Resor

En weekend i London

Hej alla underbara! Hoppas att veckan har startat på bästa sätt. Själv har jag precis kommit hem till Stockholm igen, efter några mysiga dagar i London. Jag åkte dit med min tvillingsyster Ida för att fira vår 30-års dag lite i efterhand. Det var otroligt mysigt att åka iväg bara vi två. Det blev en helg med mycket kvalitetstid med andra ord.  Vi hade ingen egentlig agenda innan vi åkte dit, utan vi ville ta dagarna som de kom istället.

En av mina favoritställen i London är definitivt Notting Hill. Det är så mysigt att bara strosa omkring bland de färglada husen, gå in i små butiker och sitta och fika på mysiga cafeer.  Det var dock väldigt kallt och blåsigt där under helgen, så det blev mer fokus på shopping och mat när vi var där nu (inte mig emot). Vi hittade väldigt många veganska lunchställen där, som hade en del spännande rätter. Jag äter ju sällan veganskt hemma, så det var kul att få testa på det.
På lördag kväll så hade vi bokat in att se Mamma Mia på Novello Theatre. Både jag och Ida älskar musikaler, så vi hade verkligen sett fram emot att se den. Det var helt fullsatt och stämningen var på topp under hela föreställningen. Jag kan verkligen rekommendera den showen till er som åker till London. Grymt bra!!

Jag låter bilderna tala för sig själva, vi har haft en helt magisk helg.

KRAM på er

 

Mat

Onsdag mitt i veckan

Hej underbara ni! Hoppas att ni har haft en bra start på veckan? Själv kom jag precis hem efter mina kvällsklasser på Barrys. Jag har tyvärr haft en period på några veckor nu då jag känt mig omotiverad till att orka hålla samma höga energinivå som jag alltid har. MEN de senaste dagarna så har jag verkligen hittat tillbaka till glädjen att leda klasser igen, vilket är otroligt skönt. Jag fullkomligt älskar att gå dit och ge absolut allt under mina klasser. Jag hoppas att den känslan håller i sig ett tag till!!

Förutom att jag har gått ”all in” på mina klasser den här veckan (vilket min hesa röst kan intyga om), så har jag som vanligt ätit en massa god mat. Det är alltid  en av dagens höjdpunkter för mig, att få äta ;)

Ett ”kvällmål” som jag unnar mig i stort sett varje kväll är frysta bär toppat med grädde. Jag åt det enbart på helgerna tidigare, men nu har det blivit allt mer ofta (det är ju så himla gott). Mina middagar ser dock ganska likadana ut. Jag varierar oftast mellan kyckling, fisk och kött. Jag är även väldigt förtjust i vitt ris, så det lagar jag till de allra flesta av målen.


Jag har även fått en del frågor om vad det är för glass som jag oftast köper. Eftersom jag lägger ut glass på min instastory ganska ofta, så förstår jag varför ni undrar. Jag brukar blanda mellan olika sorter, men på helgerna så blir det nästan alltid Hägen Daz Salted Caramel. När jag äter glass i veckorna så försöker jag dock att hålla mig till lite ”nyttigare alternativ”. Jag har testat lite olika varianter på proteinglass etc och jag har hittat några riktigt goda. Lohilo Salted Caramel är min favorit för tillfället. Om det är någon av er som har testat någon annan god variant så tar jag gärna emot tips?

KRAM på er

Mind

Det är inte farligt att vara ensam.

FRÅGA: Hej Elin! Tack för en bra blogg. Jag har följt dig i några år nu, men jag har aldrig kommenterat här tidigare. Jag har en lite udda fråga kanske, men händer det någonsin att du känner dig ensam i livet? Om du gör det, hur hanterar du det isåfall? Kram

SVAR: Hej och tack för din kommentar. Självklart finns det stunder i livet då jag känner mig ensam och så är det nog för alla människor. För mig går det lite i perioder och det finns absolut stunder och dagar då det bara känns hemskt att behöva vara ensam. Oftast så får jag den känslan då jag är lite extra trött och känner mig ”allmänt vilsen”. Jag tror dock att det är bra att tvinga sig själv att vara själv i de stunderna. I slutändan så måste man ju kunna hantera ensamheten på egen hand. Att känna sig ensam är ju oftast också bara en känsla som inte alls stämmer med verkligheten. Jag vet att jag alltid har familjen ett samtal bort tex. Jag har inget bra svar på hur man bäst hanterar ensamhet, eftersom det är så individuellt. När det kommer till mig själv så har jag några saker som brukar hjälpa. För det första så har jag testat att försöka skriva ner mina tankar och känslor på papper. Att formulera dem i faktiska ord hjälper mer än vad man kan tro. Då får man oftast en bild av varför man känner som man gör också. För mig hjälper det också att prata med de människor som jag litar på allra mest. Att bara be dem lyssna utan att försöka förstå kan vara väldigt skönt. Ibland är det bra att få berätta utan att få råd eller åsikter.

