mellanmål

Mandelkex med rosmarin till fredagsmyset

De här ska jag servera på nästa fredagsmiddag. ”Har du gjort dem själv?”, ska någon fråga förvånat.
”Jaa”, ska jag svara, som om det var helt naturligt.

För en plåt behövs:
1/2 dl linfrön
2 dl mandelmjöl
2 msk tamari eller soja
1 dl vatten

Toppa med:
1 tsk havssalt
1 kvist färsk rosmarin

Gör så här:
Börja med linfröna. Kör dem för sig i en mixer med kanna eller i en kaffekvarn, så att de blir finmalda. Det är svårt att slå sönder dem i en matberedare. Det går att använda dem hela också, de bildar en gelé som gör att kexen håller ihop, oavsett om de är mixade eller ej.

Rör ihop mandelmjöl, linfrön, tamari eller soja, och vatten till en massa.
Bred ut massan på en bakplåtspappersklädd plåt, inte för tunt, då spricker den. Kexen drar ihop sig i ugnen. Sikta på en kvadrat om cirka 25 x 25 centimeter. Använd gärna en degskrapa för att få till jämna kanter. Strö ut ett par blad färsk rosmarin samt lite flingsalt över kexen innan du gräddar på låg temperatur, cirka 125 grader i 2 timmar – eller så länge som behövs för att de ska bli torra. Skär dem i lagom bitar efter en timme. Låt dem därefter torka vidare och vänd dem efter en stund.

omslag
Receptet är hämtat ur Ulrika Hoffers bok ”Supersnacks och fler smarta sötsaker”. Foto: Ulrika Pousette Förlag: Lind & Co

sötsaker

Nyttig smulpaj med hallon

Det här få bli ett söndags-treat. Älskar hallon. Avgudar smulpaj.

För 8-10 bitar behöver du:
2 dl havregryn
2 dl mandelmjöl
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 msk riven kokos
1 banan
1 ägg
2 msk honung
75 g kokosolja eller smör
150 g hallon

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke och rör ihop. Mosa bananen och rör ner. Rör även ner ägg, honung och kokosolja eller smör, tills degen har en smulig konsistens. Dela upp degen i två delar. Den ena plattar du ut i en pajform, cirka 20 centimeter i diameter, eller i en avlång bakform. Fördela bären i formen och smula resten av degen ovanpå.
Grädda i 30 minuter.

omslag
Receptet är hämtat ur Ulrika Hoffers bok ”Supersnacks och fler smarta sötsaker”. Foto: Ulrika Pousette. Förlag: Lind & Co.

sötsaker

Saftig chokladkaka med rödbetor och mandel

Ja, det ÄR gott – inte bara nyttigt.

Du behöver:
2-3 kokta rödbetor (cirka 250 gram)
4 ägg
3 msk honung eller 5 dadlar utan kärna
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl mandelmjöl eller malda mandlar
100 g mörk choklad
1 msk kokosolja

Smaksättning:
3 droppar pepparmintolja eller 1 msk färsk riven ingefära

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa rödbetorna till en puré i en matberedare. Använd s-kniven i botten. Tillsätt alla ingredienser utom den mörka chokladen och kokosoljan. Mixa vidare tills du har en jämn smet. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner kokosoljan i den. Vispa sedan ner chokladen i kaksmeten.
Häll upp smeten i en avlång kakform. Grädda i 35-40 minuter. Stick lite i kakan. Grädda lite till om stickan blir väldigt kladdig.
Ta ut kakan och låt den svalna. Ät gärna med lite hallon eller kokosgrädde!

Byt gärna ut rödbetorna mot kokta morötter om du vill prova en annan smak.

omslag
Receptet är hämtat ur Ulrika Hoffers bok ”Supersnacks och fler smarta sötsaker”. Foto: Ulrika Pousette Förlag: Lind & Co

sötsaker

Peanut treats

Gott till kaffet måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag och kanske söndag.

