Okategoriserade

Funkar detox?

På tal om funkar. Jag får ofta frågan om detox funkar. Återigen måste vi göra klart med vad man menar med detox och vad man menar med funkar. Om man genom att dricka något speciellt eller helt/delvis fasta skulle kunna avgifta kroppen så är svaret nej. Tyvärr, det funkar inte så. Vi har en lever som sköter själva ”utrensningen” i kroppen, som bryter ner och oskadliggör giftiga ämne. När vi inte äter alls så riskerar vi i stället att göra så att levern inte får tillräckligt med energi till att sköta sitt jobb ordentligt, vilket alltså snarare skulle innebära att vi blir sämre på att avgifta kroppen. Många ser oxå det bara ur ett perspektiv, det vill säga att man skulle göra kroppen en tjänst om man inte äter på ett tag för att då skulle den slippa ”gifter”  men vad man då glömmer är att kroppen är beroende av att får näring regelbundet. Om jag inte äter utan fastar en längre tid så får jag ju inte i mig de näringsämnen kroppen behöver och riskerar att få negativa effekter av det.

Sen är det ju alltid intressant att lyfta frågan om vad det är man anser sig behöva avgifta kroppen från. Många detox-dieter går ut på att man inte äter socker, vitt mjöl, dricker alkohol eller kaffe. Men inget av dessa ämnen är saker som finns lagrade i kroppen och kan därmed inte ”rensas ut”. Varken vårt vanliga socker eller vetemjöl kommer någonsin ens in i kroppen utan bryts ner i tarmen till mindre beståndsdelar så det är ju helt omöjligt att rensa ut. Koffein bryts ner i kroppen och har en så kallad halveringstid på ca 6 timmar. Även alkolhol bryts ner ganska snabbt i kroppen. SÅ, vill jag inte ha socker, koffein och alkohol i kroppen så räcker det att jag slutar äta/dricka det. Redan imorgon är det borta. På samma sätt kommer jag inte ha någon som helst effekt på ”renheten” i kroppen om jag börjar äta dessa igen oavsett om jag har haft en vecka eller månad av ”detox”.
Inte heller tillsatser som en del vill lägga till den listan är något som ansamlas i kroppen på det sättet.

Men du känner säkert någon som har testat detox och mår så himla bra. Hur kan de göra det då? jo, men det är inte alls konstigt. Åtminstone inte om vi pratar om att man faktiskt äter under sin detox. Det brukar innebära att man äter väldigt mycket näringsrik mat och undviker ”skärp” vilket inte alls är konstigt att man mår bra av – det är ju helt enligt plan. Problemet är bara att det inte har något som helst med ”utrensning” att göra utan helt enkelt för att du äter och tillför kroppen bra saker.
Så om man med ”funkar” menar kommer jag må bra av det – så finns det väldigt stor chans så länge du äter. Men som sagt, det har inget med utrensning att göra.

Det enda en detox bestående av speciella dyra detoxande produkter funkar för att utrensa är pengar från din plånbok ;). Är inte det ditt syfte så skulle jag avråda från detox och istället rekommendera dig att börja fokusera på att stoppa i dig bra näringsrika råvaror!

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Therese
  19 februari, 2019 at 10:55

  Hej!
  Intressant input om detox! Tack.
  Men vad tror du om 16 timmars fastan som nobelpristagaren pratar om? Jag har ju alltid tänkt att frukost är super viktigt men efter att ha läst om 16 timmars fastan har jag börjat tvivla…

 • Leave a Reply