INSPIRATION & MOTIVATION

#METOO – EN RÖST BLAND MÅNGA

Våld. Är ord. Är fysiskt. Är sexuellt. Är synligt. Är osynligt. Är tyst. Är högljutt. Jag har varit med om allt.

Låt oss börja berätta. I en tid där vi kvinnor kollektivt träder fram, sörjer, bearbetar och delar våra upplevelser kring mäns våld.

Låt oss öppna upp och göra våra röster hörda. Låt oss skapa utrymme för att läka, på ett GLOBALT nivå.

Låt oss börja där det gör mest ont och dela. För det är i våra berättelser som vi finner tröst, förståelse, förlåtelse. Att vi inte är ENSAMMA. Att vi blir starka tillsammans. Vi har nästan alla blivit drabbade. 

Det är viktigt att vi slutar normalisera mäns dåliga beteende. Det är inte OK. Det är inte OK. Och det kommer aldrig vara OK. Ingen ska förnedra dig, förminska dig, förtrycka dig. Ge sig på dig, för att du är kvinna och ett ”lätt” byte. Ingen. Läs. Ingen. 


Bild lånad av Petra Tungården. 


#MeToo – en röst bland många 

Lite visste jag om hur det skulle vara att bli född som tjej. 

Min berättelse började tidigt. Så tidigt som jag kan minnas. Kulturkrocken som följde med när vi kom till Sverige blev liksom extra tydlig när man befann sig bland hemmets fyra väggar. Ett hem ska vara tryggt för alla barn, sägs det. Men jag som kanske du var inte trygg. Jag var rädd. För en viss person. För gjorde jag fel (vad man nu gör för fel som barn), så stavades det v å l d. I uppfostringssyfte. I vilket syfte, det var en del av kakan som man fick äta.

Jag var en social jenta. En människo-älskande, sprudlande, aktiv, frispråkig själ – som älskade att synas och uttrycka mig. Att göra min röst hörd.

Hemmet lärde mig att hålla käft. ”Flickor agerar inte så”. Flickor talar inte fritt. Flickor gömmer mensen, för det var smutsigt fick man höra – innan man själv visste vad mens var.

Våldet normaliserades. 

När åren gick och brösten började växa på mellanstadiet blev man helt plötsligt omdöpt till Hora bland killarna. Det skulle dras i trosorna när vi satt ner i våra skolbänkar. Dem skulle ta tag i bh-banden och vi skulle bara. Acceptera. Skratta som tjejer gör, – för killar är så…

Våldet normaliserades.

Tills den dagen när man blev myndig och fick pepparsprej av bror. Jag skulle ha den i handen när jag var ute sent och gick, sa han. Perspektivet öppnades upp ännu mer. Jag började inse faran att vara ute sent som ensam tjej.

Våldet normaliserades. 

Åren gick och nycklarna i handen följde med, nu ännu hårdare. Resor till södra Europa och mäns spontana händer på brösten, mellan benen på de trånga dansgolven. Gången då man nästan blev våldtagen när man checkade in i hotellrummet och hade problem med ytterdörren. Till orden som ropades ”love your legs”, ”how much do you charge”, ”do you need a ride” till de äckliga slängpussarna….ja men listan fortsätter. Ni fattar.

Våldet normaliserades.

Och dagen man träffade den där spännande killen. Han som var allt det där man hade önskat sig. Han som sedan kom att krossa och bryta ner allt man var. Våld. verbalt, fysiskt, sexuellt. Vid det här laget var våldet från män så normaliserat i mitt liv att allt som skedde där blev just..normalt.

Våldet normaliserades INTE längre och jag började FÖRSTÅ.

Att jag inte var knäpp. Att jag inte var ensam. Att jag delade mina historier med tusentals andra kvinnor. Att detta beteende var fel. Att det var dags att bryta loss och stiga in i rättigheten att få existera. Som mig. Som kvinna. Som människa.

Våldet får ej normaliseras. På någon nivå. Aldrig.

Med detta vill jag berätta hur rörd och stolt jag är av alla kvinnor som har delat med sig under #MeToo kampanjen. Jag hoppas ni förstår hur starka ni/vi är, hur värdefulla ni är, hur sjukt modiga ni är. Vi ska inte skämmas!

Våra röster räknas och tillsammans kan vi göra världen uppmärksamma på att våld, ord, fysiskt, sexuellt, synligt, osynligt, tyst och högljutt är och alltid kommer vara fel.

Kärlek,
Sassa

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Emmi Berggren
  20 oktober, 2017 at 13:43

  ❤🌹

 • Reply
  Maria in the house
  20 oktober, 2017 at 13:18

  ❤❤❤❤

  • sassa
   Reply
   sassa
   20 oktober, 2017 at 13:20

   ❤️❤️❤️❤️

  Leave a Reply