Training Yoga

Yogapodd: Den moderna hathayogans historia

yogapodden_5

I dagens avsnitt av En yogapodd pratar Vevve och jag om den moderna hathayogans historia.

Vad som är ”riktig” och ”inte riktig” yoga kan debatteras i oändlighet. De som ”vet bättre” fördömer den mindre ansedda ”gymyogan” eftersom det bara handlar om stretch, medan den mer anrika äkta yogan är flera tusen år gammal. Sanningen är att mycket av den fysiska yogan som vi känner den i dag inte alls är flera tusen år gammal, utan snarare några hundra år gammal och influerad av militär träning, västerländsk gymnastik och indisk brottning. I det här avsnittet pratar vi om yogans historia, kritiskt tänkande och varför det är bra att känna till grunden till sådant du engagerar dig i.

Läs gärna mer om ämnet hos Vevve och i de här länkarna:

Och berätta så klart gärna vad du tycker om podden!

Bliss Mind

Äntligen juni! Förspel inför sommaren

blomsterang

Äntligen juni! Jag är en sann sommartjej. Som gärna vill ha framhålla maj som min bästa månad, men det beror framför allt på förväntningarna och för att det i backspegeln oftast är den mest hoppfulla månaden med många peppiga möten och sociala sammanhang. Men egentligen är juni bäst! Och juli. Och augusti! Allt som är sommar, som lovar hav och stränder och böcker och barfota.

Min maj var så BRA. Med #mindfulmaj och Kathryn Budig och London och min 30-årsdag som blev så mycket mer uppmärksammad än jag någonsin kunnat drömma om. Älsk på min omvärld!

Juni förkroppsligas av midsommar för mig. Min bästa högtid, eftersom den kräver noll och betyder sommarstuga och familj och blomsterkrans. Bra grejer! Den där försmaken av sommar, att det ska bli mer, att vi inte riktigt är framme men får låna lite, testa och se vad den går för. Jag älskar det!

Så det är vad jag ska göra i juni. Låna sommaren. Äta grönt så klart. Och meditera mycket. Montera mitt födelsedagsgym (mer om det senare – bästa presenten!). Lukta på jasminbusken på Öland. Det brukar alltid dyka upp en utlandsresa med jobbet i slutet av månaden, men jag känner på mig att i år blir ett undantag. Ja, juni ska bli mysigt. Hör ni det, världen! Kom inte och försök rucka på det. Då kan det hända att jag blir sjukt arg, faktiskt.

Vad är din juniplan?

jeanna_midsommar_15

Eating

#Junispirar med Healthy Living

Fresh summer berries,wooden background,healthy food.

Den här majmånad har varit sjukt speciell i år. För mig alltså. Och några andra. För mig rätt mycket därför att jag fyllde 30 (återkommer om detta! Antar att ni nästan hoppar på stolen och kissar på er i längtan efter rapport).

Dessutom var jag med och arrade #mindfulmaj, en 31 dagar lång ”utmaning” med fokus på meditation och medveten nävaro, som Healthy Living höll i. I dag gör vi vår sista dag, eftersom maj gör sin sista dag. Vi avslutar dock inte med något bang, utan glider fint över i juni. Med fortsatt medveten närvaro, nu också vid matbordet. Juni spirar! Och det tycker vi att din tallrik ska göra också.

Det enda du behöver göra för att vara med är att fundera på om du vill få in mer grön, näringstät och spirande mat på din tallrik. Om svaret är ja kan du a) följa oss på håll, hämta inspiration och gotta dig i ett piggare liv och bättre hälsa, eller b) gå med i vår Facebookgrupp och peppa och inspirera tillsammans med oss.

Dela gärna dina bästa gröna recept och matbilder på insta under taggarna #mitthealthyliving och #junispirar. Om du har en blogg får du gärna dela länkar där du skriver om grön mat för att peppa och tipsa oss andra.

Så, hur göra för att få in fler grönsaker i vardagen? Mina bästa tips:

SmoothieByt ut/dryga ut dina vanliga kolhydrater (ris, pasta etc) mot ugnsstekta rotfrukter eller grönsaker. Till exempel sötpotatis, pumpa, aubergine, morötter, potatis etc. Matiga grönsaker är min bästa grej, jag skippar grönsallader med gurka och tomat och siktar på varianterna med mindre vätska och mer mättnad.

SmoothieFyll frysen! Nej, grönsaker behöver inte vara färska för att vara nyttiga. Många grönsaker fryses direkt efter skörd och innehåller därför MER näring än de som plockats halvmogna och körts över halva jorden i det tillståndet.

SmoothieByt din vanliga mellis mot en helt grönsaks-/fruktbaserad. Typ skivad avokado och banan. Funkar on the go och är. sjukt. gott.

SmoothieFundera på hur du kan krydda det du redan äter med något grönt, som här där jag byter mjölken på gröten mot hemmagjord green cream av avokado, mango och grönkål. Som en smoothie, men direkt på gröten som jag ändå skulle äta. Jag lägger också gärna avokado direkt på gröten – jo, det passar utmärkt!

SmoothieTesta en näringsspäckad rawgurt till frulle redan i morgon. Underbart recept med avokado och kokosmjölk (som du säkert redan har hemma!) här.

SmoothieEller gör en smoothie ba! Det är så sjukt gott. Här hittar du några av mina bästa recept genom åren.

SmoothiePå tal om föregående tips, glöm inte att innehållet i smoothies också kan tas direkt ur frysen. Slanta mogen banan, förpacka färsk grönkål i zippåsar och häll upp kokosmjölk i istärningsformar/-påsar så har du en superbra grund som kan förvaras i frysen.

Köp också min bloggkollega och personliga kostguru Kristina Anderssons bok Eat Clean typ I DAG och inse hur enkelt det är att laga grönt och nyttigt. Jag blir supernervös av kokböcker men älskar den här smarta, enkla och prestigelösa. En väl spenderad hunka! Här ger samma Kristina för övrigt 10 enkla knep för att få in mer ren mat i vardagen, utan krångel, fix och ångest över HUR. Läs dem!

Alla som är med i facebook-gruppen eller taggar på Insta är med och tävlar om fina priser. Till exempel en middag på ekotempel, Kristinas bok här uppe och paketet från Bodystore här nere. Alla som är med fb-gruppen får också 10 procent rabatt på HELA Bodystores sortiment, så skutta in där i kväll för att få koden!

VARMT välkommen till #junispirar och ett skönare, grönare liv!

Puss från oss.

700x700_MittHealtyLiving700x700_MittHealtyLiving_2 (1)