Långvarlig kärlek är på många sätt fantastiskt. Du och din partner blir allt tajtare som par – men allt sämre på att tända varandra. Känner du igen dig? Här är tre tips för er!

1. Se din partner med andras ögon
Visst, vi mår alla bra av att känna stabilitet och trygghet i relationen – men det är kanske inte jordens sexigaste egenskaper. Det är högst mänskligt att emellanåt sukta efter det oväntade, mystiska, okända om du har haft samma partner i fera år. Här kan du prova att se din partner med andras ögon, gärna i ett sammanhang där hen trivs och är i sitt esse. Kanske fnns det en helt ny sida att utforska, som du tidigare inte sett eller brytt dig om? Följ med till fällen, swimrun-tävlingen, kontoret eller någon annan miljö där din partner kan tänkas utstråla passion och energi.

2. Var ärlig när ni snackar om sex

En mysig massage eller lätta kyssar i nacken är inte att förkasta – men kanske krävs det rejälare tag för att du ska tända till? Rentav riktigt tabubelagda tekniker? Var inte rädd för att berätta hur din kropp funkar, och testa nya saker tillsammans. Sexlivet är ett parallellt universum till det vanliga livet – allt du gör i bingen behöver inte vara politiskt korrekt. Känns det konstigt att prata om detta mitt på dagen kan ni passa på före eller efter sexet, eller under en romantisk middag.

3. Ha sex av rätt anledningar

Kasta dig inte i höet i syfte att få din partner att sluta tjata om sex – om du inte vill riskera att döda din lust helt och hållet. Och ärligt, hur kul är det för den du sexar med om du knappt är närvarande och bara vill få det hela överstökat? Enligt en studie från 2013, utförd vid universitetet i Toronto, minskar tillfredsställelsen hos båda om en av er ställer upp på sex för att undvika konfikter kring ämnet. Fokusera istället på din egen njutning eller närheten till din partner när ni har sex, tipsar forskarna bakom studien.

Läs också: 5 smarta tips som boostar ditt förhållande

Jenny Sunding