För cirka 20 rutor eller 10 – 12 större bars behöver du:
3 dl riven kokos
3/4 dl kokosolja
3 msk kakao
1 dl jordnötssmör
3/4 dl honung eller lönnsirap
1 krm vaniljpulver
3 msk chiafrön
1/2 tsk muskot
1/2 tsk kanel

Topping:
1 dl salta jordnötter

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser utom jordnötterna i en skål. Knåda till en deg.
Låt degen stå och svälla en stund, det gör att chiafröna suger åt sig vätska. Platta sedan ut på ett bakplåtspapper till en cirka 2 centimeter tjock platta. Strö jordnötter över och ställ in i kylen en stund innan du skär upp i mindre bitar eller bars.

omslag
Receptet är hämtat ur Ulrika Hoffers bok ”Supersnacks och fler smarta sötsaker”. Foto: Ulrika Pousette Förlag: Lind & Co

sötsaker

Citronkaka med gurkmeja

Jag har en drömsk relation till citronkaka. Och en väldigt nyfiken relation till gurkmeja som sägs vara grymt bra mot inflammationer i kroppen. Därför hade det här receptet en nästan magnetisk effekt på mig.

Du behöver:

4 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk torkad gurkmeja
1/2 tsk salt
1 dl honung eller lönnsirap
4 ägg
1 citron, skal och saft
1/2 dl kokosolja, rumstempererad/smält

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla torra ingredienser och tillsätt därefter honung, ägg, citron och kokosolja.

Häll upp i en avlång bakform (klä den eventuellt med bakplåtspapper för att lätt få ut kakan ur formen). Grädda i cirka 25-30 minuter. Känn i mitten på kakan om den känns fast – då är den färdig!


Receptet är hämtat ur Ulrika Hoffers bok ”Supersnacks och fler smarta sötsaker”. Foto: Ulrika Pousette Förlag: Lind & Co

lunch & middag

Lunchmackan med stort M…eller L

Lunchen kommer ofta som en överraskning. Ibland som en obehaglig överraskning när kylen är tom och hjärnan också…

Men idag kom den mer som en ljummen vårvind. Här hemma fanns bröd, avokado, ägg, överbliven buffelmozzarella från helgen och tomater. Och då blev den här sanslöst goda mackan till. Det enda som saknades hemma var ättika. Hade jag haft det hade ägget blivit pocherat istället för löskokt. Men fint var det. Och lite färsk basilika kunde jag lägga på också. Kände mig som ett franskt lunchproffs….Voilà!

Ni får härma om ni vill…

frukost

Kryddig paprikaröra med solrosfrön

Har du fastnat i ost- eller skinkvanor till frukostpålägget? Testa något nytt! Hummus är en idé, eller varför inte en sådan här kryddig paprikaröra med piri piri och solrosfrön? Det som inte äts upp omgående kan du spara i kylen. Den håller sig rätt länge.

Du behöver:
3 st röda paprikor
1 rejäl nypa salt
2 tsk mald paprika
1/2 liten piri piri
1 rågad dl solrosfrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikorna på hälften och ta bort kärnhuset. Lägg dem, med snittytan nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i cirka 35—40 minuter eller tills skalet har en lätt bränd yta. Ta ut plåten från ugnen och låt paprikorna svalna något, dra sedan av skalet.

Mixa paprikorna tillsammans med övriga ingredienser i en hushållsmaskin till en grynig puré. Håller sig väl i kylskåpet, cirka 1—2 veckor.

omslag
Receptet är hämtat ur boken ”Made by Marys gröna frukost” av Maria Strömberg Bååth Foto: Maria Strömberg Bååth Förlag: Pagina

frukost

Frukostmilkshake

Kanske det lyxigaste man kan äta till frukost – milkshake….
Med frysta bananer blir den trögflytande och smarrig.

