Hon har varit matinspiratör hos oss tidigare. Nu är hon tillbaka med boken ”Ärlig mat”. Vi älskar Ulrika Hoffers mat och är superglada att kunna dela med oss av några av recepten ur nya boken, där vi slipper både mjölk, gluten och socker.

Men vad betyder egentligen ärlig mat?
Med Ärlig mat menar jag mat utan ”dold agenda”, som får oss att äta mer än vi behöver eller bli sötsugna mellan varven. Det är mat som baseras på hela, rena råvaror, som har dokumenterade hälsofördelar. Det vita mjölet är utbytt mot havre, rotfrukter, baljväxter och grönsaker. Sockret är utbytt mot frukt och bär, ibland en klick honung för att förstärka naturens sötma. Mjölkprodukterna är ersatta av krämiga röror av nötter, bönor, kallpressade oljor och örter. Det gör det enkelt för den som vill eller måste avvara mjölk och gluten, men maten innebär också hälsofördelar för den som ”bara” vill äta mera grönt och grovt – men ändå gott och inte så ”hälsokostifierat”.

Recepten i boken är anpassade för att inte ta mer än 30 minuter. Det gillar vi som har barn. När det ska gå snabbt blir det lätt pasta. Vad ersätter du helst pastan med?
Rotfrukter. Ugnsrosta, koka och mixa til mos eller riv och smaksätt med citron, lime och goda örter. Det funkar för hela familjen: barnen kanske föredrar råa grönsaker, medan många vuxna kanske vill ha lite tillagade. Det går inte lika snabbt som pasta, men det går rätt snabbt ändå och det funkar att göra stora laddningar. Rotfrukter is the shit! Ska det gå riktigt snabbt, så är en skål havregryn med havremjölk och lite frukt klart överlägset snabbmakaroner, näringsmässigt. Troligen tidsmässigt också…

Vilka är dina bästa argument för att äta ärligt?
För att det ger mer av det som är bra för oss: Baljväxter, rotfrukter, grönsaker, nötter, frön, grova spannmål som ger tarmvänliga fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och sunda fettsyror, och mindre av det som är sämre för oss: Raffinerade spannmål, tillsatt socker, härskna fetter. För den som vill eller bör äta mjölk- och glutenfritt är det en enkel lösning – man behöver inte välja bort recept eller byta ut ingredienser. Men också för att det är god, vällagad mat!

De här recepten ur Ulrika Hoffers bok ”Ärlig mat” hittar du i bloggen Healthy Dinner:
Oriental oats med mandel, granatäpple och mynta
Asiatisk kycklingssallad med nötdipp
Råmarinerade fukter med mynta
Chili utan kött