Att alltid har folk omkring sig när man känner sig ensam kan vara ett väldigt enkelt sätt att hålla känslorna på avstånd, ett sätt att kanske slippa fundera, analysera, grubbla etc. Jag tror att ju mer man ”bekantar sig med sig själv” i ensamhet, ger sig själv egentid och ro, ju mindre ensam känner man sig. Att trivas i sitt eget sällskap handlar ju också om att faktiskt trivas med sig själv. Att kunna trivas med känslan av att man inte är beroende av andra människor för att må bra eller bara glad. Det är fantastiskt att umgås med familj och vänner, jag säger inget annat. Men det är också fantastiskt att kunna trivas i sitt eget sällskap och att kunna hitta sätt att må bra på egen hand. För när det väl kommer till kritan så måste vi lära oss att stå ut med oss själva resten av livet. Å att vårda den relationen gör allt så mycket lättare. Våga vara ensam och försök att hitta knep som gör att du kan hantera jobbiga känslor, även på egen hand.

KRAM på dig

Mat

Nej, du blir inte fet av kolhydrater!

Det är SÅ ofta som jag får kommentarer angående min kost. Då pratar jag både på instagram och i verkliga livet. Jag är väldigt glad i mat och äter mer än de allra flesta jag känner (även mina killkompisar). Jag har alltid gjort det och för mig är det inget konstigt med det. Jag tar sällan mindre än två portioner och jag lämnar aldrig kvar mat om jag äter ute eller lagar själv. De flesta som kommenterar att jag är stor i maten brukar även bli lite förvånade när de ser hur mycket kolhydrater jag äter. Jag får ofta höra ”hur kan du äta så mycket och ändå ha rutor på magen”? ”Blir man inte tjock av kolhydrater”?. Men det är just det som de allra flesta inte fattar. Det är dels därför jag har rutor på magen, för att jag äter mycket mat (bra mat). Å det är även därför jag orkar träna hårt, ofta och kan återhämta mig snabbt.

För mig är det en självklarhet att äta mat när jag är hungrig och även äta tills jag är mätt. För varför skulle man inte göra det? Jag är ganska säker på att jag har simningen och elitidrotten att tacka när det kommer till mina matvanor idag (även ett sunt tänk från mina föräldrar också givetvis). Jag växte upp med ett bra förhållningssätt till mat och jag åt för att kunna prestera. Jag har kvar samma tankesätt kring kosten idag. MEN, det är något skevt med det faktum att det anses som ovanligt att jag äter middag utan att tveka när jag är svinhungrig (och även äter tills jag är mätt). Det borde väl egentligen vara det mest naturliga i världen? Å det som nästan skrämmer mig ännu mer är den totala skräck som folk har när det kommer till just kolhydrater. Det är som att många har fått för sig att de går upp i vikt bara av att titta på en potatis. Då är man så extremt fel ute. Det är oftast från personer som redan tränar hårt och som lever på en väldigt kalorisnål diet. Personer som tror att de kommer nå sin ”drömform” utan att äta ordentligt. Ren idioti skulle jag säga. Att nå sin drömform har såklart olika innebörd för alla, men om du ska hålla dig stark, frisk och må bra på kuppen, så kommer du aldrig nå dit av att gå på en svältdiet utan kolhydrater”

Om man inte rör på sig speciellt mycket, så kan jag såklart förstå att man kanske inte trycker i sig mat varje dag, av olika anledningar (kroppen behöver dock fortfarande kolhydrater). Men jag kan inte förstå hur man som aktiv och tränande person inte vågar äta ordentligt. Jag vet att jag fortsätter tjata om det här, men jag tycker att det är oroväckande hur många, inte minst unga tjejer och killar som tränar hårt, men som inte tillåter sig att hålla det näringsintag som skulle behövas. Om resten av befolkningen som kanske måste röra lite på sig för att för att kunna unna sig ett glas vin, en bulle eller en dessert, så är det helt tvärtom för oss som tränar ofta och mycket. Vi måste äta för att kunna träna. Det handlar om att ge sig rätt förutsättningar för att kunna genomföra träningen på ett kvalitativt sätt men också för att få maximala behållning av den tid man lägger ner. Om du exempelvis tränar 5 dagar i veckan och inte äter en enda kolhydrat, så kan jag garantera att det bara är en tidsfråga innan kroppen klappar ihop helt. Å några muskler kommer du inte att få. Jag säger inte att alla som tränar vill ha stora muskler och synliga resultat, men att träna hårt utan att äta ordentligt kommer i längden bara att bryta ner kroppen. Jag tror inte att det är ett mål som de allra flesta strävar efter?

