Några torra strån står som elektriska spikar rakt upp och resten har lagt sig i en smetad linje runt ansiktet. Och den torra hårbotten kliar konstant. Eller är det svamp?
Håret har sällan sin ”all time high” på vintern.
Men det finns enkla sätt att råda bot på vinterns hårtragik. Frisören Birgitta Preisler på House of Hairdressers ger råden du behöver.

1.Massera hårbotten med fingrarna! Att ge din hårbotten kärlek är svaret på många av de vanliga problemen. En mjuk, avstressad hårbotten ger ett friskare, livligare hår som växer frodigare och starkare. Tänk dig själv hur ett grässtrå som växer upp ur frisk följsam jord ser ut, jämfört med ett strå som tittar upp genom vinteris. Samma sak gäller håret. Massage tar tid, tänker du. Men det räcker med en halv minuts massage två gånger om dagen för att få resultat.

2.Använd hårborsten! Att borsta håret handlar inte bara om att reda ut tovor. En borste med mjukare strån ger hårbotten den så viktiga massagen. De borstar för massage som finns på marknaden är ofta ganska dyra, men det duger faktiskt lika bra med en ryktborste för hästar som du kan köpa i en djuraffär. Ge hårbotten en stund varje dag med borsten.

3. Drick olivolja! Många köper dyra oljor för att massera in i håret för glans. Och visst, olja i håret gör det enklare att kamma ut, så att du slipper slita sönder håret när du reder ut det. Men för att ge håret näring ska oljan komma inifrån. En liten hutt olivolja varje dag smörjer hårbotten från insidan.

4. Ät mycket grönsaker! Håret speglar hur kroppen mår. Ät mycket färska grönsaker och rotfrukter och begränsa mängden socker och mjölkprodukter så kan du komma långt.

5. Gör rätt i duschen! Schamponera först hårbotten noga (och passa på att massera samtidigt) två gånger. Schampot är till för att lösa upp fettet som framför allt samlas i hårbotten. Vrid därefter ut vattnet ur håret ordentligt innan du applicerar balsam. Om stråna är vattenfyllda får de läkande ingredienserna i ditt balsam inte fäste, utan följer med vattnet ner i avloppet. Se till att sprida ditt balsam över alla hårstrån.

6. Ge håret en inpackning en gång i veckan! Inpackningar har en bredare funktion än balsam. Medan en conditioner gör håret lätt att reda ut och alltså minskar slitaget, tillför en inpackning fukt och näring på djupet. Både balsam och inpackning finns för alla hårtyper. Ta hjälp av din frisör så får du den hjälp ditt hår behöver.

6. Torka håret innan du sätter upp det! Svamp i hårbotten är ett vanligt problem på vintern. Ofta beror det på att hårbotten aldrig får torka ordentligt. Se till att framför allt håret närmast hårbotten är torrt när du sätter upp det. Använd en hårfön om du har bråttom.

7. Lär dig mösstricket! Du vet hur det är – håret såg snyggt ut när du gick hemifrån, men efter en halvtimme med mössa är allt förstört. Gör så här för att slippa platt, tråkigt vinterhår: Samla det främre håret i en vriden bulle högst upp på huvudet. Därefter på med mössan. När du tar av dig mössan släpper du ner håret. Då behåller du volymen och ett visst fall i frisyren.

Vår expert: Birgitta Preisler är frisör på salongen House of Hairdressers i Stockholm.