Forskning Mat Moa Moa testar

Hydrolyserat kollagen för bättre hy och leder?

hydrolyserat kollagen

Många av oss har nog hört att minskad kollagenproduktion spelar en roll i hudens åldrande. Hur många hudkrämer marknadsförs inte med att kunna råda bot på det? Jag blir alltid lite skeptisk till vad som kan absorberas genom huden och vilka tillskott som kroppen kan ta upp och använda. Jag hörde talas om hydrolyserat kollagen, som kan ätas som kosttillskott, av forskaren Rhonda Patrick och började läsa på mer.

I en 12 veckors studie åt hälsosamma kvinnor 1 gram hydrolyserat kollagen om dagen och fick flera intressanta resultat. Kvinnorna fick i genomsnitt 76 % mindre torr hy, 13 % minskning av linjer och rynkor och 18 % ökning av hemoglobin i huden som tyder på förbättrad cirkulation. Även om studien var liten och endast omfattade 26 kvinnor tycker jag det låter spännande då jag själv lätt blir torr i huden.

Hydrolyserat kollagen innehåller bland annat aminosyrorna glycin och prolin, som behövs för kroppens kollagenproduktion. Kollagen spelar utöver för huden en viktig roll för bland annat ligament, senor och brosk. Efter intaget bryts det hydrolyserade kollagenet ner till aminosyror. Men en del av det absorberas även intakt i brosket tyder den här studien på. Aminosyran prolin har bland annat betydelse för att läka sår och används vid kroppens energiproduktion, ATP.

Så nu är jag sugen på att testa detta och ska prova hydrolyserat kollagen från Nordic superfood, baserat på bl a vildfångad lax. Har precis blandat en sked i mitt te (pulvret smakar ingenting). Jag återkommer längre fram om jag märkt någon skillnad!

Har någon av er erfarenhet av liknande? Berätta gärna!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Susanna
  19 augusti, 2017 at 15:54

  Hej Moa, har varit intresserad av testa kollagen. Vad är din upplevelse efter att ha testat i några veckor?
  Tack för en grym blogg.

  • Reply
   Moa
   22 augusti, 2017 at 18:02

   Hej Susanna! Tack vad roligt att höra att du gillar bloggen, det värmer! Jag har ännu inte märkt något tydligt resultat, varken positivt eller negativt. Påsen tog slut före 12 veckor och kanske att jag hade behövt äta det längre tid för att märka någon effekt. Kanske att jag ger det ett till försök nu i höst. Om du testar så berätta gärna om din upplevelse 🙂

  Leave a Reply