Fria radikaler är skadliga molekyler som påverkar kroppens celler negativt. De bildas som en biprodukt när vi andas, tränar och äter – och är alltså omöjliga att undvika. De fria radikalerna angriper cellerna och är största boven bakom ett förtida åldrande och flertalet sjukdomar.
Men det finns hjälp! Antioxidanter hjälper oss att oskadliggöra radikalerna och säkrar på så sätt en friskare kropp – och vackrare hud!
Antioxidanter
Vitamin A och E är särskilt kraftfulla antioxidanter, med god inverkan på hudens förnyelseprocess och utseende. Vitamin A hittar du bland annat i nötter, mandlar och bär. Blåbär, jordgubbar och vinbär är alla exempel på naturliga skatter för hyn. Grönsaker i starka färger är också bra alternativ.
Mer vitaminer!
Med stigande ålder avtar hudens kollagenproduktion, med rynkor och slappare hy som följd. Många anti age-produkter lovar en ökad kollagenproduktion, men du kan lika gärna hämta effekten direkt från skafferiet. Vitamin C triggar kroppens produktion av kollagen, så njut av till exempel kiwi, broccoli och paprika. Tänk på att vitaminet är vattenlösligt, så en jämn tillförsel är att föredra eftersom överskottet snabbt lämnar kroppen.

Tips! Proppa dina juicer och smoothies fulla med antiagemat! Hitta inspirationen bland Marita Karlssons recept! De hittar du här.