Helgdrycker förknippas lätt med alkohol och socker. Och det kan ju vara helt okej, om det stannar vid något glas. Men det finns bra alternativ också, som både gör och smakar gott.

Tre tips på goda drycker att ersätta läsken med:
1. Frusna bär i vatten: Vatten är oslagbart som dryck. Några frusna bär i glaset gör inte bara drycken festligare och vackrare utan förser den också med några extra vitaminer.

2. Färskpressad juice – en energikick med vitaminer, mineraler, klorofyll och enzymer. OM den görs på rätt sätt. Fruktsocker i alltför stor mängd är påfrestande för blodsockret. Låt därför cirka 80 procent av juicen bestå av grönsaker, som till exempel gurka, selleri och broccoli. Ge den lite sötma genom att pressa i ett äpple eller en apelsin.

3. Lemonad med pressad citron, vatten och honung. En nyttig dryck med lite sötma. Energiinnehållet i honung är detsamma som hos vanligt socker, men honung innehåller naturliga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Gör såhär: Pressa saften av 1 citron i ett stort glas. Rör ner 1 tsk honung och se till att den löser upp sig ordentligt. Fyll upp glaset med vatten. Vill du smaksätta drycken ännu mer kan du blanda i lite kanel eller finriven färsk ingefära. Både gott och nyttigt!

4. Juice med bubbelvatten
Pressa ett par rödbetor, några morötter eller en apelsin och fyll upp juiceglaset med bubbelvatten. En bubblande dryck med mindre socker och mer näring än läsk.