Träning

Let`s squat

Under de senaste åren så har jag fokuserat väldigt mycket på att köra Box Squats (med en bänk bakom) som en del av mitt benupplägg. Det är en av mina favoritövningar för ben/rumpa och jag har byggt upp en bra styrka i den övningen sedan jag testade första gången. Nu känner jag dock att det är dags att lägga in lite vanliga knäböj  i mitt program igen (typ 2 år sen sist) och det ska bli kul att de hur mycket starkare jag nu har blivit av att lägga väldigt mycket fokus på Box squat. Förra veckan startade jag därför igång ett eget litet ”knäböjprojekt”,med ett mål att försöka komma över 100kg igen.

Jag kommer nog inte ta bort box squat helt ur mitt träningsupplägg, men huvudfokus kommer nu att vara på vanliga knäböj. Vi får se hur det går :)

KRAM på er

Motivation Träning

Träning utan fokus på prestation?

Tänk att det ska vara så svårt att träna utan att vara allt för fokuserad på prestation och resultat. Jag jobbar med det VARJE gång jag går till gymmet. Jag kan bli väldigt besviken och hård mot mig själv om jag inte klarar en speciell vikt, springer på en viss fart, eller når de mål jag satt upp för dagen. Jag tror att jag är lite ”skadad” från min elitidrottskarriär i det tankesättet. På gott och ont såklart. Sanningen är ju att man faktiskt inte måste överträffa sig själv varje gång man tränar, om man inte tävlar mot OS dvs. Det vet jag givetvis om, men det gör inte saken lättare för det.

Jag vill gå till gymmet och känna att jag utvecklas och presterar på topp, eftersom det ger mig mervärde i min träning. Det är en stor viktig faktor för min egen motivation och jag tycker att det gör träningen roligare. För mig är det viktigt att både se och känna att jag inte står och stampar på samma ställe i min träning. Jag mår bra av att träna och speciellt då jag når mina utsatta mål. Det handlar aldrig om att mäta mig med någon annan, utan jag tävlar enbart mot mig själv.

De senaste åren så har jag dock börjat inse att det suger ganska mycket energi att alltid ha den inställningen. Jag stressar oftast upp mig själv i onödan genom att ställa allt för höga krav på mina resultat. (Då syftar jag enbart på mål och resultat som rör prestation och aldrig estetiska mål.) De passen som går bra ger såklart oändligt med endorfiner och energi. De passen då jag inte alls är med på banan och inte presterar enligt planen ger totalt motsatt effekt. Jag kan nästan känna mig lite nere och försöker alltid analysera vad den ”sämre prestationen” beror på. Om jag har tex har sovit för lite, ätit annorlunda, eller helt enkelt stressat för mycket på jobbet. Orsakerna går såklart att älta och analysera i all evighet, men det är totalt bortkastad energi. Någon som känner igen sig?

Jag kommer nog aldrig kunna släppa ALLT fokus på prestation, för jag tror att jag behöver lite press för att ha motivation att köra på. Men jag kommer definitivt försöka sänka kraven lite och speciellt på de dagar som jag känner mig lite seg eller opeppad. Starting today! :)

KRAM på er

 

Mat

Allt dagar är inte en dans på rosor

Hej vänner! Hoppas att ni har haft en bra vecka såhär långt. Min torsdag idag går inte direkt till historien. Klockan är 14.00 och jag har fortfarande inte gått utanför dörren. Jag hade planerat att träna innan jobbet idag, men då jag har känt mig så sjukt trött den här veckan så struntade jag i det. Jag kände att jag behövde vila idag, både kropp och sinne.

Gårdagen var en riktigt skitdag om man får säga så. Allt som kunde gå fel gick fel igår. Redan när jag vaknade på morgonen så kändes det som att jag befann sig på en tunn skör kant, som när som helst kunde tippa över. Det började med att jag tappade min gröttallrik i golvet och insåg samtidigt att jag inte hade mer havregryn hemma. Det fick bli banan och kaffe till frukost. När jag sedan skulle dammsuga så slog jag i tån så hårt att den började blöda. På tunnelbanan påväg till gymmet så  gick precis VARENDA människa in i mig vilket nästan fick mig att börja gråta och jag tittade länge efter människorna med en känsla uppgiven känsla i kroppen. När jag sedan sätter mig på tunnelbanan så upptäcker jag att min vattenflaska läckt ut i hela väskan och alla kläder är blöta. På gymmet fick jag börja med att torka alla mina blöta plagg med hårfönen och upptäcker samtidigt att jag glömt skor att köra i, vilket gör att jag måste ändra om mitt förbestämda pass. Väl nere bland vikterna så är det packat med folk och inget av det som jag vill köra är ledigt, såklart. Utan att känna människorna på gymmet så kändes det som att alla var emot mig just idag. På gränsen till att bryta ihop så gick tillbaka till omklädningsrummet, satte mig ner och tog några djupa andetag. Efter några minuter så bestämde jag mig ändå för att ge det ett försök och jag fick till ett helt okej pass.

