men i en frukostvänlig version.
Breakfast crumble är godast ljummen, men går utmärkt att förbereda dagen innan och äta kall eller värma i mikrovågsugnen när det är dags för frukost.

Topping
1,5 dl havregryn
1 dl sötmandlar
3 msk pumpafrön
2 krm mald kardemumma
2 msk rörsocker eller kokossocker

Fyllning
250 g blåbär
250 g björnbär
1,5 msk majsstärkelse
2-3 msk rörsocker eller kokossocker
2 msk riven kokos

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda havregryn, sötmandlar, pumpafrön och kardemumma
i en skål. Rör ner oljan i ingredienserna, blanda noga. Används kokosolja kan du med fördel värma kokosoljan i mikrovågsugnen i några sekunder så att den blir flytande. Om du använder frysta bär, så låt dem tina. Vänd samman bär, socker och majsstärkelse. Mosa bären lätt. Smörj en ugnsform à cirka 20 x 15 centimeter med kokos- eller rapsolja. Fördela bärsmeten i formen och toppa med havreblandningen. Avsluta med att strö riven kokos på toppen. Grädda mitt i ugnen i cirka 25-30 minuter eller tills bären bubblar och toppingen är lätt gyllenbrun.
Servera ljummen eller kall tillsammans med valfri mjölk eller yoghurt.

omslag
Receptet är hämtat ur Maria Strömberg Bååths bok ”Made by Marys gröna frukost”. Foto: Maria Strömbergh Bååth Förlag: Pagina

mellanmål

Packade proteinbars

bars

De där stunderna i mellanrummen när man behöver fylla på med något men inte för sitt liv kan komma på vad det ska vara förutom ett par kakor eller så – då är det just det här man ska stoppa i munnen. Bra att ha hemma och slita åt sig när tiden kniper och magen suger alltså.

För 8 bars behöver du:
1 dl mandlar
3 dl havregryn
en nypa kanel
2 msk riven kokos
1 msk chiafrön
1⁄2 dl gojibär
1⁄2 dl pumpakärnor
2 dl dadlar
1⁄2 dl jordnötssmör
1⁄2 dl agavesirap
en nypa salt

Så här gör du:
Hacka mandlarna grovt och lägg i en skål tillsammans med havregryn, kanel, kokos, chiafrön, gojibär och pumpakärnor.
Kärna ur dadlarna och mixa dem i en matberedare tills de är finfördelade och kletar ihop sig till en boll. Lägg dadelsmeten i skålen med havreblandningen.
Värm jordnötssmör och agavesirap i en kastrull över låg värme och rör ihop. Häll blandningen i skålen och rör ihop alla ingredienser väl. Se till att dadlarna fördelas så att alla ingredienser håller ihop. Smaka av med salt.
Stjälp ut blandningen i en form (20×20 cm) klädd med plastfolie eller bakplåtspapper. Tryck ut blandningen till ett hårt packat lager ända ut i kanterna. Använd baksidan av ett glas så att du kan pressa ordentligt. Ställ in i kylen eller frysen och låt stelna i 15–20 minuter. Skär i bars.
Klart!

omslag-sRGB
Receptet är hämtat ur Sofia von Porats bok ”Vardagsvego”. Foto: Nathan Schacherer. Förlag: Tukan

lunch & middag

Spagetti med rödbetspesto

pasta

Snygg färg på god, vegetarisk pasta. Alltid kul med lite färg i gråtider.

