Eat Clean Okategoriserade

Vad hände med lagom i landet lagom?

Vi kallar oss själva ofta för ”landet lagom” .. men vad hände med lagom i landet lagom?

Som fortsättning på förra inlägget vill jag även belysa det här fenomenet som jag tror är väldigt typiskt för oss människor (eller är det bara vi svenskar??). Vad jag syftar på är just oförmågan att vara lagom. Oförmågan att förstå att det inte är allt eller inget som gäller. Att det snarare är en dosfråga. Inte minst inom kostområdet hamnar vi alltid där. Som jag ser det innebär det också att vi gör det onödigt komplicerat för oss. Vi drar alldeles för stora växlar på saker. När vi ser en koppling att äta alldeles för mycket hårt processad mat verkar vara dåligt så blir tolkningen att vi ska äta raw food och att överhätta maten över 42 grader skulle vara farligt?! När vi ser att ett kostmönster med väldigt stora mängder socker, läsk etc. kan koppas till ökad förekomst av sjukdom så blir tolkningen att varje litet sockerkorn är livsfarligt och att socker bör ses som ett gift!? ”Frukt är farligt för där finns socker!” ”hade socker upptäckts idag skulle det bli förbjudet”… När man ser att lite mer protein ( även  ”mer” och ”mindre”-fenomenet är en intressant historia för sig.. ) kan koppas till muskeluppbyggnad eller viktminskning så blir tolkningen att man inte kan få nog av protein, allt ska innehålla protein! Protein, protein, protein!

Hallå!! Vad håller vi på med? Det finns ju något där emellan allt och inget! Vi skulle kunna kalla det lagom. I nästan alla lägen är ”allt” och ”inget” en väldigt dålig strategi. Väldigt lite talar för att något av ytterligheterna någon gång är lösningen. Ändå envisas vi med att studsa mellan dessa ytterligheter som stirriga pingisbollar. Låt oss hitta tillbaka till lugnet i lagom.
Jag vet, det är jättetråkigt. Det är liksom för enkelt. Och det är kanske det som irriterar mig mest med det här. Vi envisas med att göra det onödigt komplicerat för oss istället för att göra det där enkla. Nej, jag vet, det är inte attraktivt, känns inte modernt, glammigt, hippt etc…. men vet du vad? Det funkar.. … och dessutom utan att man behöver slå knut på sig själv eller vända upp och ner på tillvaron.
Jag hör väldigt ofta folk säga ”jag är en såndär allt eller inget människa” … men min erfarenhet är att det är väldigt dålig långsiktig strategi… ,(om du är en sådan –  ta dig en funderare – hur bra har det funkat hittills? och hur skön/enkel är din tillvaro?) ”jag ska inte äta nåt som innehåller socker” ”jag ska inte äta nåt animaliskt” etc. etc.
Detta beteende är oftast väldigt starkt hopkopplat med ”jag har redan börjat då kan jag lika gärna fortsätta” – samma underbara logik…  och så hamnar man i att man gör helt fel istället för mestadels rätt.

Varför inte bara sträva i en riktning: dra ner på sockret, få in mer grönt etc. Återigen, ska vi koppla in vad det faktiskt finns belägg i forskningen för så är det just det: inte för mycket socker… inte för mycket rött kött. Ingenstans pratas det om att minsta lilla kan koppas till ohälsa.

Min starka övertygelse är att det dels är detta som gör att många (kanske de som bäst hade behövt dessutom) upplever det väldigt komplicerat att äta/leva hälsosamt och att många inte klarar av att upprätthålla ”bra vanor”. Dels att många tvärtom mår dåligt av stress i att försöka uppnå den där 100% iga perfektionen. De sista procenten ”perfektion” leder då snarare till ohälsa än hälsa (kan antagligen inte kallas perfektion egentligen då eftersom det slår tillbaka och blir icke-perfekt.. ;) )

Så, slappna av och våga vara lite mer lagom, – inte för mycket, inte för lite.. bara helt rätt!  

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Kim
    26 oktober, 2017 at 08:57

    Ville bara säga att jag tycker att du är så bra!

    • Reply
      Kristina Andersson
      14 november, 2017 at 08:52

      Tack snälla!!

    Leave a Reply