Enkelhet Frihet Mind Natur Själ

Så kom dagen

Det regnar ute. Jag älskar hur dropparna håller sig kvar på utsidan på fönstren, som små blänkande konstverk. Någon enstaka fågel kvittrar, men de flesta har fullt upp med att mata sina ungar efter midsommar och prioriterar inte sång. Tänk så mycket liv det finns där ute nu.

Såhär den sista dagen på Healthy Living vill jag först och främst tacka Erika Kits Gölevik och Kristin Ekberg för att jag har fått skriva här. ((( T A C K ))) Ni är ett fantastiskt team och jag är glad att ni finns där ute och sprider kunskap, energi och visdom kring hälsa. Fortsätt! <3

Och till er som har läst: Några av er vet jag vilka ni är, men jag gissar att det också har funnits någon eller några som jag aldrig mött, varken i ord eller verklighet. TACK till er med. Utan er läsare blir tillvaron lite blekare för en författare. Jag hoppas att ni har fått med er något ur mina texter och att ni fortsätter att följa alla andra bloggare på Healthy Living.

Jag vill påminna er om att vörda era liv. Gå dit hjärtat leder, stå upp för det rätta och fortsätt att skapa det just du är menad att skapa. Minns att det som är verkligt viktigt kräver en insats och att snabba vägar oftast inte är lika vackra. Avsätt tid för att gå djupt. Skala bort bruset och gå till färre och ljusare källor för näring.

Kom ihåg att ingen annan än du kan följa just dina drömmar, det är du som ger dig själv tillåtelse att flyga. När livet visar sitt mörka ansikte, minns att du alltid har ljuset inom dig. När du vacklar och faller, kom ihåg att det alltid finns famnar som längtar efter att få ta emot dig. När du inte ser vägen, stå still tills den visar sig för dig.

Jag avslutar med några ord från min bok Strimmor av ljus:

Så kom dagen då drömmarna inte kunde vänta.
Solens strålar drog dig uppåt som en blomma.
Du visste inte längre vad rädsla var.

Du fick bråttom.
Gjorde dig av med skuggornas bagage och sprang.
Inte på flykt utan ur en iver att verkställa ditt livsverk.

Du visste att den sanna friheten skulle finna dig.
Att din inre övertygelse skulle öppna ditt hjärta, öppna många hjärtan.
Du visste att du kunde flyga, utan någon annan kompass än den inre.

Du kastade dig ut och flög.

Jag finns framöver på min egen sida här, och även på Facebook och Instagram. Jag ser fram emot er som jag kommer att få möta på holistic-campen i Järvsö den 4-6 augusti. Jag längtar också efter skrivarkursen på Öland den 1-3 september och till mina skrivarkurser på Folkuniversitetet. Mer info om detta här. Till hösten kommer också min nya bok Livnära – 82 dikter om livet, som jag hoppas att ni ska tycka om. Den finns att förbeställa här om ni skulle vara sugna – till och med den 31 augusti 2017.

Och just det: I dag är sista dagen för er som vill beställa mitt vägledningspaket. Glöm inte koden #HL3385 för 1000 kronors rabatt. <3

Ta vara på er väl och ha en värdefull sommar 2017!

Med kärlek
Sofia x

Frihet Kreativitet Natur Själ

Kontraster och färglära

Om sommaren skriver naturen sina allra vackraste ord på marken. Bulliga moln ramar in oss och gröna färger överträffar varandra i storslagenhet. Varje vrå prunkar av liv. Fåglar bygger bo, humlor besöker regnbågsmålade kronblad, syrsor sjunger upp och fräknar breder ut sig. Om sommaren blir färgläran levande.

I norr blir ljusets varma ankomst en kontrast till vinterns karga ansiktsuttryck. Nakna grenar omfamnar inte lika mjukt som lövklädda. Men vinterhalvårets tillbakadragna och lågmälda ljus, ger vårens och sommarens vingar djupare kraft. Grå färgnyanser är vackra i sin subtila framtoning. Vi får träna upp en finstämd detaljrikedom, styrka och tålamod. På sommaren behöver vi solglasögon och kanske försummas detaljer när varje millimeter dånar av skönhet klädd i grönt.

I dag, låt oss läsa varje välvilligt ord som skrivs på sommarens mark, följa fjärilars färd blomma till blomma och bada i den färglära som naturen häller över oss. Låt oss uppskatta dag och natt, regn och sol, törst och simturer och gör oss till en del av den perfektion som pulserar här och nu. Hjälp oss att stanna upp mitt i sommaren, mitt i livet, för utan vinterns eftertänksamhet, blir ljusets skådespel inte lika värdefullt.

