INSPIRATION & MOTIVATION

ÄLSKA DIG SJÄLV FÖR DEN DU ÄR – MINA 7 TIPS

Hej vackra du. Idag vill prata lite om det här med att älska sig själv. Det kanske är en självklarhet för många, men för vissa är det långt ifrån ett faktum. Verkligheten består istället av självhat som kanske utspelar sig på olika sätt, delvis genom ätstörningar, olika destruktiva handlingar, nedåtlåtande trosförställning m.m. Det behöver inte alltid vara så extrema saker heller, utan du kanske är för hård mot dig själv, eller har allmänt svårt att omfamna den du är.

Om du känner igen dig i detta vill jag bara säga en sak. Du är inte ensam och det finns en väg att finna i allt detta. Nedan vill jag ge dig 7 vägledande tips till hur du kan förbättra relationen till dig själv och kanske skapa en dialog som kommer lyfta dig istället för att sänka dig. Att börja älska dig själv för den du är. 
14

Öva på att bekräfta dig själv

Har man inte fått tillräckligt med bekräftelse i ung ålder kan bekräftelsebehovet som vuxen vara enormt stort. Man söker hela tiden ett ”ok” utanför sig själv, istället för att ge det till sig själv. Det kan till och med leda till väldigt sjukliga och destruktiva beteenden. Tyvärr hjälper det sällan att fylla ”tomrummet” med andras ord samt pepp, utan någonstans behöver man inse viktigheten av att bekräfta sig själv.

– Gör så här: Varje kväll tar du fram ditt block, din mobil, det du vill anteckna på. Skriv ner 2-3 saker från dagen som gått, som du skulle vilja ge dig själv ros för. Det behöver inte vara några stordåd, du behöver inte ha räddat någon eller skapat stora positiva förändringar i världen. Tänk så här: en sak skulle kunna vara att du lyckades stå upp för dig själv i en situation. Eller att du gav ditt ärliga leende till någon som behövde det. Skulle du sedan vara en högpresterande person, kanske dagens ros för dig skulle kunna vara att ta en vilodag från alla måsten.

Använd dig av positiva Mantran 

Många gånger kan alla dessa quotes, mantran och affirmationer hamna lite ostrukturerat och flummigt under mattan. Ofta kan det bli överväldigande, eller man kanske får för sig att det tar en massa tid, eller endast är något som ”yogis” gör. Men så behöver det inte vara och jag vill inspirera dig till att testa och använda dig av mantran i ditt dagliga liv!

– Gör så här: Du har säkert sett mina ”Monday Mantra” klick, där jag fokuserar lite extra på ett specifikt mantra under veckan. Du kan självklart ta del av de mantran som jag lägger upp, eller så väljer du ett som du känner tilltalar dig. Alla veckor ser olika ut och man har inte alltid samma behov – välj ett mantra som du upplever som upplyftande och låt det bli din ledande stjärna under veckan!

Jämför inte din start med andras  framgångar

Vi är alla olika och befinner oss på olika stigar och riktningar i livet. Det är en stor skillnad att jämföra sig med andras framgångar och att inspireras av andras framgångar. Mega skillnad. Jämförelse kan ge dig väldigt stor skada, inspiration kan däremot ge dig kraft + energi!

– Gör så här:  Bli gärna inspirerad av andra – men fokusera på din väg! Du är aldrig sämre än någon annan, du är endast i starten av att skapa din verklighet. Det går därför inte att jämföra det med människor som kanske har uppnått mer resultat, tagit sig ”längre”, eller vad det än kan vara. Jobba med din egna utgångspunkt, fokusera på dina steg och bli inspirerad av andra!

Frigör dig själv från skam och skuld

Jag skulle kunna prata om det här temat i oändligheter, inte minst från den egna erfarenheten kring ämnet. Hur många har inte känt skam, hur många är vi inte som agerat från en plats av skuld för att tillfredsställa andra. Jag tror tror vi är många.

– Gör så här: Börja med att förlåta dig själv. Varje dag. Det är aldrig för sent att påbörja resan mot att frigöra dig från känslor som skam och skuld. I det här tillfället skulle jag verkligen ta till hjälp och kanske prata med någon. Skuldkänslor kan verkligen få en att känna sig fängslad, det är hemskt. Det kan göra ont, men känslan av att bli fri från både skammen och skulden är – ren skär lycka!

Gör det för dig!

Många är allt för alla och inget för sig själva. Att ta hand om sig själv kan ibland ses som själviskt och något dåligt. Återigen, skam och skuld. En ledsam spiral – som ingen annan kan bryta förutom du.

– Gör så här: När gjorde du något för dig själv sist? När tog du dig tid till att göra det som gjorde dig glad, levande och sprudlande? Var det länge sen, eller kanske aldrig? Gör det för dig! Skrota de negativa känslorna som hindrar dig och börja göra saker för dig själv som får dig att må bra. Lättare sagt än gjort, kanske. Och visst kan det ta emot att skapa utrymme för sådant, men det kommer göra dig så gott!

 

Rensa bland dina vänner

Jag skulle kunna prata väggar upp och ner kring viktenheten av de människor man omger sig med. Dina vänner skulle antigen kunna vara en av de värsta gifterna i ditt liv, eller en av de viktigaste pusselbitarna.

– Gör så här: Vi kan inte ändra andra människor (det har du helt säkert hört förut) men vi kan absolut välja vilka människor vi vill ha i vår närmsta omkrets! Umgås du med folk som snacker en massa skit, som spenderar tid på att prata illa om andra, eller som varken lyfter eller tror på dig….då har du kanske en god grund till att värdera relationerna och göra dig själv en tjänst. Se ditt värde och tillåt dig själv att umgås med upplyftande människor!

Livet är till för att levas – LEV MERA!

När jag har pratat med äldre har jag ofta hört meningar som ”om kunde vända tillbaka tiden skulle jag har gjort mer av x, x, x”. Hur många drömmar har inte följt med människor ner i graven, helt ärligt? Att leva mera skulle kunna appliceras på så många olika situationer. Tänk att en helt ny värld skulle kunna öppnas om du en dag bestämde dig för att ändra din inställning – tänk så många intressanta samtal du skulle kunna ha! Eller om du vågade förverkliga dina drömmar!

– Gör så här: Livet är till för att levas – lev mera! Varför fastna i ett trist lager av grått, när du skulle kunna lära dig ett nytt språk, se ett nytt land, gå nya vägar, prata med okända människor, testa något nytt, våga göra något utmanande, umgås mer, skratta mer, våga mer! Att älska sig själv är också att tillåta sig själv få ta plats, att känna in och agera ut.

Hoppas att du kunde finna inspiration från verktygen ovan, om inte alla punkter så kanske en. Det kan ta tid att lära sig älska sig själv -tid, tålamod men viktigast av allt. Aktiva handlingar. Den positiva effekten av detta är dock fantastisk! Genom det egna arbetet vi gör med oss själva, blir vi bättre medmänniskor! Vi får mer överskott. Mer glädje och energi som vi kan dela med andra. Men vi måste börja med med oss. Det finns inga genvägar ♥


Please use google translate click for this blog post – thanks for your understanding! 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Johanna Smitz
  5 december, 2016 at 21:51

  Så otroligt fint skrivet Sassa, så värdefulla råd! <3

  • sassa
   Reply
   sassa
   5 december, 2016 at 22:11

   Varmaste tack Johanna <3 Mer self-love, eller hur! <3 Kramar till dig

  Leave a Reply