I Healthy Livings serie om att få den där harmoniska julen många av oss drömmer om (men som lätt hamnar i skymundan bakom höga krav och stress) bjuder vi idag på organisations- och HR-strategen Marie Öfvergårds raka och sunda tips som gör skillnad – på riktigt!

Planera. Vi skapar ofta vår egen stress genom att skjuta upp saker till sista stund. Vad kan du göra redan idag istället för dagen innan julafton? Julklappar kvar att handla? Planera in en heldag då du går på stan och handlar alla klappar – utan stress. Kan du göra det tillsammans med någon du gillar och kombinera det med en lunch eller massage så blir dagen riktigt härlig.

Prioritera. Gör det du tycker är kul och se till att inte skapa så många egna måsten. Gillar du att baka – gör det, gillar du att fixa mat ¬– gör det. Men prioritera bort annat så att du inte behöver stycka upp dagarna fram till jul mer än nödvändigt. Ställ dig frågan; Måste jag göra det här? Vill jag eller vill jag inte?
Det är lätt att gå in i offermentalitet och vilja göra allt. Skala bort och bestäm dig för vad som är viktigt. Ingen dör och ingen mår dåligt om inte allt är perfekt.

Sänk kraven. Många av oss jobbar mer nuförtiden och däremellan ska vi pressa in allt – så att ”det blir som förr”. Jag är ganska säker på att det blir lika bra även om vi sänker våra krav så att ”det blir som nu”.
Gör knytkalas, spela spel, skala ner på prylar och öka närvaro och sköna samtal.

Gör dig själv nöjd och våga tänka nytt. Måste vi göra släkt, vänner, familj, arbetskamrater – alla – nöjda och glada? Vad händer om vi bestämmer oss för att vara nöjda och glada själva? Det skapar bästa möjliga stämning.
Ofta har vi svårt att säga ifrån och så ställer vi upp på saker vi egentligen inte vill, vilket resulterar i att vi motvilligt gör det och därmed blir mer irriterade. Kom överens med dig själv om hur du vill ha det, dela det med alla och se hur det nya kan utvecklas. Människan har en egen fri vilja – den behöver vi värna om.

Var här och nu. Julen (och alla andra högtider) blir oftast perfekt när vi fokuserar på ögonblicket och inget annat. Var finns din närvaro? I girlangerna eller i mötet? I den perfekta buffén eller vid det sköna samtalet? I glädjen i att se någon bli glad över en julklapp? Den bästa stunden kan komma ur köpta köttbullar, kantstött porslin och avslappnade människor.
Jag lovar att minnet av skratt, glädje, spel, tok och uppsluppenhet lever längre än att köttbullarna var perfekta, julklappen dyrast och att alla var så trötta så de höll på att svimma…

En harmonisk jul i korthet:
Planera – julen kommer samma tid varje år.
Prioritera – gör det du orkar, vill och hinner.
Var sann dig själv, sätt gränser – var får du och dina kära det bäst?
Gör det du tycker är kul – strunta i det andra, ingen dör.
Slappna av – det behöver inte vara perfekt.