Sommar, ledighet och massor av tid för varandra. Tid att hitta tillbaka, prata, älska.

Ibland fungerar det. Ibland växer klyftan sig djupare av tiden tillsammans. Mer tid = fler tillfällen att missförstå varandra och tjafsa.

Känner du igen dig? Eller längtar du bara efter en ny nivå, ny glöd och närvaro i din relation. Det går! Och det är värt lite jobb.

Men vad är det egentligen som gör att vi glider ifrån varandra? Varför ska det vara så svårt att hålla kärleken blommande? Såhär säger Jens Mebius, parterapeut på Human process som arbetar med så kallad Emotionellt fokuserad parterapi.
– Nästan oavsett vilken konflikt – så länge det inte handlar om missbruk, misshandel eller pågående otrohet – som paret är i, går det att se ett tydligt mönster som har tagit dem dit. Oavsett om det handlar om att plocka ur diskmaskinen, sex eller ekonomi skapas ett mönster där den ena parten börjar backa för att hen känner sig otillräcklig. När hen backar undan från problemet går den andra personen på för att hen i sin tur känner sig ensam och övergiven i problemet. Det gör att person ett backar igen, och person två svarar med att gå på ännu mer i ren desperation och rädsla då hen ser att den andra är på väg att försvinna. Innan paret vet ordet av har mönstret tagit över och lever sitt eget liv bortom deras makt.

Jens Mebius 3 steg mot harmoni i relationen:
1. Inse att ni har hamnat i detta tillsammans. Det räcker inte med att en person ändrar sig. Tänk istället ”det är vi mot mönstret och tillsammans kan vi klara det”. När ni kan se att mönstret är en utomstående bov som kommer in och tar över är det lättare att rikta sina krafter åt rätt håll.
2. Möt de tuffa känslor som ligger under mönstret. Känslor av otillräcklighet, ensamhet, att vara övergiven är extremt tuffa känslor. Att våga blotta sin sårbarhet för varandra (exempel: ”när du säger så blir jag rädd för att förlora dig, men jag är rädd för att visa mig sårbar och reagerar med att bli arg istället”) och vara lyssnande och bekräftande kring den andres känslor är viktigt. Inse att det är mönstret som skapar känslorna, inte ni personligen.
3. Först efter att ni gått igenom de två första stegen kan ni ta tag i diskmaskinskonflikten, sexbråket, ekonomitjafset eller vad det nu var som satte fart på erat mönster från början. Försöker ni lösa den konflikten innan ni har löst punkt ett och två kommer ni aktivera mönstret och stå där som varandras fiender igen.

Vanliga tankevurpor!

”Ska jag ALDRIG mer få känna passion? Jag dööör då! Vill bara känna att jag lever”.
Tänk om: Passion är som lösgodis, ger en jävla kick när allt är som segast. Men hur gott det än är behöver du riktig mat för att må bra på riktigt.

”Parterapi… fint i teorin, men jag PALLAR inte”
Tänk om: Det är värt det. Under alla problem kan det finnas en skatt och det enda sättet att få veta är att testa.

”Parterapi är för dem som vill skiljas”
Tänk om: Tvärtom! Parterapi är för dem som vill leva lyckliga tillsammans.

”Om det är kärlek på riktigt behövs ingen terapi”.
Tänk om: Att tro att man ska gå genom ett HELT LIV tillsammans utan att stöta på patrull är befängt. Och varför till varje pris lösa allt själva? Vi gipsar inte armen hemma om den bryts. Låt även en sårad insida få den omvårdnad och expertkompetens den är värd.

”Det är pinsamt att gå till en terapeut”.
Tänk om: Va? Alla har vi ju problem någon gång i livet. Den som säger något annat ljuger. Så hur kan det vara pinsamt att göra något åt det? Jag tycker det är pinsamt att INTE göra något åt det.

Hitta rätt terapeut
Båda ska trivas med terapeuten. Byt om det inte känns bra och läs på lite om din terapeut och hens metoder innan ni väljer.
Dyrt? Många kommuner erbjuder gratis terapi till familjer med barn under två år. Kolla där du bor.
Men oavsett kostnad – detta handlar om en investering (under begränsad tid) som kan förändra resten av era liv. Var kan ni spara? Ha godis- och alkoholstopp, börja cykla till jobbet, nöj dig med de kläder du har.

Hett boktips!
Håll om mig, av Sue Johnson är en lysande bok som hjälper dig som vill lära dig förstå varför relationer utvecklas åt olika håll, och få hjälpmedel och handfasta tips som kan göra livsavgörande skillnad.

”Jo bilen går bra och sexlivet är strålande”

Läs Erikas beskrivning av deras period med parterapi här.