Kreativitet Mind

Skrivkramp

När jag håller kurser och workshops i skrivande får jag nästan alltid någon fråga om skrivkramp. Om hur man gör för att inte bara vilja skriva, utan att också göra det. Om hur man släpper lös orden och låter dem flöda – inte bara någon dag då och då. Om hur man får ned ord på pränt trots att tvätthögar, disk och dammiga tavellister pockar på uppmärksamhet.

Jag har haft mycket skrivkramp i mina dagar. Inte så mycket handfast ”nu vill jag skriva, men kan inte”, utan snarare dagar, veckor och månader som gått utan att jag beslutat mig för att skriva. Jag har alltid vetat att jag vill skriva mer, men det har varit andra saker som legat överst i byrålådan och således fått min uppmärksamhet. För att det har varit rätt just då och för att skrivarrösten inte talat tillräckligt högt. Var sak har sin tid.

Kanske är det för att jag väntade så pass länge med att ta steget fullt ut till författare som jag inte upplever regelrätt skrivkramp – just nu. Det väller över av lust och veckor jag vill ta igen och jag har varken tid eller råd att slösa bort fler timmar. För om jag låter dem gå, hur kan jag vara säker på att de inte blir till ett helt liv av ”icke-skrivande” till slut? Det finns inga genvägar – det enda sättet är att sätta sig ned och skriva.

Några tankar om att ”komma loss” och prioritera skrivandet högre:

 • Fundera på vad du måste ha skrivit på dödsbädden för att lämna jorden tillfreds.
 • Fundera på vad som äter upp din tid i nuläget – kanske är det inte tid för skrivande just nu?
 • Gå en kurs för att lära mer om skrivandets hantverk och för att träffa skrivande vänner.
 • Sätt ett start- och slutdatum för ditt skrivprojekt, vad det än är för projekt.
 • Hitta en utomstående deadline som motiverar dig. En författarcoach, en kurs eller en skrivarcirkel.
 • Skriv 3 sidor, 45 minuter eller 500 ord varje dag. Hitta en form som passar dig.
 • Skapa ett tydligt synopsis för ditt projekt – en stomme som kan bära dina ord.
 • Skriv även om det är ”dåligt” – kanske behöver du tömma dig på tomma ord innan guldkornen vaskas fram?
 • Läs dina texter högt. Då hör du om rytm, ton och klang stämmer överens med vad du önskade.
 • Låt andra läsa dina texter – utan åhörare kan texterna inte ge det de kom för att ge.
 • Hitta två aktiviteter i ditt liv som du kan och vill byta bort – för att få mer tid för skrivandet.
 • Fundera på vad som på djupet inspirerar dig. För mig är det natur, musik och andra människors ord.

Jag längtar alltid efter mer skrivtid. Drömmen vore långa ostörda månader utan yttre faktorer som avbryter flöde och inre processer. Men – har man familj och barn är det klurigt att få till. 🙂 Då får man nöja sig med små fragment av dessa månader och lita på att det som vill komma fram har förmågan att göra det, även om tiden är en smula knapp.

På tal om skrivande kommer lite gott och blandat här:

 • Nu finns äntligen lite mer information om min och barn- och ungdomsboksförfattaren Anna-Karin Anderssons skrivarhelg på södra Öland den 1-3 september uppe här. Vi ser fram emot er väldigt mycket när det är dags! Det finns endast tjugo platser, så boka i god tid om du är intresserad.
 • Det största och varmaste tacket till er alla som kom till Järvsö för yoga, natur, umgänge – och skrivande – helgen som gick. Vilka dagar det blev! <3 För er som inte fick plats: Kanske vill ni komma den 4-6 augusti istället? 🙂
 • Nu kan ni förbeställa min kommande bok Livnära som beräknas släppas den 15 augusti. En diktsamling om uppgång och fall, närhet och utanförskap, födsel och åldrande. Boken innehåller 81 dikter, för att vi lever i genomsnitt 81 år i Sverige och den vill ge läsaren en känsla av hopp, tillit och tröst. Förbeställ boken här och få (om ni önskar) boken signerad innan alla andra.
 • Den 30 juni försvinner mitt vägledningspaket som du hittar här, detta för att jag ska kunna ägna mig helhjärtat åt mitt skrivande. Som Healthy Living-läsare får du 1000 kronors rabatt när du uppger koden #HL3385. Självklart har du tillgång till inloggningen hela 2017 ut och du kan också ladda ned samtliga dokument för enskilt bruk – livet ut. 🙂 Observera att rabatten inte kan kombineras med delbetalning.

Ta vara på er och ha en skön helg när det är dags!

Med värme
Sofia x

Enkelhet Mind Själ

Vägen vidare

I dag får vi några ord ur det sista kapitlet av Tillitens väg – för att påminnelse är sanningens moder:

Det är så man ska leva ett tillitsfullt liv. Med längd, bredd och höjd. Stilla, genom livets årstider. Med äventyr i blick från generation till generation. Fri, med vingarna utspända, hjärtat öppet och kreativiteten flödande.

