#härodlat Forskning Hållbar livsstil Mat Moa Moa testar Odling Psykisk hälsa Vegetariskt

Därför ska du äta broccoligroddar – och så enkelt odlar du dem

broccoligroddar

Broccoligroddar innehåller upp till hela 50 gånger mer sulforafan än broccoli och är enkla att odla hemma. Sulforafan minskar bland annat risken att utveckla cancer, enligt forskare vid John Hopkins University. En studie visade även att sulforafan är lika effektivt vid stressutlöst depression som det antidepressiva läkemedlet Fluoxetin/Prozac (SSRI). Om du vill fördjupa dig finns en intressant video här med Dr Rhonda Patrick.

Broccoligroddar är lätta att odla och får en lite pepprig smak. De är goda att ha på mackan, salladen eller i en smoothie (ämnet sulforafan frigörs när de krossas).

Så här gör du broccoligroddar!

groddningskit

Jag var så taggad på att köra igång med groddningen så jag gjorde mitt eget groddningskit istället för att köpa en färdig groddningslåda.

Du behöver ett rent kärl som släpper igenom ljus och något som fungerar som finmaskigt nät. Jag hittade inget bra i mataffären men på apoteket fanns den här mitellan i obehandlad bomullsväv som hade lagom stora hål för att släppa igenom vatten men inte frön. Jag gjorde några små extrahål med en kniv.

Spänn fast duken med gummiband.

broccoligroddar

Häll i broccolifrön i kärlet, sätt på duken/nätet, skölj fröna några gånger och fyll upp med vatten. Ställ burken mörkt över natten. Skölj fröna på morgonen och låt vattnet rinna av helt. Låt burken stå mörkt 2-3 dagar och skölj fröna 2-3 gånger per dag. Sköljningen är viktig för att det inte ska börja jäsa eller bildas mögel.

Efter 2-3 dagar ser du att groddarna har börjat växa. Ställ burken ljust och fortsätt skölja morgon och kväll. Burken till vänster har jag precis tagit ut från ett mörkt skåp och burken till höger har stått i köksfönstret i två dagar. Efter ett par dagar i ljuset är de redo att ätas!

Update! Nu arbetar jag med broccoligroddar

Vem kunde ana det när jag skrev det här inlägget för ett år sedan? Jag arbetar nu med food tech-företaget Urban Oasis som odlar broccoligroddar och andra microgreens i bergrum under Stockholm. Här kan du läsa mer och testa om du är nyfiken: https://www.urbanoasis.life/

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Nea
    26 februari, 2018 at 08:52

    Intressant inlägg, tack!
    Tips på ställe att beställa frön ifrån -> Lindbloms fröer säljer 500g ekologiska frön för 120:-, alt 2,5kg för 495:-, mycket billigare än att köpa minipåsar från butik om en käkar mycket groddar!

  • Reply
    Anna
    10 december, 2017 at 15:33

    Hej,
    Undrar om man ska fylla burken med vatten efter alla ggr man sköljer fröna eller bara lite vatten i burken?

    • Reply
      Moa
      11 december, 2017 at 19:56

      Hej Anna! Det är egentligen bara den första natten som burken ska vara fylld med vatten (eller så mycket vatten så att det täcker fröna gott och väl iallafall). Efter de andra sköljningarna är det bra att låta vattnet rinna av helt och hållet 🙂

  • Reply
    Emelie
    22 februari, 2017 at 22:44

    Vart köper man såna frön? 😀

    • Reply
      Moa
      6 april, 2017 at 20:33

      Såg att jag helt missat att svara, sorry att du fått vänta Emelie! Jag köpte fröna på Blomsterlandet, men har sett att även Plantagen och olika e-butiker säljer det 🙂

    Leave a Reply