För 2 portioner behöver du:
1 rågad dl frysta hallon
1 tsk agavesirap
1 msk vatten
2 stora bananer, skivade och frysta
3 msk jordnötssmör
2—3 dl mandelmjölk
2 tsk agavesirap
1/2 tsk flytande vaniljextrakt
Eventuellt 1 msk osötat, vegetabiliskt proteinpulver

Gör så här:
Koka upp hallon och vatten i en kastrull. Mosa hallonen och låt dem koka i cirka 1 minut, smaka av med agavesirap. Låt svalna.
Mixa alla övriga ingredienser till milkshaken på hög hastighet i en hushållsmixer. Fördela hallonen på botten av två glas, toppa med banan- och jordnötsmilkshaken. Stick ner ett sugrör eller en sked och rör om i botten för att få en snygg ”rippeleffekt”.

omslag
Receptet är hämtat ur Maria Strömberg Bååths bok ”Made by Marys gröna frukost”. Foto: Maria Strömberg Bååth Förlag: Pagina

frukost

Rödbetshummus till mackan

Hummus är ett hälsosamt och gott frukostpålägg, som dessutom innehåller vegetabiliska proteiner. Tillsammans med ugnsbakade rödbetor blir hummusen en glad färgklick på frukostmackan. Sötman hos rödbetorna lyfter fram nötsmaken hos kikärtorna och de rostade solrosfröna, och därför passar de, enligt vår frukostguru Made by Mary, utmärkt tillsammans. Det går även bra att koka rödbetorna, då blir hummusen lite lösare men lika god!

Du behöver:
200 g rödbetor (ca 2 normalstora rödbetor)
1 stor vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin
1 förpackning (ca 250 g) kokta kikärtor
1 msk tahini
1 msk citronjuice
Havssalt
Solrosfrön
Ärtskott

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, klä in rödbetorna i folie och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Baka rödbetorna mitt i ugnen cirka 60 minuter, kontrollera med en potatissticka att de är klara. Låt dem svalna något och gnid sedan av skalet för hand under kallt vatten.
Skölj kikärtorna och blanda alla ingredienser utom salt i en matberedare. Mixa till en jämn smet och smaka slutligen av med salt.
Servera på grovt bröd med rostade solrosfrön och ärtskott.

omslag
Receptet är hämtat ur Maria Strömberg Bååths bok ”Made by Marys gröna frukost”. Foto: Maria Strömberg Bååth Förlag: Pagina

frukost mellanmål

Frukostbruschetta med ärtkräm & stekt ägg

Den här bruschettan måste vara den perfekta ingrediensen i en söndagsbrunch. Fräsch, god och mättande. Ärtor och ägg är en riktigt lyckad smakkombination.

För 4 stora smörgåsar behöver du:
Ärtkräm
300 g frysta ärtor
1 vitlöksklyfta
En rejäl nypa salt
1 msk smör
4 ägg
4 rejäla brödskivor
Rapsolja

Gör så här:
Koka upp vatten i en stor kastrull och häll ner ärtorna i det kokande vattnet. Dra kastrullen från plattan och låt stå 2—3 minuter tills ärtorna är färdiga (läs instruktionerna på paketet för korrekt tid). Häll av vattnet och mosa ärtorna grovt för hand eller använd en stavmixer. Pressa vitlöksklyftan och rör ner i ärtorna tillsammans med smöret. Smaka av med salt.

Bruschetta
Stek, koka eller pochera äggen. Välj helt enkelt din egen favorit. Stek brödskivorna på medelhög värme i en stek- eller grillpanna, det går även bra att rosta brödet. Bred ett tjockt lager ärtkräm på smörgåsarna, lägg äggen ovanpå och avsluta med en nypa mald svartpeppar. Servera genast.

omslag
Receptet är hämtat ur Maria Strömberg Bååths bok ”Made by Marys gröna frukost”. Foto: Maria Strömberg Bååth Förlag: Pagina