Stressad och spänd?

Gör Karin Björkegren Jones sköna övningar för en lugn känsla – inifrån och ut. 

Häng över säng

Häng-över-säng_Sida_1_Bild_0003

Gör så här: Lägg dig så långt ut på sängen du kan, så att axlarna hamnar på sängkanten och huvudet hänger utanför sängen. Häng ut armarna. Blir det för tufft, kan du låta armarna vara kvar på sängen, så att det bara är huvudet som hänger över sängkanten. Häng så länge det känns bra, allt från två till sju minuter. Låt dina andetag vara långsamma och djupa. Försök hitta ro i ställningen. 

Bra för: Lugnar och stillar tankarna. Sägs bygga upp känslomässig stabilitet och självförtroende. Masserar försiktigt hjärtat och är bra för blodcirkulationen i hela kroppen och ansiktet. Avlastar nacke och axlar och sträcker ut ryggraden. Ställningen ökar även lungkapaciteten, den både lugnar och ger energi. Den är min egen favoritställning när det snurrar på för fort i livet, som jag gärna la mig i när jag vaknade mitt i natten och inte kunde sova under cytostatikabehandlingarna. 

Huksittande

Sittande_Sida_1_Bild_0005

Gör så här: Gå långsamt ner på huk genom att böja knäna och sänka bäckenet mot golvet. Placera fötterna brett isär och låt tårna peka åt samma håll som knäna. Pressa försiktigt isär knäna med hjälp av armbågarna, knäpp händerna och låt handflatorna vila mot varandra. Sträck upp i ryggen och luta dig en aning framåt för att slappna av i ryggslutet. Håll ställningen med jämn andning i upp till 25 andetag. 

Bra för: Övningen stärker benen, sträcker ut ryggraden, ländryggen och mjukar upp i höfterna. Ställningen sätter också igång cirkulationen runt buken, vilket är positivt för matsmältningen

Sittande vridning
Sittande_Sida_1_Bild_0004
Gör så härSitt med benen utsträckta framför dig. Lyft upp höger fot och placera på utsidan av vänster ben. Fördela vikten lika över sittbenen. Håll om högerknäet med vänsterarmen och sätt höger- handen som ett stöd bakom rumpan. Fingrarna pekar ut från rumpan. Andas in och sträck upp i ryggen och bröstet. På utandning sträck upp i bröstet och vrid huvudet och titta över höger axel, utan att dra upp axlarna mot öronen. Andas långsamt och djupt i ställningen och stanna där i fem långa och djupa andetag. 

Bra för: Blodcirkulationen i hela kroppen och ökar blodtillförseln till ansiktet. Ger styrka och rörlighet till ryggradsmusklerna. Hjälper matsmältningen och sägs reducera stress och lindra trötthet. 

Vår expert: 
Karin Björkegren Jones är yogalärare och författare som är aktuell med böckerna Frisk och strålande hy på naturlig väg (Semic) och Jag vill fan leva (Pocketförlaget). 
Följ Karins blogg!