Kreativitet

Kreativitetens moder

Jag tror inte att kreativitet är något man finner eller tappar, utan något man är. Något som alla är. Utan kreativitet, inget liv.

Ibland innebär skapandets utbredning att man behöver skala bort något. Ibland behöver man vänta in sin själ. Ibland behöver man börja, trots att det som kommer ut är allt annat än färdigt eller läsvärt.

Vissa har en tydlig kanal för sin kreativitet. Någon föddes till sångerska, någon annan till att skapa tavlor eller böcker. Min tro är att vi alla har en förstahandskanal, dit vår kreativitet, våra ord, toner eller färger flödar helst. Har man ännu inte funnit den kan man göra det genom att utforska olika kanaler. Och sedan följa den som talar starkast.

Någon sa att sanning är kreativitetens moder. När man följer sitt hjärta kommer kreativiteten att vakna. Eller är det tristess och långtråkighet som kan väcka det djupast kreativa i oss? Eller den vitaste enkelheten? När man skalar bort allt – förutom det allra viktigaste – kan man då undgå att bli kreativ? Vad tror du? Några frågor för reflektion kommer här:

 • När känner du dig som mest levande och kreativ?
 • När upplever du att du får utlopp för den du är?
 • Hur kan du förmedla det du står för som mest ärligt och sårbart?
 • Vilka uttrycksformer kommer lättast för dig?
 • Vad tyckte du mest om att skapa som barn?
 • Vad gör du när du känner dig som mest hemma i dig själv?
 • Vad längtar du efter att få fördjupa dig i?
 • Vad gör dig till en kreativ person?

”Finn något som bara du kan säga”, sa James Dickey. ”Kreativitet kommer från tillit. Lita på din instinkt. Och hoppas aldrig mer än du arbetar”, sa Rita Mae Brown. ”Gå dit tystnaden är och säg någonting”, sa Amy Goodman. ”Inspirationen kommer och går, kreativitet är ett resultat av övning”, sa Phil Cousineau.

Om du skulle hamna i historieböckerna, med ett citat om kreativitet, vad skulle det då stå?

Jag tror att inspiration och kreativitet är två helt olika saker. Man behöver inte vara inspirerad för att skapa. Då skulle inte många tavlor bli målade. 🙂 Jag tror att det förhåller sig precis tvärtom. När man skapar kommer inspirationen, då livet används på ett sätt som livet är menat att användas på.

När man ger uttryck för den man är och det man har inom sig, fylls man med kreativitet.

För mig kommer enkelhet på första kreativitetsplats, delad med friheten. Ett inklämt och överbelamrat liv fungerar inte för mig. På andraplats kommer disciplin och fokus. Ju färre saker som får min uppmärksamhet, desto djupare kan jag gå. Om jag däremot inte har bestämt vad jag ska skapa en vanlig måndag i april, är sannolikheten stor att jag inte heller kommer att skapa något. Först på tredjeplats kommer inspirationen, det vill säga att jag tar in något utifrån. Naturen, musiken och böckerna. Men innan dess: Tystnad, utrymme och en vetskap om exakt vad jag ska skapa.

Lite smått och gott:

 • Igår var det världsbokdagen och det vill jag uppmärksamma med ännu ett paket-erbjudande på böckerna Tillitens väg och Strimmor av ljus. In och läs här! Gäller veckan ut, det vill säga tom den 28 april 2017.
 • Boka in helgen 1-3 september 2017 redan nu – om du är sugen på en skrivarhelg i underbar miljö på södra Öland det vill säga. Tillsammans med mig och en skrivarkollega som skriver barn- och ungdomsböcker. Mer information kommer snart!
 • Gillar du att skriva/måla/rita till musik? Prova den här spellistan. Jag lyssnar på den just nu. <3
 • För er som kommer till Järvsö och Cecilias Holistic Training Camp den 19-21 maj, jag längtar efter er! Ta med er papper och penna (eller dator), då ni kommer att få prova massor med kreativa skrivövningar. Och för er som tycker att det är lite ovant att skriva i grupp – jag lovar att skapa ett snällt och tillåtande rum för oss. 🙂 För er som inte fått plats nu i maj, finns det en helg till i augusti.

