Forskning Hållbar livsstil Psykisk hälsa

Hur mår vi i Sverige?

trädet yoga

Idag är det världsdagen för psykisk hälsa (World mental health day) där WHO, FN och initiativ världen över uppmärksammar hur vi mår och vill öka kunskapen om psykisk hälsa. Alla människor ska ha möjlighet att uppleva sin tillvaro som meningsfull, vara delaktiga i samhället och uppleva att de har möjlighet att hantera livets motgångar.

I år är temat mental hälsa på arbetsplatsen. Arbetsmiljön där många av oss spenderar stor del av vår vakna tid är otroligt betydelsefull för vår psykiska hälsa. Arbetsplatser som tar initiativ för att stärka de anställdas mentala hälsa och aktivt stödjer medarbetare som mår psykiskt dåligt får inte bara anställda som mår bättre utan har även visat sig vara mer produktiva. Motsatsen däremot kan ha förödande konsekvenser. En ny studie från WHO visar att bara kostnaden för minskad produktivitet på grund av ångest och depression är mer än 1 biljon dollar per år globalt.

I Sverige gör Folkhälsomyndigheten en undersökning varannat år över hur befolkningen mår och jag tänkte passa på att lyfta några intressanta siffror ur den. Två av tre säger att de mår bra psykiskt, men undersökningen visar även att den psykiska ohälsan ökar. Folkhälsomyndigheten säger att det är outforskat varför och att de ska titta mer på vad som främjar psykiskt välbefinnande. Här tror jag att arbetet är en av flera viktiga faktorer.

 • Stress är vanligast bland kvinnor, särskilt unga (16-29 år) där 29 procent känner sig mycket stressade. Det här tycker jag är så oroväckande.
 • Var tredje kvinna går igenom en eller flera depressioner under livet. En av de vanligaste folksjukdomarna i världen idag.
 • 36 procent har besvärats av oro eller ångest. Ångest är vanligast bland kvinnor och unga.
 • 44 procent av kvinnorna har drabbats av sömnbesvär i någon form.

Hur ofta känner du dig stressad?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Stina
  14 oktober, 2017 at 12:54

  Ofta märker jag inte att jag är stressad, speciellt då mycket av det jag gör är roligt och peppande.
  Men jag hamnar liksom ur balans, får kort stubin och bråkar med pojkvännen. När han frågar ”är du stressad över något?” så brukar allt falla på plats. Att det är en sorts diffus stress av en massa saker som samlats på hög. Jobbar ständigt för att bli mer medveten om sådant.

  Bra inlägg!

  • Reply
   Moa
   19 oktober, 2017 at 12:31

   Tack Stina för att du delar med dig! Jag tror att många kan känna igen sig. Och vad roligt att du gillar inlägget! <3

  Leave a Reply