Okategoriserade

Magrutorna definierar inte dig!

Jag är så innerligt trött på alla bilder på magrutor, halvnakna kroppar, flexade biceps och putande rumpor som man blir bombaderad med i sociala medier och i tidningar. Jag och Emma Igelström har pratat massor om detta ämne när vi spenderat så mycket tid tillsammans de senaste veckorna (först NY och sen Playitas förra veckan). Idag postade världens bästa (ja, på riktigt är hon ju faktiskt det!) Emma ett grymt inlägg på instagram (@emmaigelstrom). En bild på sin mage. Helt oretuscherad, utan att stå perfekt under ljuset så att skuggorna faller rätt.. etc. En bild på en grym mage. Nej, inte ett sex-pack, men en mage som tagit henne genom livet. En mage som tagit x antal VM guld, satt otaliga världsrekord, sprungit maraton, genomfört en halv-ironman, burit och fött barn, kan lyfta tunga saker och inte minst skratta högt och länge! En grym mage på en grym kropp som tillhör en grym tjej!
Hon skriver oxå hur hennes dotter har frågat henne varför man måste ha rutor på magen för att vara stark! – jag blir så ledsen av att höra sånt. Vad är det för bild ”vi” sänder ut? Vad är hälsa? Vad är att vara stark? Magrutor – knappast!
Jag förstår att man är stolt över sin kropp. Och jag tycker absolut att man får vara det, till och med SKA vara det men kanske inte enbart baserat på hur den ser ut, hur lite fett det är på kroppen (vilket ju faktiskt är det som gör att rutorna syns). Dina magrutor definierar inte dig! Du är inte dina magrutor eller dina biceps. Inte heller dina celluliter, ditt gäddhäng eller dina kärlekshandtag. Hylla din kropp för vad den klarar av, hur den får dig att må, vad den åstadkommer, va grym den är – oavsett hur mycket fett den har, hur synliga dina magmuskler eller biceps är. Och om du inte kan lyfta tungt, springa långt, simma snabbt, hoppa högt, gå ner i spagat eller ”ens” nå ner till marken med fingrarna – då är du oxå grym!

När ska vi sluta värdera och bedöma oss själva och andra efter hur vi ser ut?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply