Mat Moa

Göra egen kombucha

Jag har testat att göra egen kombucha, drycken av fermenterat/jäst te som blivit populär de senaste åren. Kombucha är bland annat rikt på B-vitaminer, antioxidanter och probiotika. Kombucha görs genom att en slemsvamp – Volgasvampen – läggs i lätt sötat te och startar en fermenteringsprocess. Efter 10 dagars jäsning är drycken klar och kan smaksättas med frukt, bär eller t ex ingefära. Jag gjorde min kombucha på grönt ekologiskt te efter ett recept här.

Jag fick en svamp av en kollega för att testa göra egen kombucha. Svampen är verkligen levande, tills det är dags att göra sin kombucha bor och frodas den i en burk i kylen likt en surdeg. Ibland förökar den sig, min svamp har nu delat sig till tre nya som jag lagt i varsin burk.

Så hur blev det? Efter 10 dagars jäsning smaksatte jag den färdiga kombuchan med färska jordgubbar. Sedan fick den stå några dagar, då bildas kolsyra av det naturliga sockret i bären. Kombuchan smakade friskt, lite syrligt och pärlande.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply