Eating

FETT – gott och viktigt!

IMG_5498.JPG

Vi behöver fett för att fungera optimalt. Som alltid handlar det om en god balans mellan olika typer av fetter. Att välja fina, naturliga och oprocessade fetter i lagom mängd är en säker och sund väg att gå. Själv föredrar jag fett från växtriket och feta fiskar. 

Välj bort riktigt dåliga fetter, för sådana finns också, fett som är oxiderade. Syre gör så att fett härsknar och även stekning i hög temperatur förstör. Transfetter och omestrade fetter är också riktigt dåligt för våra kroppar ( fett som blivit förstörda i sin struktur) 

Fint fett är dock otroligt viktigt för oss och mindre fett är inte alltid det bästa. Men blir vi inte feta om vi äter fett? Naaaj, vi blir feta av överkott av energi. Vår hjärna består till stor del av fett, alla cellembran består av fett och det fungerar ocks som stötdämpare för inre organ. 

Fett är en viktig del i vår energiomställning och för upptaget av våra fettlösliga vitaminer. (A,D,E och K) 

Fett är ocksånen viktig del i vår hormonproduktion.

I huvudsak pratar man i kosten om tre kategorier av fettsyror, mättade, enkelomättade och fleromättade.

Kort om dessa: 

Mättat:

fastform i rumstemperatur. Finns främst i animaliska produkter, smör, späck, kött och mejeriprodukter. De finns mättat fett i hälsosamma vegetabiliska fetter också som kokosolja, shea och kakaosmör. Inte så temperaturkänsligt.

Enkelomättade:

Flytande i rumstemperatur och brukar bli grumliga i kylskåp. Dessa tål värme något bättre än fleromättat. (Inte lika bra som mättat) 

Kallpressade oljor som innehåller relativt mycket fett är olivolja, rapsolja, avokadoolja.

Fleromättade fettsyror: 

Flytande i både rumstemperatur och kylskåp. Dessa är livsnödvändiga för oss, här hittar vi de essentiella fettsyrorna omega 3 och 6. Utmaningen med fleromättade fettsyror är att det kemiskt är mycket instabila och oxiderar lätt. De kan också bilda transfetter vid upphettning så ingen höjdare att steka i.

Fleromättat fett används som energikälla och till en rad fysiologiska substanser, gör att våra cellembran fungerar fint.

Pumpaolja, sesamolja, vetegroddsolja, fiskolja är några av de oljor med stor andel fleromättade fettsyror. Nötter och frön innehåller mycket fleromättade fetter.

Favorit fett för mig är min älskade avokado, den åker med lite överallt. I smoothien, i salladen, i soppan och som mellis. 

Den här vitamixen får jobba hårt hos oss men det gillar den ju.   
Hos oss blir det också mycket lax och nötter. 

Vi steker i smör eller kokosolja som är mest stabilt men helst lagar vi i ugnen. Allt fett riskerar att förstöras vid stekning där mättade är de som tål upphettning bättre än de andra typerna. 

Om vi steker försöker vi neutralisera den mindre bra effekten med ex antioxidanter och fyrokemikalier som broccoli, örter, citrusfrukter mm. 

Min favvo soppa, enkel och supergod.

  

 • 4st avokado
 • 8dl lantbuljong citrongräs chili från Renée Voltaire eller annan. buljong.
 • 2st vitlöksklyftor
 • 3 salladslök
 • 1 hackad chili
 • 1/2 pressad lime
 • 1 kruka koriander
 • Havssalt och svartpeppar
 • Handskalade räkor ca 4 dl.

Koka upp buljongen. Mixa avokado, hackad chili, hackad vitlök, salladslök, halva krukan koriander med lite av buljongen i mixer pressa i lime. Tillsätt resterande buljong långsamt till lagom konsistens och slät och fin soppa, smaka av med salt och peppar. Koka upp soppan snabbt och servera direkt.

Smoothie går ju stt variera massor. Här finns en god smoothie med bla avokado maca pulver. 

Den här skördesoppan ska ni inte heller missa, väldigt god.

Trevlig lördag! 

Kram

Training

VECKANS KOMPISTRÄNING: BEN OCH RUMPFOKUS!

Magnus Frida

Då var det dags för veckans kompisträning som jag körde med Magnus denna vecka.

Fokus på ben och rumpa men blandar även in överkroppen.

Vi körde 2 övningar ihop utan vila 3set, dvs 1+2, 3+4, 4+5.

 1. Utfall med en fot i golvet, 8 st/ ben
 2. Diagonala arm + benlyft 15 / sida, 30st totalt.   
    3. sittande axelpress 8st
 bröstpress 2
 IMG_6048-0.jpg
4. Enbensmarklyft 8st per ben. Så förtjust i denna övning. Du tränar balans, framsida lår, säte, baksida lår och ryggmuskulaturen.

För höften bakåt samtidigt som du böjer på benet en aning och fäller överkroppen framåt.

 • Stå rak och släpp en fot från unerlaget,
 • För höften frammåt och lyft dina kettlebells till stående utgångsposition med kb hängandes vid sidan om kroppen

hopp

 kosack
   5.  20 st hopp över bänk.
   6. kosackutfall 8 st per sida.  Ta ett kliv ut till sidan. Håll en kettlebells vid bröstet. Sjunk ner åt ena hållet, försök håll säte, knä, fot i samma linje, håll kvar djupet och svep över till andra sidan.
Lycka till!
Trevlig helg!
Mind Training

VÄRDEFULLT MED RUTINER! 

IMG_5911.JPG

Då var jag igång på riktigt igen efter skön sommar.  Varit lite frånvarande här också och om du har väntat så tack för ditt tålamod.

Sommaren har varit alldeles underbar men jag trivs verkligen med rutin. Att börja jobba när man har förmånen att jobba med sin passion, vilket jag har då är det bara tacksamt. Barnen kommer (förhoppningsvis) i säng i tid och vi med för den delen. Struktur i jobb, ny tändning i träning osv. 

I går var min första tidiga morgon. Jag ska inte skryta med att jag var helt pigg när klockan ringde i går morse vid 5:05 men vaknade ordentligt på min cykel på väg till kära UCSP.

Att cykla till och från jobbet är bara bäst, jag hinner vakna, få egentid, sortera, filtrera, reflektera. I går var också första yoga klassen med medlemmar sen i juli och vad det var så kul och skönt. Ett rum fyllt av närvaro och omtänksamma rörelser för kroppen och träning och näring till vårt mind. Samspelet mellan yttre och inre. Ny SomaMove release i tisdags också så mina fina kollegor och medlemmar som säger att det är underbart att vara tillbaks. Vilken boost!!

  
Nu blir det också ordning på kompisträning och lite recept här på bloggen och en del annat smått och gott. 

Hoppas ni hänger med! 

Kram