Marita Karlson ser ut som hälsan själv. Så skulle vår mormor ha sagt. Hennes andra bok späckad med god mat heter ”Superhälsa!” och vi vill testa varenda ett.

Vilken av dagens måltider lägger du störst vikt vid?
Just nu måste jag säga att frukosten är den allra viktigaste. Det är den tiden på dagen då jag med säkerhet vet att jag kan sitta ner och njuta och att starta dagen lugnt och fint.
Jag och min 10 månaders son äter tillsammans. Han får gröt och jag med ibland, eller så gör jag en smoothiebowl, eller en omelette med en massa spenat gjort i kokosolja.
Jag behöver något som ger bra energi och som går snabbt att svänga ihop. En stark frukost står jag mig på länge och orkar jaga runt på en liten krypis.

Äter du helt raw?
Nej nej, även om det blir en hel del rawfood just för att det bästa ställena ligger här i Venice. Men jag äter definitivt annat också. Jag älskar mat, matlagning och att äta. Jag kan tycka att helt raw kan bli lite enformigt i längden med smakerna.

Vilket är ditt bästa tips när man har tidsbrist och vill ha näring?
Smoothies, alltid alltid smoothies. Om man ser till att ha fryst frukt, färsk spenat och nötmjölk hemma så behöver det inte ta mer än ett par minuter att få sig en näringsrik energikick. Eller bananbitar som man doppar i mandelsmör.

Dina tre bästa tips på bra mat i LA?
Malibu Farm är nog favoriten i Malibu. Närodlat, hemlagat och supergott och bästa utsikten.
Nobu i Malibu. En helt fantastisk japansk restaurang med sashimi to die for. Nästan samma utsikt.
G.T.A (Gjelina take away) i Venice med säsongsbaserade sallader to go med heirloom grönsaker i kreativa kombinationer.

Någon favorit i Sverige?
Ja! Broms på Karlaplan. Jag önskade att det fanns då jag bodde på samma gata för 10 år sen.

En lat sommardag. Vad serverar du?
En farmsallad som man får plocka med själv, så som den i Superhälsa. Snabbt, enkelt och roligt att köpa det som finns i säsong på bondens marknad och sen göra egen dressing och röror. Fint blir det också.

De här recepten ur Marita Karlsons bok ”Superhälsa!” hittar du i bloggen Healthy Dinner:

Mint choko chip shake
Bärig bovetegröt
Banansushi
Kombuchasorbet
Kryddig mangosoppa