För 4 portioner behöver du:
2 rödbetor
spagetti för 4 pers
1 liten vitlöksklyfta
1 dl solrosfrön
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1⁄2 dl färsk basilika
1⁄2 tsk salt
1 krm peppar

Till garnering:
basilika och solrosfrön

Så här gör du:
Skala rödbetor och koka i vatten i 25–30 minuter tills de är mjuka. Låt svalna. Koka under tiden spagettin enligt förpackningens anvisningar.
Mixa vitlök och solrosfrön i en matberedare till en smulig blandning. Tillsätt rödbetor, olivolja, vinäger och basilika och mixa till en något grynig sås, som pesto. Tillsätt salt och peppar och smaka av.
Häll av pastan, blanda med rödbetspeston, garnera med basilika och solrosfrön.

omslag-sRGB
Receptet är hämtat ur Sofia von Porats bok ”Vardagsvego för alla”. Foto: Nathan Schacherer  Förlag: Tukan

lunch & middag

Snabb hemgjord falafel

falafel

Ska man vara den duktiga typen ska man ju egentligen blötlägga kikärter kvällen innan man gör falafel. Det här receptet är lite snabbare och innehåller kikärter på burk. Servera till exempel i bröd med sallad och en god sås. Varför inte avokadochimichurri. Receptet hittar du här nere.

För att göra 14 stycken behöver du:
4 3⁄4 dl kokta kikärter på burk
1 stor näve koriander, med stjälk
1 stor näve bladpersilja, med stjälk
1 vitlöksklyfta
1 1⁄2 msk olivolja
en skvätt citronsaft
1⁄2 tsk salt
2 msk vetemjöl
panko, att vända dem i
olja, att steka dem i

Gör så här:
Häll av kikärterna, hacka koriander och persilja, krossa vitlök och lägg i en stor bunke. Tillsätt resterande ingredienser utom mjöl och panko. Mosa med en potatisstöt till en finfördelad smulig massa som klibbar ihop när du pressar den mellan händerna.
Tillsätt lite mjöl i taget tills massan är tillräckligt torr att hantera och forma. Forma till 14 små biffar. Vänd dem i panko och stek i rikligt med olja på medelhög värme i 30–60 sekunder på båda sidor tills de fått färg. Låt torka på hushållspapper.

Chimichurri på avokado
3 avokador, urgröpta och urkärnade
1⁄2 näve färsk koriander
1⁄2 näve bladpersilja
1 grön chili, urkärnad och fint hackad
saft från 1 lime
2 vitlöksklyftor, krossade
1 1⁄2 msk vit balsamvinäger
salt och peppar, efter smak
1⁄2 dl olivolja

Mixa alla ingredienser till chimichurrin, utom olivolja, i en matberedare till en krämig massa. Häll därefter i olivoljan och fortsätt mixa till en jämn kräm.

omslag-sRGB
Receptet är hämtat ur Sofia von Porats bok ”Vardagsvego för alla”. Foto: Nathan Schacherer Förlag: Tukan

lunch & middag

Mysig rotfruktssoppa för kalla dagar

soppa

Varje gång jag kommer på att man kan göra soppa på rotfrukter undrar jag varför man inte gör det oftare. Gott, enkelt, billigt, nyttigt.

För 4-6 portioner behöver du:
1 kålrot
1 morot
4 dl fast potatis (ca 4 st)
1 palsternacka
1 gul lök
1 purjolök
2 msk olja
ca 1,2 l grönsaksbuljong
2 dl matvete
2 lagerblad
1 msk maizena
salt och peppar, efter smak
persilja, till garnering
Serveringsförslag: bröd

Så här gör du:
Skala och tärna kålrot, morot, potatis, palsternacka och lök, och strimla purjolök. Värm upp olja i kastrullen, tillsätt grönsakerna och stek under omrörning tills de börjar mjukna.
Häll sedan i 1 l grönsaksbuljong, matvete och lagerblad och koka tills grönsakerna är mjuka och färdiga, ca 15 minuter.
Vispa ihop 2 dl grönsaksbuljong med maizena i en skål och ställ åt sidan.
Rör ner maizenablandningen i kastrullen när potatis och matvete är mjuka. Smaka av med salt och peppar, garnera med persilja och servera med ett gott bröd till.

omslag-sRGB
Receptet är hämtat ur Sofia voon Porats bok ”Vardagsvego för alla”. Foto: Nathan Schacherer Förlag: Tukan