Varje människas otrampade väg är högstämd, med en slående utsikt värd att stanna upp och hänföras av. Äventyret väntar i varje vingslag, varje sekund. Morgondagens ovisshet är dagens gåva och nuets guldkant. Livet längtar efter öppna hav och friska vindar, för det är nu vi är menade att segla.

Låt oss acceptera dem vi är, älska det vi har och stänga dörrar till det som sinkar vår resa. Låt oss segla när världen sover, med en brinnande stormlykta i handen, lätt bagage och en djärv och tillitsfull vision i blick.

Låt oss hedra vår historia, hjälpa det som vill födas fram och vila i just detta ögonblick. Resa utåt och inåt. Bli hjärtats sjöfarare och sanningens hjältinnor med kärleken och friheten som sköld. Det är nu vi är menade att kasta loss, det är nu tilliten bär, det är nu drömmarna väntar på vind. <3

Och så lite gott och blandat:

Ta vara på er och ha en fin vecka!

Sofia x

Frihet Mind Själ

Blott en dag

I dag slutar ett hjärta att slå. I dag köper någon sin första bil. I dag säger någon upp sig. I dag skriver någon ett testamente. I dag upptäcker någon en ny favoritförfattare. I dag tar någon ledigt för att sopa upp sin själ. I dag vinner någon på lotto. I dag växer gräs så högt att någon bestämmer sig för att ta fram gräsklipparen.

Tjugofyra timmar – en ram av frihet. Bara för i dag klarar vi både av att dö och att kasta oss ut i ovisshet. Ett dygn i sänder, frigör morgondagen. En dag i taget kan ansvar vinna över bekvämlighet, nuet släppa gårdagen och ärlighet omfamna lögn. Bara för i dag kan vi göra det kortsiktigt utmanande, för kommande dagars skull.

Bara för i dag, låt oss njuta av det som ligger mitt framför oss. Ge oss visdom att veta om vi behöver sakta in eller öka en växel. Gör oss starka i det vi tror på och villiga att släppa det som förminskar. Hjälp oss att ta blott en dag, ett ögonblick i sänder och påminn oss om att dagen i dag är allt vi har.

Sofia x

PS. Nu ligger några av höstens skrivarkurser uppe här! <3

Enkelhet Frihet Natur

Ebb & flod

En av de saker jag uppskattar allra mest med naturen är dess förmåga att vara både statisk och i rörelse – samtidigt. En hamn av trygghet, men också en upptäcktsfärd i förändring. Förutsägbar, men ändå färgstark. Vilande, men alltid växande. Stilla, men alert och vaken. Ebb och flod.

Så många nyanser, arter, material och element att det aldrig kan bli tråkigt. Alltid en vacker tavla att vila ögonen på, ständigt nya djup, vidder och höjder att utforska. Oupphörligt en närvarande, närande, tröstande, uppfostrande och hänförande kraft runt hörnet.

Nästan alla mina starkaste minnen kommer från naturupplevelser. Det behöver inte vara så storslaget utåt sätt. Inga bergstoppar eller krävande strapatser. Det räcker med en stilla stund under vajande tallar, en sprakande eld och havsbrus som påminner om människans förmåga att vara både statisk och i rörelse. Ebb och flod.

I naturen blir man både liten. Och stor. Obetydlig, men levande. Utsatt, men ändå i trygga händer. Kanske är det dess mångsidighet och vår oförmåga att greppa den som gör den så tilldragande? Kanske är det så enkelt som att vi kommer från naturen och således mår bäst där? Kanske är det känslan av att leva på samma villkor som en liten myra, i samma kretslopp och under samma himmel? I naturen blir vi alla ett.

Dagens påminnelse (ur Strimmor av ljus):

”Hjälp mig i dag, att se den molnfria vägen framför mig. Utmana mig att se större solar, vidgade horisonter och det vackra i det kantstötta. Ge mig mod att stå stark i glädjen, lättheten och enkelheten, och gör mig ödmjuk inför att den här dagen är allt jag har. Påminn mig om rötternas och historiens värde, men hjälp mig att släppa bagage som sinkar morgondagens gåvor.

Gör mina beslut enkla att fatta, mitt bohag lätt att bära och min sinnesro förankrad och generös. Gör mig fri i tanken och hjälp mig att se gläntor där jag tidigare såg ovisshet. Håll mig nära naturens flöden och skiftningar och långt bort från fyrkantighet och instängdhet. Hjälp mig att hedra min kropp och behålla tacksamhet och förundran inför dess vilja till liv och läkande.

Hjälp mig att göra livet ståtligt och värdefullt. Påminn mig om att se blomstring och frihet där ögonen landar, och visa mig på den väg som bär mest glädje och vishet i sin famn. Låt mig lita på livet genom toppar och dalar, ebb och flod, guld och stillastående. Gör mig fri från allt som inte är menat att vara, och hjälp mig att ge glans åt det enkla livet.”