Ta vara på er och ha en fin vecka!
Sofia x

Enkelhet Frihet Själ

Att ankra

Går det att ankra det eviga i nuet bland frukostfil och vardagskonflikter? Kan man ankra genom att skala bort, snarare än att borra ned? Finns det ankare som följer med vart man än går?

”Stöttepelare, dragg, fäste, stöd, hållpunkt, trygghetsgarant och klippa”. ”En anordning av järn som håller fartyg på plats”. ”En stadig och pålitlig person”. Det tycks attraktivt att vara ett ankare. Vackra är de också.

Mina ankare väger både tyngre och lättare när jag gör mig av med något. Både friheten och tryggheten rotar sig när kusten är klar och bagaget lätt. Kanske är ankrandet endast en symbol för att hålla fast vid det viktigaste och sedan släppa allt annat. Oavsett vad detta ”annat” är.

Ett ankare har flera delar: Schakel, klam, stock, lägg, pynt, arm, krona och fly. Och det finns bland annat bojankare, drivankare, stockankare, patentankare, paraplydragg, plogankare, rocna-ankare, skålankare och tallriksankare. Mer än vad jag visste, men det ger också en fingervisning om att ankare är någons ankare, det vill säga deras viktigaste ”varför” i livet och något de vill lära sig mer om och fördjupa sig inom.

Symboliskt ger ankaret en förankring och en fast punkt i vattendjupet – eller livet. Vi kan inte alltid se ett ankare, men ändå kan vi lita på att det håller. Hoppets symbol. En trygg punkt att hänga fast vid när det stormar.

Ja, det går att ankra det eviga i nuet. Det är väl den enda plats något kan ankras? Ja, det går att känna sig mer trygg än någonsin när man äger mindre än någonsin. Och ja, det starkaste ankaret är det som alltid följer med – vart man än går. Vad innebär ankaret för dig?

Jag önskar en fin vecka och allt gott! Ta vara på dig.

Med kärlek
Sofia x

Fred

Strimmor av ljus

Ni var så många som kom till Katarina kyrka för toning och strimmor av ljus i lördags. I bilen på väg upp till Stockholm i fredags hade jag radion på och följde det jag inte hade velat följa, medan jag kilometer för kilometer närmade mig världens blickfång i sorgdräkt.

Utan att ha talat med Marie (Bergman) visste jag att vi båda ville genomföra vår förmiddag, oavsett fortsatt utveckling i det hjärtskriande. Om någon plats ska ha öppna dörrar, så är det ljusstrimmornas.

Jag vill tacka varenda en av er som kom. För att ni valde tillit framför rädsla, ljus framför mörker och gemenskap framför ensamhet. Vår tysta minut ljuder fortfarande inuti mig, för tillsammans blir tystnaden högljudd och hudlös. Tack för att jag fick dela den med er.

Här nedan finner ni de texter jag läste ur Strimmor av ljus.

Fortsätt att ta vara på er och fortsätt att välja solen framför natten.

Med all kärlek
Sofia x

Fred

Fred kommer alltid att vara visionen för varje människa. Våld kan inte utrota våld. Vapen kan inte avväpna. Endast starka och fridfulla individer kan frambringa försoning, enighet och fred.

Ljus är alltid vägen för att släcka mörkret. Kärlek är det enda vapen som kan få freden att blomma. Fred är ett måste för dem som längtar efter frid. Så länge en medmänniska lider kan vi inte få ro.

Låt mig i dag minnas dem som gråter och dem förlorar hoppet. Hjälp mig att bära deras smärta en bit, även om milen skiljer oss åt. Om jag inte gör någonting annat, låt mig i alla fall be för fred, tona för fred och stå för fred.

