Mat

Hur äter du under semestern?

Jag får en del frågor om hur jag brukar äta när jag har semester/är bortrest. Jag gjorde ett inlägg om det för något år sedan, men jag ska försöka svara på det nu också. Att vara borta från sina vanliga rutiner till och från är bra tycker jag, men det klart att det kan vara svårt att veta hur man ska tänka kring kosten. Givetvis så är vi alla olika och det finns inget facit på hur man bör äta på sin semester. Vissa gillar att verkligen slå på stort och unna sig rejält när de är lediga. Jag hör inte till den kategorin, utan jag försöker att äta ungefär så som jag äter hemma. Inte att jag äter samma typ av mat, men med fokus på bra råvaror och näringsrik mat. MEN givetvis unnar jag mig, precis som hemma. Om jag är sugen på en glass så köper jag det utan att få dåligt samvete eller reflektera. (det behöver inte vara mer komplicerat än så).

Min frukost imorse

Jag älskar att uppleva nya platser och kulturer via maten, men det betyder inte att man måste äta dålig mat för det. Det finns frestelser överallt och hela tiden men det betyder inte att vi ska falla för alla – eller utesluta allt. Att ha en massa förbud på semestern (eller hemma i vardagen) är inte balans för mig. Jag tycker att lagom är bäst när det kommer till kosten. Inget frosseri på sötsaker, men heller inga förbud. Under min semester nu så kommer jag inte träna speciellt mycket, vilket såklart kommer påverka vad jag känner för att äta också. Jag blir inte alls lika hungrig nu när jag mest ligger still hela dagarna.

Lite tips på hur man kan äta bra även om man är på ett helt nytt ställe:

-Ät lokal mat på restauranger som lagar mat från grunden. Här i Turkiet lagar de mat med mycket grönsaker och bra protein, så det är väldigt enkelt att hitta bra och goda alternativ.

-Laga egen mat om du bor i lägenhet. Det är ju givetvis det enklaste, även om det inte är kul att bara äta sin egen lagade mat varje dag. Men några måltider går ju att laga själv.

Var inte rädd för att specialbeställa när du äter ute. Jag ber ofta om mer grönsaker, mer protein, eller att de ska ta bort något. Jag har aldrig varit med om att matställen inte går med på det.

-Drick mycket vatten! Speciellt om du är i ett varmt land. Kroppen förväxlar väldigt lätt sötug med törst. Det är ganska onödigt att trycka i sig en hel chipspåse för att kroppen egentligen är törstig tex.

Men framförallt, koncentrera dig på allt det goda du FÅR äta och inte på det du inte får äta. Njut av hur fantastiskt gott det är med mat. Å njut av semester och ledig tid! Det är viktigare än att stressa upp dig över kosten varje dag.

KRAM

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply