Hopas bilderna på människor som står på händer i ditt instagram-flöde? Du vet att det är stillbilder va? Handstående ÄR svårt – tro inget annat. Men tro inte heller att det inte är för dig. Handstående är inte bara en kul lek, det ger en stark överkropp, är en utmärkt balansövning och ger en glad känsla i hela kroppen eftersom du känner dig lekfull och modig.

Testa själv! Här är 5 smarta steg på vägen:

1. Framåtfällning
För att komma upp på händer är det en förutsättning att du är så rörlig på benens baksida att du når marken utan att behöva böja på benen för mycket. Stretcha baksidan genom att stå höftbrett, fälla fram från höften med lång stark rygg och raka ben. Sträva efter att greppa tag om stortån med pek- och långfinger. Stanna en minut eller cirka 10 djupa andetag.

2. Börja med nedåtgående hund
När du kan stå i hunden i en minut med bra teknik och hållning är du troligen tillräckligt stark för att stå upp och ner. Tänk påatt sprida ut fingrarna, pressa händerna mot underlaget, dra axlarna från öronen och skulderbladen in i ryggen. Lång och stark rygg är viktigare än raka ben och hälarna i golvet.

3. Hund mot vägg
Ställ dig i en nedåtgående hund med hälarna in mot väggen, och händerna cirka en benlängd från väggen. Klättra upp med fötterna mot väggen och sträck sakta ut benen så att du står som ett upp och nedvänt L. Bygger styrka, mod och balans.

4. Satsa på core
All typ av coreträning kommer hjälpa dig att hålla balansen. Jobba även med stående balanspositioner som exempelvis trädet för att väcka din inre stabiliserande magmuskulatur och skapa ökad kroppsmedvetenhet.

5. Vatten och vägg
Sist men inte minst. Öva mot en vägg. Öva i vatten. Öva på mjuk sand. Öva på kanten av en brygga (om du faller gör du dig inte illa). Öva, öva, öva! Du är på väg!

Foto: Kitty Lingmerth