Okategoriserade

När ekovalet blir en tankevurpa

Många väljer idag mer ekologiska alternativ i affären. Oftast tror jag att man automatiskt tänker att det är ett nyttigare och mer näringsrikt val. Dessvärre stämmer inte det alltid. För det första så är det inte mer näring i en ekologiskt odlad växt än en konventionellt odlad, inte generellt sett. Skillnaden i näring kommer att vara beroende på andra faktorer än just eko vs. konventionellt. Dessutom, det jag tänkte belysa denna gång, får inte ekologiska produkter berikas. Idag finns det ett undantag från denna regel och det gäller komjölk. Den får numera berikas med D-vitamin trots att den är ekologisk och får då samma näringsinnehåll som vanlig komjölk.
Ekologiska mjölksubstitut däremot får alltså inte berikas. Det innebär att ett mjölksubstitut som är ekologiskt oftast är väldigt näringsfattigt. Har du tittat på innehållsförteckningen på ex nöt- eller mandeldryck? Oftast består de av ca 95-98% vatten, beroende på hur mycket socker det är i, och ca 2% av nöten eller mandel. 95-95% av ingredienserna bidrar alltså inte med någon näring och sen har vi då ca 2% som är näringsrik ingrediens. Icke-eko varianterna berikas oftast med de viktigaste vitaminerna och mineralerna som finns i komjölk så som B12, Kalcium etc. vilket gör att de ur det perspektivet blir ett fullgott substitut.
Så, om du tänker att du väljer en näringsrik produkt när du köper ex. ekologisk mandelmjölk så skulle jag rekommendera dig att tänka om och välja den icke-ekologiska istället – då får du i dig mer näring. Om du tänker att det är ur klimatperspektivet – ja, då tror jag du ska ställa tillbaka förpackningen på hyllan ännu snabbare.. Jag har nämligen väldigt svårt att 95-98% vatten, paketerat och transporterat kan vara ett klimatval när vi har fullgott vatten i kranen där hemma. (skrev en längre utläggning om det här.)

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply