Okategoriserade

Mandelmjölk och mandelmjöl är det så smart?

Förra veckan sappade jag förbi en dokumentär som handlade om vattenbristen i Kalifornien.. (tror jag åtminstone – av det lilla jag kollade så var det det jag snappade upp åtminstone). Då fick jag höra att Kalifornien står för största delen av världens mandelodling och att mandelodling kräver oerhört mycket vatten. Minns inte exakta siffran nu.. nåt på 8.. 80, 800 liter per mandel. Efter lite googlande nu i efterhand var det nog 8 liter vatten per mandel. Det är ju helt sjukt. Vattenförsörjningen för hela Kalifornien är hotad – ni vet, bränder, extrem torka etc. Och vad gör vi samtidigt? Äter sjukt mycket mandel i olika former. Mandelodlingen har exploderat sedan det har blivit trendigt med nötter och mandlar. Vi äter mandelmjöl för att slippa gluten (kanske trots att man inte är känslig mot gluten) och dricker mandelmjölk istället för vanlig mjölk (återigen trots att man inte inte tål vanlig mjölk) det sistnämnda ofta till och med med argument om att det är klimatsmartare… really? AnnaLenas blogginlägg som jag skrev om för en stund sedan fick mig att tänka på detta igen. Vad har vi för rätt att påverka ”systemet” så pass mycket bara för att vi vill slippa gluten eller mjölk?

Jag har berört just mandelmjölk ur ett klimatsmart perspektiv tidigare. Kollar man ingredienslistan på en mandlemjölk så innehåller den ca 95-97% vatten, ev. socker och sen ca 2% mandel. Konkretiserar vi det så är det alltså typ 1 dl vatten och 1 mandel som vi betalar 25-30 kr litern för OCH som dessutom packeteras någonstans och transporteras … Klimatsmart? En ännu mer klimatsmart lösning är ju att äta mandeln och dricka vattnet.
Tar man sen in informationen om hur mycket vatten det går åt så kanske man till och med skulle skippa mandeln. Vill man inte äta gluten eller mejeriprodukter så kanske man kan tänka att man får klara sig utan de produkterna och livsmedlen som klassiskt innehåller det.. eller åtminstone tänka till ett varv till kring substituten.

Jag säger/skriver dock som AnnaLena.. jag är medveten om att det är ett känsligt område och mitt syfte är främst att röra om, irritera lite i tankegångarna och se om de går en annan väg sen..  Läs, begrunda – utan att direkt gå med motangrepp, fundera, kan det vara så? ifrågasätt och se vad du kommer fram till…
Jag fick åtminstone en rejäl tankeställare kring mandeln. Jag kommer inte sluta äta mandel… (mandelmjölk använder aldrig ändå.. ).. men jag kommer däremot inte slentrian-äta mandlar på samma sätt längre och även tänka till på kommande recept.
Frågan är om det är samma med andra nötter?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Penny
  25 juni, 2015 at 13:25

  Jag tycker det saknas en hel del information för att helt kunna avfärda mandelmjölken. En del som man faktiskt behöver för att kunna göra ett informerat val är ju hur många liter vatten det krävs för att producera en liter mjölk, som ju är det som mandelmjölken oftast ersätter. En snabb googling visar att det verkar krävas rätt mycket mer vatten för att producera mandelmjölken än komjölk, men att det finns andra alternativ. Till exempel hampamjölk kräver bara en tiondel av mängden vatten det krävs för att producera samma mängd komjölk och sojamjölk mindre än en tredjedel. Sen tillkommer ju en hel drös andra variabler att ta hänsyn till. Det är onekligen en djungel!

  • Reply
   Kristina Andersson
   29 juni, 2015 at 16:41

   Ja visst är det. Jag menar inte att avfärda utan att vi snarare måste fortsätta tänka på våra val. Det blir lätt att man bara ”köper” de nya alternativen utan att undersöka saken. Jag är absolut en av dem.
   Själv använder jag varken så mycket mjölk eller mandelmjölk. Vatten går finfint :). Och visst är det en djungel. Mycket att ta hänsyn till och väga in om man ska göra bra val.

 • Reply
  Hälsohets, super foods och glutenfritt  - Fitness & HälsaFitness & Hälsa
  15 juni, 2015 at 05:16

  […] och frågan är om de alternativ till vetemjöl och komjölk som finns är så vettiga? Jag läste ett intressant inlägg hos Kristina Andersson om att det tydligen går åt åtta liter vatten för en enda mandel där de odlas i Kalifornien. […]

 • Reply
  Karin FitnessochHälsa
  14 juni, 2015 at 20:58

  Intressant. Det är ju helt galet mycket vatten för en enda mandel!

 • Reply
  Inspirationsbomb: Bästa blogginläggen från förra veckan! | HEALTHY LIVING
  8 juni, 2015 at 15:33

  […] Mandelfrossa, är det så schysst? Förra veckan gick en liten våg genom bloggsverige av tankar kring hur vi äter och om det inte är dags att sluta ego-äta. Allt började med ett mycket intressant inlägg från Anna-Lena på Womens Health om proteinhysterin bland träningsfolk. Kristina plockade även upp tråden med fokus på mandlar… Provoserande? Eller befriande skönt att se mat ur ett annat fokus än utofrån nyttigt, onyttigt för den egna kroppen? Avgör du… Godaste picknickmaten Kristins Healthy Dinner är en liten skattkista med recept för oss som gillar GOD mat som är bra för kroppen. Testlagade en rätt i helgen och vet redan vad som kommer följa med i matsäcken på sommarens alla picknick: Leilas coconut chicken. Sjukt gott! […]

 • Reply
  Ida
  7 juni, 2015 at 15:35

  Vad tycker du om bönpasta gjord på enbart sojabönor? Är det dåligt för kroppen eller hur är det egentligen med den?:) riktigt nyfiken då jag tycker att den är väldigt god och perfekt för mig som inte kan äta gluten. Dock har jag läst att soja inte är bra samt att den är genmodifierad?

 • Leave a Reply