Sofia Sivertsson ger dig fem tips för att leva med mening.

1. Rensa. Ni anade att den skulle komma, eller hur? :) Ju färre saker som stjäl tid, uppmärksamhet och energi, desto lättare att se vad som är meningsfullt och livgivande. Motsatsen till meningsfullhet är stress och för varje oviktig pinal eller aktivitet som rensas bort, desto mindre stress i livet. Bort med papper, prylar, aktiviteter, möbler, tankemönster och vanor som inte ger en känsla av mening. Kvar blir: Det allra viktigaste.

2. Klargör. Vem är du? Vad har gjort dig till den du är? Vilka egenskaper, erfarenheter och beteenden gör dig till dig? Vad älskar du att göra? Vilka människor, aktiviteter eller platser gör dig innerligt glad? Vad vill du ge och ta emot under nästa år? Vad vill du inte ge eller ta emot länge? Hur vet du att du är på rätt väg? Vad är sant för dig? Ställ frågor och ta dig tid att hitta och verkligen lyssna på svaren. Med djup är det lättare att känna mening.

3. Samtala. Malou von Sivers talade i sitt Sommar om att lyssna på rätt auktoriteter i livet. Vilka är dina? Vilka vill du samtala med om de allra viktigaste och kanske ömtåligaste frågorna i livet med? Vilka vill du inte lyssna på eller samtala med? Vilka ger dig en känsla av meningsfullhet, tacksamhet och trygghet? Vilka finns där för dig vad som än händer? Och – vilka vill du alltid finnas för oavsett vad som händer? I de innerliga samtalen där vi vågar oss nära händer det något. Ur djupen, ärligheten och modet stiger en stilla känsla av meningsfullhet.

3. Var själv. Den enda person som kommer att följa med oss vart vi än går – livet ut, är vi själva. Med andra ord är det den viktigaste relationen, då den är den enda beständiga och en förutsättning för att kunna umgås med andra. Tycker du om ditt eget sällskap? Är du ärlig gentemot dig själv? Litar du på den du är? Kan andra lita på dig? Vem sätter du främst när någon annan vill ha din tid, men då du också behöver den – för dig själv? Vad tycker du mest om att göra på egen hand och på vilka sätt känns livet meningsfullt när du är på tu man hand med dig själv?

4. Var dig själv.
Det är lätt att snegla på vad andra tänker och tycker, att dras med i trender och måsten eller att gå vilse på den smala vägen om den är omgiven av motorvägar. Det är med andra ord inte alltid helt lätt att vara sig själv. Kanske växte du upp i en familj där du ständigt blev kritiserad eller bedömd utifrån vad du gjorde eller hur du såg ut? Kanske var du osäker som liten och lyssnade så mycket på vad andra sade att du tappade din egen röst? Kanske är ”den du är” något som inte favoriseras eller premieras i dagens samhälle? Faktum är att det inte spelar någon roll vad ”alla andra” tycker om dig, det viktigaste är att du tycker om att leva det liv du lever. Som den du är. Tycker du inte om att resa eller yoga? Gör inte det. Läser du hellre Aftonbladet än en bok? Do it. I stort och smått: Lyssna på vad du verkligen, verkligen vill – och njut av att du dag för dag kommer att känna en större och mer levande mening i livet.

5. Ge bort det vackraste.
När du vet vem du är, lever utifrån det och har tillit till dig själv, kommer du också veta vad du ska göra här på jorden. Vad är din gåva till oss medan du kliver omkring mitt ibland oss andra? Det du är menad att göra är alltid något som du också älskar att göra, det är min fasta tro. Och – när du gör det du älskar kommer du att känna både mening och samtidigt ge bort något vackert till oss andra, oavsett om det är bokföring, tavlor, balett, ord, idéer eller något annat som får din själ att glimma. Så egentligen är att ”vara sig själv” och att ”ge bort det vackraste” samma sak, då de alltid sammanfaller. Och tillsammans ger en stark känsla av meningsfullhet.

Tips! Du hittar fler av Sofia Sivertsdotters kloka tankar i hennes blogg.