Lite smått och gott:

 • Endast 9 dagar kvar om du vill köpa mitt vägledningspaket, som du hittar här. Uppge kod #HL3385 för 1000 kronors rabatt. Den 30 juni är sista dagen!
 • Inspirationshelg i kreativt skrivande den 1-3 september på Öland – min plats på jorden. Kom som du är, inga förkunskaper krävs och lusten, glädjen och skapandet kommer att stå i fokus. Mer information här!
 • Nu är den första upplagan av Tillitens väg slut (nästan – 14 exemplar kvar! 🙂 ). TACK alla ni som har köpt, läst och skickat tack åt mitt håll, era ord betyder mer än vad ni kan ana. <3 En ny upplaga kommer så småningom.
 • Livnära kommer ut den 15 september. En diktsamling på 81 dikter (för att vi lever i genomsnitt så länge i Sverige) om uppgång och fall, närhet och utanförskap, födsel och åldrande. Den inleds med födelse och avslutas med död, däremellan följer den livets årstider. Vill du förbeställa kan du göra det här!

Ha en fin sommardag och ta vara på er där ute!
Sofia x

Enkelhet Frihet Natur Själ

En stund på jorden

Det var en gång en människa, som förhandlade bort det som betydde allra mest. Det var en gång en mänsklighet, som glömde att just nu är allt vi har. Det var en gång en sekund, som blev den allra sista.

En dag ska jag vara en av dem som levat för längesedan. En dag är det inte längre sent, utan för sent. En dag kan jag inte längre vända blad, förändra saker och ting i morgon, eller skjuta upp det som innerligt brådskar.

Med kniv mot strupe, vet vi alla vad vi skulle göra, om livet fick välja åt oss. Med hjärta i hand, vet vi vilka vägskäl vi väjer undan för. Med en nedbantad kalender, kan vi inte undgå att lyfta kärnan.

En stund på jorden. Ett hjärta som slår. Vägskäl och kotpelare som fortfarande väntar. När vinden tar tag i skog och äng, är det för att påminna oss om att just nu är allt vi har. En sekund. Som kan bli den allra första.

Och så lite gott och blandat som vanligt 🙂

 • För er som har tänkt gå inspirationskursen i kreativt skrivande på Öland den 1-3 september, glöm inte att boka då platserna fylls på snabbt. Mer info här! <3
 • Vi är nu inne på de sista 3 veckorna för mitt vägledningspaket som ni hittar här. Som HL-läsare får ni hela 1000 kronors rabatt när ni uppger kod #HL3385.
 • Jag vill också flagga för att jag kommer att sluta skriva för Healthy Living när juni är till ända. Jag har verkligen uppskattat mina 1,5 år här, men vill man skriva böcker och har mycket på sitt bord, måste man skala bort det som tar tid från att skriva böcker. Walking my talk. 🙂 Vi säger dock inte hejdå ännu, det kommer fler inlägg innan det är dags. Och jag kommer också att fortsätta skriva på min egen sida här då och då framöver.

Det var allt för nu! Ta vara på er – och er stund på jorden.
Sofia x

Enkelhet Frihet Själ

Samla ihop

Dagar som är spretiga, förlorar lätt glans. Dagar som rullar på, tappar snart fart. Dagar som däremot saktar in, samlas ihop och skalas av, ger större rum att kliva in i. Nya vyer att upptäcka och djupare bottnar att landa på.

Att samla ihop är att släppa taget om det som spretar. Det är att utkristallisera vad som är allra viktigast, oavsett vad som var mest väsentligt igår och vad som borde vara viktigast i dag. Det är att lyssna på musiken som talar starkast – till just mig – och att sedan följa dessa toner. Det är att säga nej till begränsande former och ja till öppna och livgivande fält.

Att skala av är att klippa trådar till det som spretar. Att välja bort, istället för att välja till. Att ha tillit till att det stora vägleder, så fort det lilla bortprioriteras. Att våga tomhet – för enkelhetens skull. Att skala av är att rensa ogräs i både inre och yttre trädgårdar och hitta dagliga ritualer som säkerställer att trädgårdarna förblir välskötta och önskvärda att spendera tid i.

Med en inre trädgård som blommar, behöver man inte resa bort för att uppleva stort. Man behöver inte yviga gester eller färgsprakande tillställningar, det allra vackraste bor ändå alltid inuti. Med ett inre som berikar, blir yttre upplevelser endast som garnering på tårtan. Trevligt, men inte nödvändigt.

Ett nu som glimmar, ger ett i morgon med hopp. En dag som samlas ihop, ger konturer till nattens sömn. En människa som tar modiga och rakryggade kliv, kan inte undgå att få uppleva dagens glans, vackra inre och yttre vyer och djupa och starka bottnar och rötter.

