Här kommer tips från ett proffs på gröna julbord, Alexandra Wedel Hedqvist, som driver Elsas Skafferi i Mariefred.

Hur ser det ut på ert julbord?
Vi lägger tonvikten på de kalla rätterna och främst sillar och laxar.
5-6 sorters inlagd sill, stekt inlagd strömming, rödbetsgravad lax och gravad öring, kallrökt lax i rulle med pepparot och äpple, varmrökt lax på klassiskt vis med Sauce Verte och så gör vi en fluffig laxmousse.

Hur svårt är det att göra julbordet mer grönt?
Det är lätt att göra ett grönare julbord!
Välj kött och fisk av hög kvalitet, men i mindre mängd – bra för både mage och plånbok. Satsa sedan på ett par friska tillbehör till julbordets småvarma – potatissallad med äpple och kapris, råriven morot och rödbeta med citron och koriander, selleriremoulad, skivade citrusfrukter med färsk mynta och rödlök. Vill du ha något varmt är brysselkål en klassiker, men prova ännu hellre att steka ”Flower Sprouts” i lite olja med salt och peppar och sedan riva över Västerbottensost eller parmesan. Ljuvligt! Receptet hittar du här.

Vilken är julbordets viktigaste grönrätt för dig?
Jag kan inte tänka mig en julafton utan min goda grönkålssallad med päron, getost och valnötter.

Har du ngt kul tips på vad man kan göra med ngt av alla de julrester man tampas med i dagar efter julafton?
Gravad lax passar bra att snabbt steka och sedan servera med en rejäl näve ruccola och en senapscrème gjord på crème fraiche, lite dijonsenap, salt och peppar.

Kall- eller varmrökt lax blir en god pastasås tillsammans med lök, paprika och grädde.

Till resterna av kalkonen från juldagen serverar jag en kanel- och kardemummadoftande linssallad. Receptet på den finns här.

Hitta fler tips från Alexandra till julbordet på bloggen Healthy Dinner:

Selleriremoulad
Äppelmos med riven pepparrot
Rödbetsgravad lax

Foto: Marianne Wikner