Jag hade tack och lov lite mer flyt resterande tid av dagen och idag känns allt mycket bättre. Tidigare då jag fick sådana skitdagar så kunde jag helt knäckt. Jag hade svårt att se något som helst positivt med mina dagar och ville bara vara i fred. Nu vet jag med mig att det finns dagar då allt kommer kännas skit och jag försöker bara acceptera att det är så, även om det inte är speciellt kul. Även om det känns som att hela världen rasar samman och att alla är emot mig, så vet jag ju att det inte är så.

 

Kram på er

Dagens tips Motivation

Nytt år och nya möjligheter

Hej alla underbara och god fortsättning! Hoppas att ni har fått en bra start på 2019. Själv har jag precis kommit tillbaka till Stockholm igen, efter helt magiska dagar uppe i Norska fjällen. Vi hade inget nät uppe i stugan så jag valde att inte ens ta med min dator dit (därav min tystnad här). Jag tog även en paus från allt vad styrketräning och löpning innebär, vilket var ganska skönt. Vi åkte lite längdskidor på dagarna, men annars så tog vi det mest lugnt och åt en massa godis inne i stugan. ;). Jag gillar att släppa på allt när det kommer till träning och kost ibland, men efter två superslappa veckor är jag definitivt sugen på att komma tillbaka in i rutinerna igen.

Det känns alltid lite speciellt att starta igång ett nytt år tycker jag. Man kan aldrig riktigt avgöra på förhand hur året kommer att bli och det finns en spänning i det tycker jag. Jag brukar inte ha några specifika nyårslöften eller liknande, men däremot så brukar jag sätta upp lite punkter och mål, som jag vill förbättra under året.

1. Mer tid med vänner och familj.
Den punkten är med på min lista varje år. Det borde egentligen inte vara så svårt, men oftast så rullar vardagen bara på och man gnetar på med sina egna rutiner. Jag ska alltså se till att ge tid till fler mysiga middagar och mer kvalitetstid med de jag älskar, minst en gång i veckan.

2. Ta upp kontakten med vänner jag inte pratar med så ofta
Det är också en punkt som jag vill fokusera på.

3. Läsa böcker 
Jag har som mål att iallfall läsa en bok i månaden. Jag älskar att läsa, men oftast så prioriterar jag annat.

4. Mer tid att bara vara
Jag ska unna mig själv en kväll i veckan där jag inte gör någonting. Då menar jag enbart ligga i soffan, titta på en film, eller läsa en bok. Det är nog ett av de svåraste målen för mig. Jag gillar att ta det lugnt till och från, men ibland har jag svårt att slappna av helt. Det ska alltså bli mer fokus på det 2019.

5. Lägga bort mobilen helt på kvällarna.
Jag har som mål att inte ”hålla på med mobilen” efter klockan 21 på vardagarna. Jag gör ändå inget vettigt just den tiden. Så inget chattande, scrollande på instagram, svara på mail etc efter den tiden. Det går lite hand i hand med att kunna komma ner i varv och inte vara så beroende av mobilen.

6. Inte haka upp mig på skitsaker.
Jag har väldigt lätt för att haka upp mig på saker som jag inte borde lägga min energi på. Det kan vara negativa människor, eller saker som inte går min väg.

Jag har väldigt många fler punkter på min lista, men det här är några av de som jag kommer fokusera lite extra mycket på:)

KRAM på er!

 

 

Training

God Jul alla underbara

Hej vänner! Hoppas att ni har haft en fantastisk jul sähär långt. Jag vet att det har varit lite väl tyst här på bloggen under en period, SORRY för det. Jag har inte gått under jorden, utan jag har bara tagit en välbehövlig paus från social media. Jag behöver det ibland för att kunna känna en glädje och motivation i att faktiskt skriva och uppdatera. Å den glädjen har jag definitivt hittat nu. Hur som helst så är jag ute i Grisslehamn just nu och njuter av att vara helt julledig. :)

Vi har varit här i några dagar nu för att fira jul med pappas sida av släkten. Farmor och farfar bor här ute året om och i år så bestämde vi oss för att åka ut och fira med dem. Vi är sällan i Grisslehamn på vinterhalvåret, men det är minst lika magiskt nu som det är på sommaren. Jag blir alltid så rofylld och lugn av att vara här.

Förrutom att vi har firat jul här tillsammans, så har vi gått promenader, joggat i snön och bara umgåtts med varandra. SÅ mysigt. Om några dagar åker vi vidare till stugan uppe i Norge, för 8 dagar i skidspåret. Jag känner på mig att det här kommer att bli en väldigt bra julledighet.
KRAM på ER!