Och i vanlig ordning kommer här lite smått och gott:

 • Den första upplagan av Tillitens väg börjar så smått att sina redan! Jag är glad för att ni är så många som har läst den och rekommenderat den vidare och skulle givetvis ha tryckt fler om jag vetat hur många ni var som skulle köpa den. 🙂 Jag skulle gissa att första upplagan räcker fram till sommaren, så passa på om du vill beställa.
 • Den 30 juni 2017 kommer att vara den sista möjligheten att beställa mitt vägledningspaket från min tid som coach. Givetvis har du tillgång till innehållet hela året ut, och du kan också ladda ned allt material för eget bruk så att du har det i din ägo livet ut. 🙂 Som Healthy Living-läsare får du hela 1000 kronors rabatt dessa två månader, om du uppger koden #HL3385 när du beställer. <3 Observera att vid denna rabatt är delbetalning ej möjlig.

Ta vara på dig och ha en fortsatt fin vecka!
Allt gott
Sofia x

Kreativitet

Kreativitetens moder

Jag tror inte att kreativitet är något man finner eller tappar, utan något man är. Något som alla är. Utan kreativitet, inget liv.

Ibland innebär skapandets utbredning att man behöver skala bort något. Ibland behöver man vänta in sin själ. Ibland behöver man börja, trots att det som kommer ut är allt annat än färdigt eller läsvärt.

Vissa har en tydlig kanal för sin kreativitet. Någon föddes till sångerska, någon annan till att skapa tavlor eller böcker. Min tro är att vi alla har en förstahandskanal, dit vår kreativitet, våra ord, toner eller färger flödar helst. Har man ännu inte funnit den kan man göra det genom att utforska olika kanaler. Och sedan följa den som talar starkast.

Någon sa att sanning är kreativitetens moder. När man följer sitt hjärta kommer kreativiteten att vakna. Eller är det tristess och långtråkighet som kan väcka det djupast kreativa i oss? Eller den vitaste enkelheten? När man skalar bort allt – förutom det allra viktigaste – kan man då undgå att bli kreativ? Vad tror du? Några frågor för reflektion kommer här:

 • När känner du dig som mest levande och kreativ?
 • När upplever du att du får utlopp för den du är?
 • Hur kan du förmedla det du står för som mest ärligt och sårbart?
 • Vilka uttrycksformer kommer lättast för dig?
 • Vad tyckte du mest om att skapa som barn?
 • Vad gör du när du känner dig som mest hemma i dig själv?
 • Vad längtar du efter att få fördjupa dig i?
 • Vad gör dig till en kreativ person?

”Finn något som bara du kan säga”, sa James Dickey. ”Kreativitet kommer från tillit. Lita på din instinkt. Och hoppas aldrig mer än du arbetar”, sa Rita Mae Brown. ”Gå dit tystnaden är och säg någonting”, sa Amy Goodman. ”Inspirationen kommer och går, kreativitet är ett resultat av övning”, sa Phil Cousineau.

Om du skulle hamna i historieböckerna, med ett citat om kreativitet, vad skulle det då stå?

Jag tror att inspiration och kreativitet är två helt olika saker. Man behöver inte vara inspirerad för att skapa. Då skulle inte många tavlor bli målade. 🙂 Jag tror att det förhåller sig precis tvärtom. När man skapar kommer inspirationen, då livet används på ett sätt som livet är menat att användas på.

När man ger uttryck för den man är och det man har inom sig, fylls man med kreativitet.

För mig kommer enkelhet på första kreativitetsplats, delad med friheten. Ett inklämt och överbelamrat liv fungerar inte för mig. På andraplats kommer disciplin och fokus. Ju färre saker som får min uppmärksamhet, desto djupare kan jag gå. Om jag däremot inte har bestämt vad jag ska skapa en vanlig måndag i april, är sannolikheten stor att jag inte heller kommer att skapa något. Först på tredjeplats kommer inspirationen, det vill säga att jag tar in något utifrån. Naturen, musiken och böckerna. Men innan dess: Tystnad, utrymme och en vetskap om exakt vad jag ska skapa.

Lite smått och gott:

 • Igår var det världsbokdagen och det vill jag uppmärksamma med ännu ett paket-erbjudande på böckerna Tillitens väg och Strimmor av ljus. In och läs här! Gäller veckan ut, det vill säga tom den 28 april 2017.
 • Boka in helgen 1-3 september 2017 redan nu – om du är sugen på en skrivarhelg i underbar miljö på södra Öland det vill säga. Tillsammans med mig och en skrivarkollega som skriver barn- och ungdomsböcker. Mer information kommer snart!
 • Gillar du att skriva/måla/rita till musik? Prova den här spellistan. Jag lyssnar på den just nu. <3
 • För er som kommer till Järvsö och Cecilias Holistic Training Camp den 19-21 maj, jag längtar efter er! Ta med er papper och penna (eller dator), då ni kommer att få prova massor med kreativa skrivövningar. Och för er som tycker att det är lite ovant att skriva i grupp – jag lovar att skapa ett snällt och tillåtande rum för oss. 🙂 För er som inte fått plats nu i maj, finns det en helg till i augusti.

Ta vara på er och ha en fin vecka!
Sofia x