Hallongrottor, cashewyoughurt och kardemummabollar. Hälsokrigaren och rawfoodkocken Erika Billysdotter behöver inte säga ”nej tack” till just någonting. Hon gör bara om recepten så att de innehåller sånt hon gärna matar sin kropp med.
Hon kallar sig en hälsokrigare och ser det som sin uppgift att sprida själslig, mental och fysisk hälsa. Just nu gör hon det med en bok fylld av saker man helst vill vräka i sig – rawfood-desserter, mellanmål och bakverk. Den här veckan delar hon med sig av recepten som gör att vi kan äta dessert varje dag i veckan. Hitta recepten här.

Aktuell: Med Green sweets & treats – en raw food-dessertbok med 50 recept utan raffinerat socker, gluten och laktos. Och med företaget Front Raw, som säljer rawfood i yogastudior och butiker på olika håll i Stockholm.

Matfilosofi: Lyssna hellre inåt än på vad någon säger är rätt. Det finns lika många sätt att äta som det finns människor på vår planet. Det betyder dock inte att om man bara hör kanelbulle att det är det rätta. Jag har sett mig själv som ett experiment i ca 11 år. Har gått från vegetarian vidare till vegan till 100% raw food vegan och landat där jag är idag. Men jag sätter inte en etikett på mig genom att kalla mig det ena eller det andra, så fort vi gör det krymper vi oss, för mig har det kommit att bli ganska ointressant. För min del så är det jag väljer att äta helt enkelt direkt kopplat till hur jag mår och hur jag agerar i samhället.

Tre råvaror som alltid finns hemma:
Havssalt – för att ett bra salt är en billig investering i mitt välmående. Ett oraffinerat havssalt har mycket lite att göra med det salt som vi har kommit att vara rädda för. Ett bra salt är en guldgruva av mineraler. Jag saltar ofta mitt te och vatten.
Kokosolja – för att jag använder det till allt, inte bara i desserter och i matlagning utan också för oil-pulling, för att tvätta ansiktet, i håret, som rakkräm, det finns helt enkelt ingen gräns för vad man kan använda det till.
Kakaomassa – för att choklad får mitt hjärta att sjunga var dag! Jag gör något med kakao i nästan varje dag, allt från tryfflar till elixir till ansiktsmask.

För snabb, enkel och god näring: Det snabbaste och enklaste må låta konstigt men det är att göra ngt som i mina kretsar kommit att kallas en mash-up. Det går till så att du tar valfritt nötsmör eller sesamfröpasta, med lika delar honung och kokosolja. Blanda sedan i havssalt och en rejäl dos av något superfood tex maca eller spirulina. Blandar sedan detta samman med en gaffel och pimpar med tex kakaonibs och bipollen. Det är instant näring och supersnabbt. Har lyckats få med många på det tåget.

Om boken: Det är 50 recept, en del är dryck, och några är att äta ur skål. Många av dom går att äta som frukost, mellanmål innan träning eller efter träning, eller emellan ;). Jag väljer själv att hålla mig undan från raffinerat socker och gluten då de har en stark inverkan på vår hälsa och är beroendeframkallande.

Erika_s50
Erika Billysdotter är rawfood-kock och veckans matinspiratör. Matfoto: Kristina Sälgvik Porträttfoto: Christian Göran