Fråga doktorn HEALTHY BLOGS Medicin

Pollen, pollen, pollen

    De tidiga vårtecknen, inte en njutning för alla

Den underbara våren är här! Fåglarna kvittrar som tokiga, krokus och annat grönt skjuter upp ur marken som kanoner. Dagarna blir ljusare och varmare. En årstid att njuta av. Om man inte har pollenallergi förstås, för då innebär dessa tecken starten på en kort eller lång period fylld av trötthet, huvudvärk, ont i halsen, konstant rinnande och kliande näsa och ögon, samt andningsbesvär.

Ett ösregn är efterlängtat då det binder upp och spolar iväg en hel del pollenpartiklar.

Många känner sig fängslade inomhus under pollenperioden. Det är ett helvete att gå ut.

Vad finns att göra för att lindra? Hur gör man med träning?

Det absolut viktigaste är att börja behandla i tid och behandla kontinuerligt under hela pollensäsongen. Börja behandla innan besvären brukar dyka upp. Se till att du har bra behandling för alla symtom (antihistamintabletter, ögondroppar, nässpray, astmaspray och ev astmatablett). Gör man på detta sätt har behandlingen allra bäst effekt.

Håll koll på hur pollenprognosen ser ut. Det är kanske inte läge för en utflykt just idag, eller så är det just idag du kan passa på att ta en promenad eller löptur i naturen. Försök att anpassa dina aktiviteter efter pollenhalterna.

Duscha av dig allt pollen när du kommer hem. Det där mjölet som ligger som en hinna på alla utemöbler, bilar och fönster så här års hamnar ju också på oss. Skölj av det innan du lägger dig i sängen, eller sätter dig i soffan så kan det kännas lite lättare. Det är ju också bra att duscha av familjen som såklart också har pollen på sig efter en dag.

Kan jag träna under allergisäsongen, eller är det skadligt, som att träna med en infektion i kroppen?

Ja, du kan träna under pollensäsongen. Förutsatt att du orkar och att inte dina symtom sätter stopp för träningen. Åter gäller det att se till att ha bra behandling. Du kanske behöver extra inhalationer inför konditionspassen. Du kanske behöver förlägga dina konditionspass inomhus, även om det inte känns så roligt.

Vissa personer har trots all behandling som finns och alla egna knep för att undvika så mycket kontakt med pollen som det går outhärdliga besvär. Då är inte den förlegade behandlingsmetoden kortisoninjektion inte ett bra alternativ. Detta p g a att de positiva effekterna med denna behandling inte uppväger biverkningarna . Däremot kan det vara läge för en bedömning hos en läkare med specialitet inom allergologi. Det finns en behandlingsmetod som går ut på att man  släcker ut kroppens överaktiva rekationsmönster så att det inte längre går i spinn vid varje liten pollenkontakt (eller vissa andra allergener). Det kallas för allergenspecifik immunoterapi (ASIT) och är både jobbig och tidskrävande att gå igenom, men har ofta goda resultat. I stort går det ut på att man utsätter kroppen för en liten mängd pollenliknande ämnen regelbundet för att släcka ut kroppens reaktion på dessa. Det är inte alla allergier detta går att göra på och behandlingen tar ca 3-5 år beroende på vilken allergi du behandlar. Den här behandlingen sköts av läkare och sköterskor som är specialister på allergi. Några dagar med kortisontabletter kan också vara ett bra alternativ när besvären är för svåra trots annan klok behandling.

Mitt take home message är

  • BÖRJA BEHANDLA I TID HELST INNAN BESVÄREN BÖRJAR
  • BEHANDLA UNDER HELA POLLENSÄSONGEN UTAN UPPEHÅLL
  • ANPASSA DIG EFTER DAGENS POLLENPROGNOS
  • TALA MED DIN LÄKARE OM EV ANNNAN BEHANDLING OM DU PRÖVAT ”ALLT” OCH ÄNDÅ HAR DET SVÅRT
  • TRÄNA SÅ MYCKET DU ORKAR, KLARAR OCH VILL

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply