Anledningarna till att dra ned på köttätandet hopar sig. Inte bara är det bra för hälsan att minska på köttet (läs gärna mer om det här). Men känn på det här: den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet lika mycket som bilar, flygplan, båtar och lastbilar gör – tillsammans! Så en av de snällaste sakerna du kan göra för klimatet är att dra ner på köttet. Men det kan vara lite lättare sagt än gjort att bryta sig ur köttnormen. Därför har Naturskyddsföreningen gått ut med fyra smarta steg du kan ta mot en minskad mängd kött i ditt liv:

1. Känn dig inte tvungen att sätta en etikett på dig själv. Du behöver varken bli eller kalla dig vegetarian eller vegan, bara börja ät lite mer mat utan kött. Börja med att plocka bort kött lite här och där. Ha en köttfri dag i veckan. Bli lunchvegetarian. Eller veckodagsvegetarian. Eller ät kött bara en dag i veckan. Se till att du skaffar dig en rutin så blir det mycket enklare! Du väljer själv hur mycket kött du äter.

2. Avköttifiera någon av dina standardrätter. Köp linser till färsen, tofu till grytan eller sojafärs till köttbullarna. Ha lite roligt och experimentera med nya rätter. Ta hjälp av Internet. Det finns hur många vegoreceptbloggar som helst och en uppsjö av inspirationsgrupper på Facebook. De största receptsamlarsajterna har också tydliga vegetariska kategorier. Det är garanterat inte svårare än att laga kötträtter.
Redaktionen tipsar: På bloggen Healthy Dinner finns en massa bra tips på vegetariska rätter.

3. När du äter kött – välj med omsorg! Olika typer av animaliska produkter påverkar klimatet på olika sätt. Och för att inte tala om miljön. Köper man mindre kött blir det dessutom mer pengar över till att köpa ekologiskt kött och kött från djur som betat. Tänk på vad du stoppar i varukorgen i butiken! Fråga på restaurangen var köttet kommer ifrån och om det är ekologiskt! Konsumentmakt for the win!

4. Ifrågasätts ditt val av mat? Välj själv när du vill argumentera. Du sitter på ett riktigt slagkraftigt argument för att välja bort köttet. Du vill helt enkelt inte bidra till att vi i Sverige orsakar utsläpp på över ett ton koldioxidekvivalenter per person och år genom konsumtion av animaliska produkter. Dessutom är det bättre för hälsan att äta mer vegetariskt, det säger bland annat Livsmedelsverket och WHO, som nyligen kom med en rapport som listar charkprodukter som cancerframkallande. Och effektiv användning av våra resurser. Men du behöver inte förklara dig varje gång du inte har en köttbit i matlådan. Säg bara kort och gott att du valt bort kossan i dag för klimatets skull. Eller ställ en motfråga “Varför äter du kött i dag?”.

Vår expert: Den här texten kommer från Naturskyddsföreningen, som arbetar med natur- och miljöfrågor. Vill du testa hur smarta dina dagliga val av livsmedel är och vilken effekt de har på klimatet? Gå in och energitesta på SMERGYmetern!