Okategoriserade

En tanke …

Det har länge diskuterats om man ska införa fettskatt, sockerskatt eller liknande för att få oss att äta hälsosammare. Frågar du mig är det fel väg att gå.

Jag tror på att jobba med förutsättningar. Tänk om… Det skulle vara förbjudet att göra reklam för ”mat” som inte är mat, dvs näringsbefriat skräp… Likt som för tobak och alkohol. Det finns att köpa för de som vill, men det inte får göras reklam för det, får inte ha lockande färger etc.

Poängen är att skapa förutsättningar för hälsosamma vanor och gör det lite mer omständigt att leva ohälsosamt. DET tror jag skulle vara en nyckel till framgång. Långt effektivare än socker/fettskatt.

Såhär ser det tex. ut på Pressbyrån just nu. image

Det är lätt att klaga på industrin som producerar ”skiten” eller affärerna som säljer det. Jag beskyller absolut inte dem för våra matvanor. Det är naturligtvis vi själva som får ta ansvar för våra val. Man behöver ju inte köpa eller äta. Hade vi inte köpt det hade det inte varit så lönsamt för dem och de hade inte producerat ”skiten”, haft den i kassalinjen, på stora vepor etc. Nej, det är inte deras fel. De är vinstdrivande företag och eftersom vi köper ”skiten” och dessutom köper mer när de jobbar med dessa strategier så .. ja, då är det inte så konstigt att de gör så – de vill ju tjäna pengar.

Jag är helt och fullt för valfrihet men däremot kan man ju genom att jobba med förutsättningarna leda folk åt olika håll, åt det håll man tycker är bäst. Det val som vi helst vill att folk ska göra – det borde ju rimligtvis vara det lättaste – inte sant? (alltså börja jobba med exakt samma strategier som ovannämda företag gör – de vill att vi ska köpa godiset eftersom de tjänar mycket pengar då – alltså trycker de upp det ”in your face” hela tiden… det nästan automatiskt ramlar ner på bandet vid kassan.). Vill vi att folk ska gå och cykla i stället för att ta bilen så ser vi till att det finns gångbanor och cykelbanor som funkar, är säkra och trivsamma. Vill vi inte att folk ska röka utanför ingångar så sätter vi inte upp någon askkopp där, rökrutor placeras på andra ställen.. Som sagt, vi jobbar ju redan så med tobak och alkohol; det är lite komplicerat att få tag i, vi lockas inte till spontanköp men vi kan köpa det om vi vill.

Ska samhället verkligen lägga sig i? Ja, till viss del tycker jag det. Ohälsan belastar ju samhället. Dåliga vanor är på så vis inte bara upp till var och en utan något som berör samhället/alla i form av kostnader i slutändan. Och dessutom kommer det ju till gagn för individen oxå – win win. INGEN kommer att må sämre av att läsken och godiset etc. kommer i tråkiga förpackningar, ligger längst in i ett hörn i butiken eller av att slippa se reklam för det vart man än vänder sig. Tvärtom, troligtvis kommer alla tjäna på det i from av bättre hälsa, välmående, ork, humör och .. dessutom kommer vi spara pengar, även på individnivå. (okej då, livsmedelsföretaget som producerar det kanske inte jublar.. men de får väl hitta på något annat att tillverka)

Drömscenariot är ju ett samhälle där man hela tiden jobbar för att fysisk aktivitet, bra matval, stressdämning ska vara det mest lättåtkomliga valet/vägen. Varför är tex. väldigt ofta trappan/trapphusen mörka, inte så inbjudande och svåra att hitta?

En ny tanke… på tal om förutsättningarna för fysisk aktivitet..
Har vi kanske i strävan efter att alla som ex. är rörelsehindrade ska kunna röra sig obehindrat (vilket SJÄLVKLART är viktigt) , sett till att alla vi som faktiskt kan röra oss (den stora skaran människor).. blir mer inaktiva och i förlängningen .. rörelsebegränsade?? Vad jag menar med detta är inte att vi ska tillbaka till att göra det svårt för rörelsehindrade.. utan bara se till att rörelse är lika lättillgänglit ex. trappan är lika lättillgänglig som hissen. Det ena utesluter ju inte det andra.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply