Healthy business Träning

En hälsosam arbetsplats full av individer

image

Den här veckan jag på Rhodos och jobbar för arena personal som tar ett stort grepp och satsar på sin personals hälsa. Why? Därför att de förstår att det är framtiden.

Att ett välmående företag består av välmående individer.

Och nu står jag här – inför första gruppens (på hisnande 250 personer) avslutningsmiddag. Finklädda. Rosiga. Lite stela av träningsvärk och så påtagligt positiva.
Och jag tänker 1. Jag är stolt över att vara del av detta. 2. Det är såhär (alltså inte nödvändigtvis med en utlandsresa;) som man stärker ett företag. Man stärker varje enskild individ och får dem att vilja välja att ta hand om sig. Det skapar ringar på vattnet.

För att träna är att unna sig. Man tränar därför att man tycker om sin kropp. Inte för att man inte tycker om den och till varje pris måste förändra.

Heja Arenakoncernen som ligger långt fram i detta tänk. Folk kommer (än mer) tävla om att få jobba hos er.

foto (yogabilden): Henrik Kindgren

image

Familj Stark mamma

Hur länge ”får” man amma?

image

Jag har märkt det ett tag. Att jag ursäktar det faktum att jag fortfarande ammar Frans litegrann. Eller… Kanske inte ursäktar men liksom ”ja, haha, borde ta tag i det där…” , ”Hrrrm, han har varit så mycket sjuk…”, ”Harkel… Han blev lite extra mammig när han började på förskola”

Osv.
Förklarar. Ursäktar. Skrattar bort.

Fasiken. Sån är ju inte jag. Jag brukar stå rakryggad i mina beslut. Men inte kring detta.
Varför?

Jag upplever att det är så himla mycket fokus på ”sååå ok att skippa amning, våga vägra, heja karriärskvinna som inte ‘binds’ vid hemmet”.

Men tvärtom – att vilja amma och dessutom lite längre än ”normalt”.
Då är man udda. (Och nåde den som gör det offentligt, kanske ok med spädisar, men inte någon som är över året. Kooonstigt!)

Konstigt. Onormalt? Den stund då jag ser att min lilla Frans stillar sig, blir lugn, känner ro och trygghet. Vår stund.
Vår så himla okonstiga stund. Hur skulle den kunna vara ens i närheten av onormal?
(En stund som dessutom ger honom vätska, näring och antikroppar på köpet).

Jag tänker – är det jag som är konstig?
Eller är det världen?

Vi prisar ”naturlighet”, smörjer oss med kokosolja (som den riktigt seriösa även gurglar och borstar tänderna med, googla :), undviker plast och eko, reko, och rättvisemärkt är nutidens budord.
Men samtidigt anses man vara en bakåtsträvare om man exempelvis tycker att fritid bör innebära fysisk lek – inte att djupdyka i en digital låtsasvärld. Och att amma större barn. Nä. Konstigt. Hellre ge ett industriproducerat pulver utspätt med vatten som basföda.

Missförstå mig rätt – jag är inte(!) helylle på nåt sätt. Går inte igång på tygblöjor mer än i teorin och köpslår med 6-åringen med speltid som valuta, som de flesta andra.

Jag bara tycker att man (inte bara teoretiskt) borde få göra sin grej – oavsett om det handlar om att inte kunna/vilja amma – eller fortsätta fast ungen har en äppelskrutt i handen samtidigt.
Eller? Finns gränser? Behöver jag sätta en? Hur gör man det i så fall? När?

Vad tänker du? Var går gränsen för ”konstig” amning?

Ps.
Visste du att WHO rekommenderar två års amning. Det är intressant.

Mat Resor

Hej från njutar-landet

image

image

Jag har aldrig varit i Italien förut men vet att min svåger en gång sa ”du som älskar Grekland, åk till Italien. Italien är lite som Grekland fast bättre”.
Haha, nu älskar jag ju Grekland men… Det ligger något i det… Allt är liksom så JÄKLA nice här.
Vyerna(!!!), husen, de välvårdade klängerväxterna som böljar ut från balkongerna, vinerna, maten, glassen, människorna (seriöst – till och med äldre män som står och tvättar bilen har ngn form av inneboende ”klass”. Så hela, rena, välkammade.)

Och ett kapitel som tål att upprepas: maten!

Säga vad man vill om gröna smoothies och piffiga granolor. I love it! Men… Jag har precis avnjutit vitt fluffbröd, himmelsk ost, lite färsk frukt och svart kaffe till frukost och – its goooood!

Magen är väl kanske inte överlycklig över de senaste dagarnas bröd, ost, ost, ost, glass och vin-diet. Men själen jublar!

Igår var vi på tryffelfestival (pågår här i oktober varje år), vandrade över böljande vinlandskap kring Barbaresco och avslutade med en sväng till mathimlen på en pizzeria i Alba, följt av lite promenad på gatorna där det pågick någon stor typ av matfestival där man kunde köpa toasts med hyvlad tryffel, fiska vinflaskor med fiskespö (eller le sig till en flaska från äldre farbror vilket jag lyckades med;).
Vilket folkliv! Äldre par, familjer och 15-åriga kids trängdes på gatorna och liksom festade tillsammans på ett sätt som jag ibland tänker att vi svenskar borde bli bättre på. Att inte dela upp oss…

Nu i bilen mot kusten för att få några timmars provsmak på italienska rivieran innan hemfärd.

Längtar lite hem också, mitt i allt. Njuter. Men skulle vilja ha hit barnen en kvart då och då.
Låta Frans åka karusellen. Låta Knut pumpa ballonger med hjälp av låtsasridning på låtsasåsna på torgfest i Alba, se Knut hugga in på fluffbröd med nutella. Sen å andra sidan är det oerhört(!) givande att få prata med sin partner tills ämnet tar slut. Alltså inte ”bara” få tala klart en mening (vilket är lyx i sig) utan tömma ett ämne helt.

image

image image image