Låt mig tro på den osynliga medmänsklighetens kraft och påminn mig om att finnas till hands när någon behöver mig.

Trygghet

Det finns en plats. Lika stor som universum, lika verklig som ditt eget hem, lika trygg som en älskades famn. En plats som följer varje steg du tar. En plats som inte kan försvinna, gå vilse eller dö.

Här blommar blommorna vintertid. Här finns ingen ondska och inget mörker. Här känner du storheten som orden är för små för. Här kan du inte undgå att känna dig äskad. Här är alla känslor tillåtna, vackra och rena. Här hinner du tänka alla tankar klart.

Hitta hit genom att fokusera på det du redan har, det du är tacksam för och det som får dig att glimma. Hitta hem genom att se själens djup i spegeln, varje dag. Låt kärnan bära dig, med ett första litet steg.

Vänd blicken inåt. Sakta ned på platsen där inga kroppar, prylar eller ord behövs. Stanna där puppor blir till fjärilar, där solen skiner natt som dag. Älska och bli älskad och lova dig själv att återvända hem, så ofta att mellanrummen blir till undantag.

Uthållighet

Dagens smärta är morgondagens visdom. För smärta går över, rinner av och blir till sårskorpor. Utan smärta, inget växande. Utan smärta, ingen förståelse för andras lidande. Utan smärta, ingen sporre att söka hoppet.

Hjälp oss i dag att tro mer på det goda än det onda och mer på det ljusa än det mörka. Låt oss vila i famnen som bär genom smärtan och påminn oss om att fokusera på kärnan, där ingen smärta finns.

Låt oss stå kraftfulla i det vi tror på och återvända till solen när molnen hopar sig. Gör oss starka i våra värderingar och hjälp oss att förbli trogna den väg vi går på. Hjälp oss att se motgångar som passager till trygghet, som portar till integritet och som gåvor för uthålligheten.

Fortsätt

Fortsätt att tro, i med- och motgång.
Fortsätt att stå upp rakryggad för din sak.
Fortsätt att gå, en dag i taget.

Fortsätt att älska genom rädsla och missförstånd.
Fortsätt att ge bort det mest värdefulla du har.
Fortsätt att ha tillit till jordens förmåga att omfamna oss.

Fortsätt att göra ditt bästa, även när du haltar och tvivlar.
Fortsätt att lyssna inåt, innan du går utåt.
Fortsätt att göra världen till en bättre plats, än vad den var när du kom.

Sluta aldrig att vara den du är.

Enkelhet Frihet Mind Natur Själ

Ett kronblad i taget

Det är lätt att ha tillit när livet är mjukt. När solen skiner, människor beter sig enligt plan, tåg kommer i tid och kroppen är fri från metastaser.

Det är inte lika lätt att vara mjuk när tvivel, rädsla och ensamhet möter morgonen.

Det är inte heller så lätt att förbli ödmjuk när framgång och lovord står på kö varje kväll.

Svart, prickig eller gul. Nittiotalist eller trettiotalist. Lågavlönad eller fallskärmad. Alla får vi kronblad av sommar, skönhet, sorg och saknad.

Samma chans till lycka, samma risk att köra i diket.

Det som binder oss samman är starkare än det som skiljer oss åt. Vår röda tråd är att vi är mänskliga kronblad på mänsklighetens blomma. Utan titlar, jobb, kläder och kroppar är vi ganska lika där inuti. Längtan efter närhet, bekräftelse och kärlek. Undvikande av lidande, sjukdom och död. På djupet vinner enkelheten mark.

Ett kronblad i taget, kan försenade tåg bli till kärlek. Lycka förhindra dikeskörning. Mjukhet påminna ödmjukhet. Metastaser bländas av skönheten i en blomma. Och blomman väcka en mänsklighet som glömt att den är blomma.

Ta vara på er och ha en fin start på veckan!

