Okategoriserade

Hälsosamt leverne är inte bekvämt!


Vi måste reda ut en grej. Det finns många missuppfattningar om att ett hälsosamt leverne är bekvämt, enkelt och bara njutfullt.

Ett liv i balans och leende, härliga människor i skräddarställning med vind i håret, solsken och blå himmel är väl kanske idealbilden av detta. Uppmaningar om att göra det som känns bra. ”Det ska vara gott att gå ner i vikt” och ”är det lätt så är det rätt” är två uttryck jag stött på den senare tiden i samband med bland annat viktminskning.

Det stämmer inte. Att framställa en livsomställning eller viktnedgång på det sättet är att luras. Då är det inte så konstigt att folk misslyckas.

Men motsatsen, att det skulle handla om en evig kamp – ”no pain, no gain” – och att späkning skulle krävas för hälsa stämmer inte heller. Sanningen ligger mittemellan. Du kan inte vila och njuta dig till en hälsosammare livsstil. Du behöver regelbundet göra lite obekväma och jobbiga saker för att få det bekvämt på riktigt.

Psykiatern och föreläsaren Clas Malmström beskriver det mitt i prick: ”Ett bra liv är inte bekvämt. Ett bra liv är inte likställt med att ha det skönt och gott hela tiden. Att må bra innebär att man ofta gör sådant som är jobbigt.”

Han beskriver skalan från hälsa/välmående till ohälsa/sjuk som en linje som sluttar. Som inte det vore nog är den insmord med såpa. Gör vi inget alls kommer vi sakta glida ner i ohälsa. Det är mycket lättare att vara sjuk än att hålla sig frisk. Att vara hälsosam kräver aktiva handlingar, ett arbete och som sagt att ha det lite obekvämt ibland.

Välbefinnande är jobbigt och obekvämt, inte hela tiden men att regelbundet ha det lite obekvämt krävs för att hålla sig kvar i välbefinnande. Att vara hälsosam och må bra är alltså inte något man automatiskt har och eventuellt skulle kunna ha otur att bli av med… Att vara hälsosam är något du uppnår genom att regelbundet utsätta dig för utmaningar, psykisk och fysisk ansträngning, och sedan återhämta sig. För ja, du måste växla mellan dessa två. Det är här den verkligen balansgången kommer in.

Balans är inte ett statiskt tillstånd utan handlar att balansera mellan ytterligheterna – påfrestning, obekvämt, utmaningar och vila, återhämtning och njutning. Det är denna balans du bör sträva efter och få in i ditt liv.

Det är också viktigt att förstå att det inte bara är i exempelvis en viktminskningsinsats du behöver anstränga dig. Detta är något du bör göra resten av livet. Det vill säga att regelbundet genom hela livet ha det lite obekvämt (äta sånt som inte ger den mesta njutningen, träna sånt som tar emot) för att sedan kunna få det bekvämt. Slutar du göra insatser så glider du sakta men säkert ner i ohälsa och icke-välbefinnande. För att må bra måste man utsätta sig för tillräckligt mycket av sånt som kroppen behöver och vad kroppen behöver lär du dig i block 2. Den som inte mår bra har ofta för lite bra i sitt liv, inte för mycket dåligt.

(text hämtad från onlinekursen ”kasta ut vågen – skapa din succediet” – kursen där du via övningar och kunskap vägleds fram till hållbart hälsosamma vanor för just dig, i just ditt liv, i förhållande till ditt mål och dina prioriteringar! www.kastautvagen.se)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply