Dags att möta datorn ur en ny position? Många av oss jobbar med armarna framför kroppen nästan hela dagen, inte sällan lite lätt ihopsjunken dessutom. Gör din kropp en tjänst – stärk ryggen! Här får du fyra knep.

1. Böj bakåt. Det sägs att vi gör cirka 5000 framåtböjningar på en dag. För att ge ryggraden lite balans och rörlighet är det därför en god idé att även jobba i andra riktningar. Varför inte lägga in lite bakåtböjningar i din träning?

2. Satsa på styrka. Det behöver inte vara krångligt och du kan gör det hemma. Satsa på rygglyft (ligg på mage på golvet eller på en boll) för den nedre delen av ryggen, rygghävningar (dra dig upp under ett räcke eller en bordskant) för mellersta delen och rodd (med gummiband eller vikter) för partiet mellan skulderbladen.

3. Hitta kärnan. Du hittar ryggens viktigaste muskler i magpartiet brukar man säga. Din inre magmuskulatur stabiliserar och håller upp överkroppen. Bra övningar är magvacuum (stå på alla fyra, knip med bäckenbotten och dra mjukt upp naveln) och för den starke plankan. Även bäckenbotten behöver vara med när din kärna är aktiv. Har du svårt att hitta knipmusklerna. Testa knipkulor, finns på apoteket!

4. Stretcha smart. För att ryggen ska hamna i den position du vill ha den kan du behöva stretcha muskler som jobbar i motsatt riktning. Vanligen är vi lite tighta i exempelvis ljumskar och bröstmuskler. Se till att stretcha dem regelbundet. Testa också att ta hjälp av en naprapat, sjukgymnast eller massör för att få loss spänningar som begränsar dig. De kan också hjälpa dig med övningar som motverkar att du blir stel igen.