Som barn ställde hon klockan på 04.30, tog på sig oömma kläder och begav sig ut på familjens jordgubbsfält i Småland. Idag är Anna Benson serieentreprenör verksam i Stockholm, men kärleken till jordgubbarna finns kvar. Hon är författaren bakom Jordgubbsboken och pratar sig gärna varm för det röda bäret.
Vad är det med jordgubbar som är så bra? Anna Bensons lista är lång:
1. De innehåller tio gånger mer C-vitamin än vad apelsiner gör.
2. De innehåller också en massa andra antioxidanter så som polyfenoler (antocyaniner, ellagsyra/ellagitanniner) och vitamin C, vilket alla är ämnen med antioxidativ verkan. Innehållet av anthocyaniner (det röda färgämnet) och den totala antioxidativa aktiviteten ökar med mognadsgraden. Ju rödarebär, desto mer antioxidanter.
3. Jordgubbar är väldigt fiberrika, vilket hjälper magen att må bra och ger oss mättnadskänsla.

4. De hjälper också till att hålla kolesterolet på en bra nivå och stärker immunförsvaret. Flitiga jordgubbsätare kan faktiskt få 60% färre förkylningar.
5. Bären är dessutom järnrika, vilken motverkar trötthet.
6. Jordgubbar är en mycket rik källa på ellagsyra , som annars inte förekommer i de frukter och
bär som vi vanligen konsumerar. Ellagsyra har i åtskilliga in vitro- och djurförsök visat kraftfulla anticancerogena effekter mot bland annat levercancer, lungcancer och cancer i matstrupe.
7.Jordgubbar innehåller nästan inga kalorier, men däremot mycket folsyra, ett B-vitamin. Folsyra behövs för tillväxten, för bildandet av röda blodkroppar och för normal fosterutveckling under graviditeten. En portion jordgubbar ger 25% av dagsbehovet för folsyra.

Vilka jordgubbar väljer du själv?
Svenska ekologiska helt klart. Dels för miljöpåverkan och alla som arbetar på fältet men också för att de smakar mycket mer och innehåller mer näring (mer antioxidanter). Svenska jordgubbar och även ekologiska är ofta sötare.

Hur vet man att de jordgubbar man köper är svenska och ekologiska?
Vi konsumenter kan ställa krav, till exempel ska det finnas en väl synlig skylt som uppger var jordgubbarna kommer ifrån. Så fråga gärna efter märkning – och var kritisk. Importerade bär smakar generellt mycket mindre, ej så söta, är större och vattnigare.
Ofta ser importerade bär lite för perfekta ut. De är också betydligt mer hållbara eftersom de är i regel kraftigt besprutade. För att se om de är svenska eller utländska har man som återförsäljare en skyldighet att informera om det. Ytteremballagen till jordgubbskartongerna ska vara märkt med ursprungsland, odlare och kvalitetsklass.

Hur får man jordgubbarna att hålla så länge som möjligt?
Färska bär håller sig bäst och smakar mer om de får vara osnoppade och förvaras kallt så snart som möjligt efter skörd. Men för bästa smak vid servering ska de vara rumstempererade så ställ fram cirka en timme innan.
Bäst om man plockar direkt från landet. De importerade bären håller upp till 10-12 dagar i kylen och svenska i regel upp till fem dagar. Om de är ”dagsfärska”. Vill du frysa in är det minst -17 grader som gäller. Ett tips kan vara att skiva och lättsockra lite för bästa hållbarhet.

Hur äter du helst dina jordgubbar?
Jag är uppvuxen på jordgubbar och mjölk så egentligen skulle jag nog svara det men idag gör jag ofta smoothiebowls på jordgubbar för att det ger så fantastisk smak och är supernyttigt!

De här två recepten ur Anna Bensons Jordgubbsboken hittar du i bloggen Healthy Dinner:
Jordgubbssmoothie
Jordgubbsmousse


Anna Benson är författaren bakom boken Jordgubbsboken. Foto: Johan Lygrell