Text av: Sofia Sivertsdotter

Godhet. Välvilja. Vänlighet. Godmodighet. Hygglighet. Synonymerna till det lilla ordet på s är många. Vad innebär snällhet för dig? Dalai Lama sa att ”Enfaldiga själviska människor tänker alltid på sig själva och resultatet blir negativt. Kloka själviska människor tänker på andra och hjälper andra så mycket de kan, och resultatet blir att de själva gynnas av det.”

För mig är snällhet inget högtravande, svårt eller exkluderande. Alla är snälla ibland, elaka ibland och alla har potentialen att vara snälla jämt. Ett extra tack, låta någon som har bråttom gå före i kön, plocka upp det grannen just tappat eller bjuda på skjuts eller några upplyftande ord. Att vara snäll ligger djupt rotat i våra gener och jag är säker på att vi mår bäst när vi agerar utifrån godhet snarare än ilska, bitterhet, avund eller småsinthet.

Att vara snäll handlar om att ge. Av sin tid, sina pengar, sitt goda omdöme eller sin närvaro. Hur kommer det sig att man inte alltid har känslan av att vara eller vilja vara snäll eller generös? Ett svek, en dålig dag, en arg bilist eller en oväntad restskatt kan få oss att glömma vår nyss formulerade godhjärtade intention och tycka oss inte ha tid eller råd att ge bort mer. Tidsbrist, späckade scheman och höga krav utifrån eller inifrån kan också få snällheten att krympa eller tyna bort.

Om man är mindre bra på att vara snäll emot sig själv, kanske man också har svårare att ge och vara snäll emot andra? Känslan blir kanske att det helt enkelt inte finns tillräckligt med snällhet, och bristen och själviskheten tar befälet. Helt normalt, men troligtvis inte helt naturligt? Alla som mår bäst efter en god gärning räcker upp en hand! Det finns få saker som slår den där extra milen för någon som inte alls förväntade sig den, håller ni inte med?

Hur kan man då träna upp sina snälla och godhjärtade muskler så att de får leda i större och större utsträckning? För mig är det så att ju mer godhet jag möter, tittar på, hör och känner, desto mer inspirerad blir jag till att fortsätta på samma snälla väg som min omgivning. Glad föder glad och generositet växer med antal utövare.

När någon ställer sig upp för en äldre människa på tåget påminns jag om att göra detsamma. När jag vattnar blommor påminns jag om att vi alla, liten som stor, behöver omvårdnad och omtanke, både fysiskt och själsligt. När någon är snäll mot mig, vill jag återgälda och ge bort lite av det överflöd jag just fått ta del av, det kommer nog för de allra flesta naturligt.

Bamse säger att ”det är bättre att vara snäll än stark”. Mark Twain sa att ”godhet är det språk som de döva kan höra och de blinda kan se”. Det är egentligen så enkelt. Var generös, även när jag tycker att jag har för lite. Ge äran till andra, lita på att jag har tillräckligt ändå. Dela idéer, de växer när de får fler ben att gå med. Välj bort konflikter och fokusera på lösningar, gemensamma nämnare och likheter. Och fortsätt att träna. En dag i taget, ett vykort och en komplimang i taget, kommer snällheten snart att ta över världen.

Tips! Läs mer av Sofia Sivertsdotter i hennes blogg!