Okategoriserade

Mer protein och lågt GI minskar och tillbakabildar fettceller

Sitter just nu och bläddrar i senaste nummret av American Journal of Clinical Nutrition. Ja, alla har vi olika kvällslektyr. Denna tillhör kanske den mer ”nördiga”. Hur som helst. Här finns en mycket intressant artikel där man har jämfört en traditionell kaloribegränsad diet med en kaloribegränsad diet baserad på lågt GI och mycket protein. Kikar man på den totala viktnedgången så var den likvärdig med de båda dieterna, vilket inte förvånar eftersom de låg på samma kalorinivå och som bekant är det ju energi in – energi ut som är den absolut största faktorn när det kommer till viktminskning. Dieten med högt protein intag och lågt GI visade tendens att tappa mer fett kring buken medan den traditionella mer kring höfter. Men det fanns andra mycket intressanta skillnader. Dieten med högre proteininnehåll och lågt GI visade sig minska storleken på fettcellerna och dessutom tillbakabilda fettceller i större utsträckning än vad den traditionella dieten gjorde. Dessutom visade studien, vilket främst bekräftar resultat från tidigare studier, att en diet rik på protein och med lågt GI förbättrar en rad kända riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom samt blodsocker och insulinnivåer mer än den traditionella dieten.

Ja, det är bara att konstatera att vi med detta har fått ännu mer stöd för isodieten :).

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Good morning ladies! (tar förgivet att vi bara är tjejer här inne – tills killarna bevisar motsatsen ;-) ) | Hälsa och kost – Emilia Widman
  24 januari, 2012 at 10:17

  […] är ett blogginlägg som en av näringsfysiologerna som föreläste på min skola har skrivit. http://blogg.topphalsa.se/kostpepp/2012/01/17/mer-protein-och-lagt-gi-minskar-fettcellerna/ Läs det! Det är inte bara hur mycket vi äter utan det är faktiskt […]

 • Reply
  jjjd
  19 januari, 2012 at 13:09

  Hade skrivit en kommentar om hjälp att gå upp i vikt hälsosamt med nyttig mat… Dock verkar kommentaren ha blivit raderat? Hoppas du kan få fram den igen och har möjligheten att besvarat:)

  Tack på förhand!

 • Reply
  Vante
  19 januari, 2012 at 11:17

  Detta fenomen gäller inte bara under diet utan även efter. Ev. överätning i form av protein har visat sig öka muskelmassa snarare än fettbildning. Att fettförlusten visar sig marginellt annorlunda mellan olika dieter pekar på matens inverkan på våra olika hormonnivåer. Traditionell diet ger högre halter av manliga hormoner.

 • Reply
  Johanna
  18 januari, 2012 at 12:46

  Har du några tips på frukostar? Har tröttnat på att äta på morgonen, trots att jag är hungrig. Jag är inget fan av gröt , så gärna nåt annat.

 • Reply
  jjd
  18 januari, 2012 at 02:44

  Hej!

  Jag vill gå upp några kilo, men HÄLSOSAMT. Har Du tips på vad och hur jag bör äta? Jag har en känslig mage (Crohn och IBS). Ex nötter och baljväxter älskar jag och äter det ofta MEN mina tarmar hatar det! Ska försöka sluta plåga magen…

  Hur är det t.ex med banan och pasta? Det som brukar anses som ”bannlyst”?! Det sägs vara bra livsmedel då man vill gå upp i vikt MEN samtidigt så vill jag äta nyttiga livsmedel…

  Hur ”dåligt” är vitt ris? Är fullkornsris OKEJ?

  Kort sagt: Det handlar om att jag vill gå upp i vikt men samtidigt äta nyttigt, går det? :) Känns som att det är synd att jag är den som älskar nyttig mat, men jag behöver ju gå upp i vikt!

  Tack på förhand!

 • Leave a Reply