Spretiga eller samlade – ta vara på er i dag! 🙂
Sofia x

Kreativitet Mind

Skrivkramp

När jag håller kurser och workshops i skrivande får jag nästan alltid någon fråga om skrivkramp. Om hur man gör för att inte bara vilja skriva, utan att också göra det. Om hur man släpper lös orden och låter dem flöda – inte bara någon dag då och då. Om hur man får ned ord på pränt trots att tvätthögar, disk och dammiga tavellister pockar på uppmärksamhet.

Jag har haft mycket skrivkramp i mina dagar. Inte så mycket handfast ”nu vill jag skriva, men kan inte”, utan snarare dagar, veckor och månader som gått utan att jag beslutat mig för att skriva. Jag har alltid vetat att jag vill skriva mer, men det har varit andra saker som legat överst i byrålådan och således fått min uppmärksamhet. För att det har varit rätt just då och för att skrivarrösten inte talat tillräckligt högt. Var sak har sin tid.

Kanske är det för att jag väntade så pass länge med att ta steget fullt ut till författare som jag inte upplever regelrätt skrivkramp – just nu. Det väller över av lust och veckor jag vill ta igen och jag har varken tid eller råd att slösa bort fler timmar. För om jag låter dem gå, hur kan jag vara säker på att de inte blir till ett helt liv av ”icke-skrivande” till slut? Det finns inga genvägar – det enda sättet är att sätta sig ned och skriva.

Några tankar om att ”komma loss” och prioritera skrivandet högre:

 • Fundera på vad du måste ha skrivit på dödsbädden för att lämna jorden tillfreds.
 • Fundera på vad som äter upp din tid i nuläget – kanske är det inte tid för skrivande just nu?
 • Gå en kurs för att lära mer om skrivandets hantverk och för att träffa skrivande vänner.
 • Sätt ett start- och slutdatum för ditt skrivprojekt, vad det än är för projekt.
 • Hitta en utomstående deadline som motiverar dig. En författarcoach, en kurs eller en skrivarcirkel.
 • Skriv 3 sidor, 45 minuter eller 500 ord varje dag. Hitta en form som passar dig.
 • Skapa ett tydligt synopsis för ditt projekt – en stomme som kan bära dina ord.
 • Skriv även om det är ”dåligt” – kanske behöver du tömma dig på tomma ord innan guldkornen vaskas fram?
 • Läs dina texter högt. Då hör du om rytm, ton och klang stämmer överens med vad du önskade.
 • Låt andra läsa dina texter – utan åhörare kan texterna inte ge det de kom för att ge.
 • Hitta två aktiviteter i ditt liv som du kan och vill byta bort – för att få mer tid för skrivandet.
 • Fundera på vad som på djupet inspirerar dig. För mig är det natur, musik och andra människors ord.

Jag längtar alltid efter mer skrivtid. Drömmen vore långa ostörda månader utan yttre faktorer som avbryter flöde och inre processer. Men – har man familj och barn är det klurigt att få till. 🙂 Då får man nöja sig med små fragment av dessa månader och lita på att det som vill komma fram har förmågan att göra det, även om tiden är en smula knapp.

På tal om skrivande kommer lite gott och blandat här:

 • Nu finns äntligen lite mer information om min och barn- och ungdomsboksförfattaren Anna-Karin Anderssons skrivarhelg på södra Öland den 1-3 september uppe här. Vi ser fram emot er väldigt mycket när det är dags! Det finns endast tjugo platser, så boka i god tid om du är intresserad.
 • Det största och varmaste tacket till er alla som kom till Järvsö för yoga, natur, umgänge – och skrivande – helgen som gick. Vilka dagar det blev! <3 För er som inte fick plats: Kanske vill ni komma den 4-6 augusti istället? 🙂
 • Nu kan ni förbeställa min kommande bok Livnära som beräknas släppas den 15 september. En diktsamling om uppgång och fall, närhet och utanförskap, födsel och åldrande. Boken innehåller 81 dikter, för att vi lever i genomsnitt 81 år i Sverige och den vill ge läsaren en känsla av hopp, tillit och tröst. Förbeställ boken här och få (om ni önskar) boken signerad innan alla andra.
 • Den 30 juni försvinner mitt vägledningspaket som du hittar här, detta för att jag ska kunna ägna mig helhjärtat åt mitt skrivande. Som Healthy Living-läsare får du 1000 kronors rabatt när du uppger koden #HL3385. Självklart har du tillgång till inloggningen hela 2017 ut och du kan också ladda ned samtliga dokument för enskilt bruk – livet ut. 🙂 Observera att rabatten inte kan kombineras med delbetalning.

Ta vara på er och ha en skön helg när det är dags!

Med värme
Sofia x