Nu på lördag den 8 april klockan 10.30-12.00 läser jag några texter ur min bok Strimmor av ljusMarie Bergmans toning i Katarina kyrka på Söder i Stockholm. Det vore så fint att få se er där! Det är fri entré och alla är väldigt välkomna. Oavsett status på kronbladen. <3

All kärlek
Sofia

Enkelhet Frihet Mind Själ

VQ – att vilja det kloka

sommar

Jag läste nyligen någonstans att den mest betydande intelligensen för oss människor inte är den emotionella (EQ), intellektuella (IQ) eller själsliga (SQ), utan den viljebaserade (VQ).

När vi ska ta oss för något vi tycker om, finns allra oftast viljan. Vi vinner en resa till New York för att se vårt favoritband spela live, tillsammans med personer vi tycker om att spendera tid med. Inga större problem att kliva upp klockan 02 för att påbörja flygresan?

Om vi däremot ska ta tag i tvätthögen, svara på mailen i den överfyllda inboxen eller påbörja – och idogt fortsätta – den inre resan emot vår dröm, kan det måhända ibland kännas lite knaggligare att behålla viljestyrka och villighet? Det är helt enkelt oftast mänskligt svårt att göra det kortsiktigt obekväma till förmån för det långsiktigt berikande.

Vi kan vara hur intellektuellt, emotionellt eller själsligt välutrustade som helst, men har vi inte viljan att omsätta vår visdom i handling, är den inte mycket värd. Det är trots allt när vi gör det vi växer av som vi mår bra. Inte när vi tänker på att vi skulle kunna göra det. Man behöver kunna rikta sin energi för att bli ”viljesmart”. Allt som är värt något kommer också att kosta något. Exempelvis disciplin.

Om viljan är stark går det – en dag i taget – att klara av i stort sett vad som helst. För att bli stark behöver viljan tränas. Nej till snabb belöning och ja till respektabla ideal, mål och visioner värda att offra annat för. Ju mer som väljs bort, desto mer tid och energi för det viktigaste.

För att behålla viljestyrkan behöver den förnyas, dagligen. Den bör komma från vårt innersta djup, och gå i linje med personlighet, värderingar och vald omvärld. När vi skapar utrymme för och gör det vi är menade att göra, får vi energi till att skapa ännu mer utrymme för det vi är menade att göra. God energi föder god energi. Och ju mer distinkt, smal och djup resan är, en desto större känsla av frihet ger den paradoxalt nog också.

VQ = Att göra det långsiktigt kloka, även om det inte alltid känns kortsiktigt bekvämt. Vad innebär det för dig? <3

Och så lite gott & blandat:

 • Den 8 april läser jag live ur min bok Strimmor av ljusMarie Bergmans toning i Katarina kyrka i Stockholm.
 • Tom den 31 mars finns ett fint erbjudande på mina böcker Tillitens väg & Strimmor av ljus. Läs mer här!
 • Under två helger, i maj och augusti, finns jag med på Cecilia Gustafssons Holistic Camps i Järvsö. Läs mer här!
 • Jag skriver just nu på diktsamlingen Livnära, som kommer ut i augusti/september. 🙂 Mer info kommer!
 • Jag får väldigt många förfrågningar om vägledning och coaching och har nu därför spikat onsdagen den 5 april, då du kan boka in dig för ett samtal med mig (via telefon). Kostnad: 1500 inklusive moms. Fokus: Utveckling, klarhet, ärlighet, beslutsfattande, drivkraft, inspiration, framtid och energi. Är du intresserad, kontakta mig för mer information eller för att boka. Först till kvarn! 🙂 OBS! FULLBOKAT
 • Vill du hellre arbeta på egen hand? Tom den 31 mars får du även 500 kronors rabatt på mitt vägledningspaket. Uppge koden #healthylivingmars när du bokar. <3

Ha en fortsatt fin vecka och ta hand om dig!

Med värme
Sofia x