Givmildhet är inte bara en egenskap som gynnar den som får. Det har faktiskt positiva effekter även på den som ger. Läs mer om det i Sofia Sivertssons text här och efter det; varför inte följa tipsen du får här nedanför och bli en lyckligare givare?

Text av: Sofia Sivertsdotter
1. Börja litet. Om du är generositetens nybörjare, börja med tio kronor per månad till en hjälporganisation du tror på. Eller träna på att skänka bort något som du hade kunnat sälja. Tanken är att komma igång och träna din generösa natur. Vem eller vad skulle du vilja ge lite mer?

2. Börja stort. Jag läste nyligen om en ung kvinnlig servitris i USA som fått 10 000 dollar i dricks av en stamkund, en kvinna som hon lärt känna, som blivit fäst vid och ville ge ett bättre liv. Har du inte 100 000 kronor över, ge bort 500 kronor nästa gång du möter en hemlös som talar till ditt hjärta. Kronor som lätt försvinner på några luncher ute, men som ger mer än fysisk kortvarig njutning när de landar i ett gott syfte.

3. Ge innan du får. Tänker du att du ska börja ge sedan, när du har en högre lön eller ett större bankkonto? Gör precis tvärtom. Ge innan skatteåterbäringen kommer, medan lönen är liten och lita på att ju mer du ger, desto mer kommer du att få tillbaka i välbefinnande och lycka. Vad skulle du ge bort om du hade 100 % större lön än vad du har i dag?

4. Hjälp dem som behöver. Generositet handlar självklart inte bara om pengar. Ju mer generös du blir med din hjälpande tid, desto mer tid (och lycka) kommer du känna att du har. Asylsökande, utsatta djur eller en gammal farmor, alla har en längtan efter ett mer meningsfullt liv. Vad skulle du vilja att någon hade hjälpt dig med i en liknande situation som den du skulle vilja hjälpa?

5. Bli minimalist. Enkelhet är inte en automatisk genväg till generositeten, men den skapar utrymme för att lägga tid och pengar på rätt saker. Ju mindre tid man lägger på att köpa, städa, flytta runt och ta hand om prylar, desto mer tid över för aktiviteter som gör skillnad på riktigt. Vilka prylar behöver du för att utföra ditt livssyfte? En fotograf behöver en bra kamerautrustning, en revisor bra redovisningsprogram, en ryttare ett stall etc. Vad kan du göra dig av med, som inte går hand i hand med din vision?

6. Smitta andra. Generositet smittar. Generösa föräldrar har större sannolikhet att få generösa barn. Jobbar du på en arbetsplats som lyfter generösa värderingar i handling, är chansen större att de anställda också blir mer generösa. Ge med hjärtat och du kommer att smitta din omgivning.

7. Säg tack. Att kunna ta emot är också en sida av generositeten. Ordet tack är en som en länk mellan givande och mottagande. Tacksamhet hjälper givaren att fortsätta ge och ju mer jag uppskattar en gåva, desto lättare att själv fortsätta att vara generös. Säg tack.

8. Glöm inte dig själv. Att vara generös är att ge sig själv det man behöver så att man har något att ge bort till andra. Vad drömmer du om? Vika behov har du? På vilka sätt är du inte generös mot dig själv i nuläget? Vad behöver du förändra för att du ska älska att leva tillsammans med dig?

Tips! Du hittar mer inspiration i Sofia Sivertsdotters blogg.