Jag är HELT övertygad om att det går att äta sunt och vettigt utan att bli för fixerad, att det går att avdramatisera den av kvällstidningar och självutnämda experter så mystifierade kosten och se den för vad den är – bränsle för att orka leva, och ett grundläggande behov som vi i alla tider samlats kring. Ät och må bra, så kommer du garanterat att nå de resultat du strävar efter. Både mentalt och fysiskt.

KRAM PÅ ER!

 

Frågor och svar Mat

Vikthets är så otroligt oinspirerande

Hej alla underbara! Hoppas att veckan har varit bra. I skrivande stund så sitter jag och dricker en kopp kaffe och äter en väldigt sen frukost. Jag hade lyxen att kunna ta en sovmorgon idag, vilket jag definitivt tog till vara på. Jag har fått en del frågor om vad som inspirerar mig när det kommer till träning och hälsa. Jag tänkte även ta upp en del punkter som inte inspirerar mig och som jag är otroligt less på.

Sund och stark. Om det är något som ger mig inspiration så är det personer som bara osar styrka, välmående och sundhet. Jag ser direkt på en person som tar hand om sin kropp på rätt sätt, en person som äter bra, tränar på en sund nivå och som ger energi till sin omgivning. Jag blir såklart lite extra inspirerad och motiverad av tjejer som är riktigt starka. Jag tycker tex att det är sjukt häftigt att se en tjej lyfta tungt på gymmet. Jag följer många sådana konton på instagram, då det ger mig pepp och energi till min egen träning. Jag blir även inspirerad av elitidrottare och jag tycker att det är otroligt häftigt att de använder kroppen som sitt redskap. Där finns heller inga genvägar, utan det är ren och skär styrka och prestation.

Träningslädje. Det är nog den viktigaste punkten när det kommer till vad som inspirerar mig. Jag får alltid energi och motivation av individer som sänder ut en bra känsla kring just träning. Då pratar jag om individer som tränar för att de mår bra av det, för att de älskar sin kropp och för att det ger dem värde i vardagen. För att sammanfatta, så är det så otroligt långt bort från fitness, dieter och hets.

Några punkter som är extremt långt bort ifrån det jag står för och inspireras av:

Banta och diet. Jag är så trött på båda de termerna. De står båda för ett kortsiktigt och ohållbart tänk kring kost och det ger mig lite rysningar om jag ska vara helt ärlig. Jag har många vänner och bekanta som fortfarande testar allt när det kommer till bantning. och dieter, vilket såklart är deras eget val. Men jag fattar inte hur vi fortfarande 2018 inte har kommit längre. Det finns inga genvägar, inga quickfix och inga mirakeldieter. Jag blir verkligen inte imponerad av personer som alltid tvingar sig själva att undvika ”onyttigheter”, personer som aldrig kan unna sig något, personer som lever på svältkost eller som slaviskt följer ett matschema. Det är ren idioti tycker jag. Ett sunt och bra förhållningssätt till kost vinner alla dagar i veckan.

Före och efterbilder. Jag har själv lagt upp det genom åren, men det var extremt längesen nu. Det är absolut ingenting jag skulle göra år 2018. Den typen av bilder är något som absolut inte inspirerar mig för fem öre. Konton som postar mycket sådant på instagram, är inga konton som jag vill följa. Den typen av bilder säger mig ingeting och jag blir bara less när jag ser dem. De som lägger allt för mycket fokus  på hur kroppen ser ut är SÅ fel ute tror jag. Det klart att man ska få vara stolt över träningsresultat etc, men det måste finnas andra sätt att ”visa” det i sociala medier. Före och efterbilder säger ju heller ingenting om hur kroppen faktiskt mår på insidan.

Vikthets. Jag kan faktiskt inte förstå de som fortfarande väger sig varje dag. Som jag alltid tjatar om så säger vikten absolut ingenting. Om man är väldigt överviktig, så är det klart att man kanske borde hålla lite koll, men inte annars. Själv väger jag nog mer än de flesta av mina killkompisar och det är jag stolt över.  Något som jag också tycker är så otroligt ocharmigt, är tjejer som vill ha tips på hur de ska äta och träna för att inte bli ”för stora” och väga för mycket. Herrgud säger jag bara. Träna hårt, ät mycket mat och släng ut vågen. Att fokusera för mycket på en siffra på vägen bidrar mer till stress än ett sunt förhållningssätt till kroppen.

KRAM på ER!