Okategoriserade

När tillsatsfritt blir en tankevurpa

Vi har en tendens att dra allt och alla över en kam men när vi gör det blir det lätt att det dras med en massa tankevurpor i generalliseringen ”tillsatser är dåliga, mat med tillsatser är sämre än mat utan” – känns det igen?  I förra inlägget tog jag upp ett exempel när eko blir en tankevupra. Det finns även fler exempel när tillsatser blir det.

Men vad man glömmer när man säger att tillsatser är dåligt och mat med tillsatser är sämre än de utan är ju grundsyftet med olika tillsatser. En del tillsatser ex. antioxidationsmedel använd ju faktiskt för att bibehålla och skydda näringen i livsmedlet eller råvaran. Om det oxiderar så förstörs ju (oxiderar) råvarorna och därmed näringsämnen i dem. Ett typiskt sådant exempel är torkade aprikoser. De gula/orange har man tillsatt svaveldioxid som både skyddar mot bakterietillväxt och oxidation vilket resulterar i att aprikosen bibehåller sin gul-orangea färg. När inte detta tillsätts blir aprikoserna bruna och oxiderar när de torkar.
OBS! dra nu inte allt för stora växlar på det här men det kan vara bra att tänka till ibland och inte förblindas av enkla generaliseringar.
Innan jag blir nerskriven i kommentarsfältet ska jag nämna att en del personer kan få överkänslighetsreaktioner på svaveldioxid – de ska självklart undvika de svavlade och andra produkter med svaveldioxid i men för oss andra är det inte någon fara med lilla tillsatsen.
Jag har i flera recept i mina böcker använt de osvavlade – då mycket för att jag tycker att den lite nötigare smaken och färgen passar bättre i vissa sammanhang.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply