Januarihuden är inget att skratta åt. Torr, knastrig, grå och allmänt deppig. Kanske dags att ge den lite omsorg. Om inte för att ge den lite lyster, så kanske för att den tid du lägger på dig själv kan ge dig lite gnista när vintern känns lång. Kanske finns det du behöver redan i kylen eller skafferiet?
Tia Jumbe brinner för helhetshälsa och är författaren bakom boken ”Boosta hud & hår med naturens näringsbomber”, med enkla recept på skönhetsvård utan oönskade kemikalier.

Varför har du gjort den här boken?
Jag brinner för holistisk hälsa, och det vi rengör och smörjer in oss med är jätteviktigt för hur vi och vår miljö mår, och konventionella produkter innehåller mängder av ohälsosamma kemikalier. Skonsamma skönhetsprodukter är en naturlig del av en ren livsstil, som jag skriver om i min förra bok Detox Lifestyle. Med min nya bok vill jag inspirera fler till att skifta över till skonsamma men effektiva hemmagjorda produkter. Det är inte svårt, utan roligt och riktigt, riktigt bra för både oss och vår planet!


Vad har du själv lärt dig längs vägen?

Massor om huden, naturliga oljor och andra ingredienser och dess effekt. Mest intressant tycker jag det är hur eteriska oljor fungerar, att de doftar underbart, men också är kraftfulla rent terapeutiskt.

Vilka är dina tre skönhetsfavoriter i köket/kylen?
Bikarbonat, äppelcidervinäger och turkisk yoghurt. Förutom mandel- och kokosolja, förstås. Bikarbonat är en fenomenal ingrediens för all slags rengöring, så som schampo, i ansiktsrengöring och tandkräm, och som badsalt. Äppelcidervinäger är super utblandat med vatten, som ansiktsvatten och hårskölj, och turkisk yoghurt är en underbar ansiktsmask precis som den är. Smörj in ansiktet med en knapp matsked, låt verka 15 min, skölj, och njut av ljuvligt mjuk och rosig hud!

Har du någon favoritrutin?
På kvällen masserar jag ansiktet med olja, ofta kokosolja, fuktar en frottéhandduk med varmt vatten och stryker bort oljan. Efter det använder jag äppelcidervinäger-ansiktsvatten i hela ansiktet utom kring ögonen. Jag smörjer in med lite olika produkter, just nu mandelolja med någon droppe eterisk frankincenseolja.

Testa Tias ansiktsmask med avokado

tia1
Det här är en näringsrik och fuktgivande mask som passar alla och ger len hud.

För 1 mask behöver du:
1 banan
1 tsk gurkmejapulver
1 msk yoghurt av turkisk typ

Så här gör du:
Mosa bananen. Blanda med gurkmeja och yoghurt tills det blir en slät pasta. Smörj in ansiktet och låt det sitta i 15 minuter. Skölj med ljummet vatten.

 

Tias ansiktsskrubb med kaffe

tia
Riktigt fint, ekologiskt espressokaffe är enligt Tia Jumbe rikt på antioxidanter. I den här mjukgörande skrubben har de malda kaffebönorna en slipande effekt. Om du har en egen kaffekvarn kan du själv välja hur grov skrubb du vill ha.

För 1 skrubb behöver du:
3 msk malet kaffe
2 msk olivolja

Så här gör du:
Blanda kaffet med oljan i en skål. Massera med mjuka cirkelrörelser in blandningen i ansiktet. Låt verka i 5-10 minuter, skölj sedan med ljummet vatten.

Foto: Camilla Lindqvist

Vår expert:Tia Jumbe är journalist, yogalärare, författare och konceptutvecklare med fokus på helhetshälsa. Hon har, förutom Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, också gett ut böckerna Boosta din hälsa med naturens superfoods, Detox Lifestyle, Yogadagboken och Yoga & Jogga. (Den sista tillsammans med löpcoachen Jenny Sunding)